В справката за оборота се включва и месеца, за който ще се възстановява ДДС, т.е. във Вашия случай за периода от м.03.2021 до м.04.2022.
Ако в м.04.2022 имате продажба на зърнени култури и отговаряте на изискването на чл.92, ал. 3, то можете да се възползвате от процедурата.
Ако нямате продажба на зърнени култури, то коефицента е 0 и не отговаряте на изискването, посочено в закона.
Всъщност става въпрос Вашата фирма да избегне двойно данъчно облагане - веднъж в Гърция (не зная при тях как се нарича, но е аналогичен на нашия данък при източника) и втори път в България (корпоративен данък). Предметът на услугата, която фактурирате явно попада в обхвата на услугите, за които в Гърция платецът на дохода е длъжен да удържи данък върху фактурираната от българското дружество сума, ОСВЕН АКО последният не изяви желание да се приложи СИДДО.
Не е зле да потърсите спогодбата. Там пише и за кои данъци се прилага.
Ако попълните и изпратите на гръцката фирма документи за прилагане на СИДДО: Така декларирате пред тях, че Вашата фирма ще обложи дохода си по реда и законодателството в България (ще внесе в България корпоративен данък) и освобождавате от задължението гръцката фирма да начисли/удържи данък върху сумата, който да внесе в тяхната данъчна служба.
Ако не предприемете стъпки по прилагане на СИДДО: Гръцката фирма остава със задължението да начисли/удържи данък и да го внесе в тяхната данъчна служба (съответно да Ви плати разликата), за Вас алтернативата да си възстановявате сами данъка от тяхната данъчна служба. А корпоративния данък си го внасяте, разбира се.
Относно самите бланки за прилагане на СИДДО, трябва да заверите едната от петте страници в НАП и по-точно тази, в която данъчната администрация на България удостоверява, че Вашата фирма с булстат .... е местно лице и подлежи на данъчно облагане в България за 2021 г.
Здравейте!

Подавате нова с верни стойности, така както би трябвало да бъде. Ще приеме новата и няма да има предвид предходната. Стига да сте в срока на подаването й.
Огромно благодаря на всички ви!
Май наистина е най добре да звънна на НОИ.
Благодаря за включванията ви!

Bobo, и аз до извода за самоотлъчка на починало лице стигам. Абсурдно е просто.

Sissis, болницата не е в нашия град. Телефон вероятно ще намеря в интернет... Дано ми обърнат внимание. Двама от роднините са настанени в интензивни отделения в други болници. Не че не искат да съдействат, просто...

Твърде е възможно да не е издаван БЛ. И да е издаден, плащане от НОИ няма да има, нали първите три дни са от работодател. Справка с ел.подпис  за издаден БЛ не мога да направя, защото нямам номер на БЛ. Имам още време, но не вярвам нещо да се промени в ситуацията.
Очаквах да ми представят болничен. Обяснението, което получих за липсата му ме изненада: "болничен се издава на живо лице"  :blink: Не го бях чувала досега. Ситуацията е много деликатна. Какво правя, ако не получа болничен до 10 число?! Какво да посоча в Д1?!
До петък, същия ден, в който е приет в болница
Здравейте!

Наш работник е в отпуск цяла седмица, бил е контактен на болен от ковид. Явно се е разболял и той. В петък бил приет в болница. Във вторник починал. Очаквах болничен, а няма. Представиха ми препис извлечение от акт за смърт и съобщение за смърт.
Какво правя с дните понеделник и вторник?
Моля за вашата помощ! Как е правилно да постъпя?
Да.
 Други увеличения, ред 23 и 24, други намаления ред 29 и 30
Здравейте!
304/4012 по курса за деня на БНБ
4012/4022 с 1000 долара и по-ниската левова равностойност. Разликата в 624 или 724. (624/4022 или 4012/724).
Здравейте!

Имам два въпроса...
1. ГД с медицинско лице /ф.л./ за извършване на предпътен медицински преглед правилно ли е да декларирам с код 3075 - Услуги по хуманно здравеопазване..... или трябва да е друг /Напр.30714/?
2. Покупка на земеделска земя. Сделката е извършена чрез пълномощник. Сумата изплатена на пълномощника. Кого посочвам в справката - собственик или пълномощник? Би трябвало да е собственик, но плащането ме накара да се замисля....обърках се :blush:
Обърках се! Помагайте!
И аз имам приети хора по чл.123. Как трябва да попълня справката?
За всяко лице ще попълня дохода от нашата фирма и дохода от служебната бележка от предходния работодател /преобразуващо се предприятие/, тъй като участва в изчислението по изравняване на ДОД. До тук все едно е лице назначено редовно по чл.62. И после?!
Трябва да направя още един запис със същите данните от служебната бележка от предходния работодател /преобразуващо се предприятие/, като попълня колона 23 с ЕИК на предходния ли?!?!
Блокирах! Моля за мнение
Много благодаря за бързите отговори!
Успях да се справя! Влязох във файла внимателно изтрих презимето си и го написах отново с главни букви на кирилица! Сега няма грешки, пише: Файлът е валидиран успешно!
Здравейте!

И аз имам проблем. С моето презиме!
Генерирах си справката по чл.73, ал.6 от ТРЗ програмата. При проверка с програмата на НАП ми дава липсва или некоректна стойност на ред 17, поле "презиме"... Отварям гледам, аз съм! И съм сигурна, че се казвам така....
Не съм пробвала да я подам. Ще имам ли проблем? Какво да направя?
Здравейте!
Днес с ел.подпис влязох да подам болничен, издаден на 17.12.2019. Обикновено първо правя "Справка за постъпили данни  в ЕРБЛРО от издаден/ анулиран болничен лист с номер.....". Днес обаче ми излиза в червено: "В ЕРБЛРО липсват данни за издаден болничен лист с този номер." Не ми се е случвало досега.... Мога ли да подам болничния? Защо липсват данни? Има ли нещо притеснително?
Тук виждам Приложение 1, 2, 3 и 5. Не и Приложение № 4.... Благодаря все пак
Изядох я тази наредба, мисля че вече знам цели пасажи наизуст!
Няма приложение 4 - образец на специалния регистър, който трябва да водим от днес. Аз ли нещо пропускам?!?!
Вчера прочетох коментари, че ЗП щели да останат извън обхвата, но нищо официално.
Добро утро!
Аз отново ще помоля за помощ от вас. Наистина имам нужда от мнения...
Здравейте!
Имам нужда от вашето мнение, че съвсем се оплетох.
Фирма купува употребяван товарен автомобил от автокъща. За сделката имам договор, в който е записана сумата 5600 лв и издадена фактура от дилъра. В нея е записано:
Стойност на сделката: 5 500 лв
Данъчна основа:              500 лв
ДДС 20%:                            100 лв
Обща стойност:             5 600 лв
На отделен ред е изписано"особен режим по маржа".
Как да вкарам фактурата в дневник покупки?
Първосигнално реших, че решението е: 5 000 без право на данъчен кредит, 500 с право и 100 ДДС, с обща стойност 5 600 лв.
После ме усъмни, че тия 5000 въобще нямат място в дневник покупки. Те не са данъчна основа /било за нулева ставка, било без право на данъчен кредит/, те са стойност на сделката. В дневника да влязат само 500 лв в колона 10 и 100 лв в колона 11, а без да влиза в дневник да направя запис: Дт гр.20 / Кт 401 Доставчици с 5000 лв. И така отново ще имам възможност да заведа актива в ДАП и САП със стойност 5500.
Моля за помощ!  :blush: За пръв път се сблъсквам с такава фактура....
МНОГО БЛАГОДАРЯ!
Правя заплати отскоро и се шашкам от всичко...