Много благодаря!
А освен таксата за издаване на лиценз в размер на 500 лв, с-но чл.89а от Тарифа 5, друго трябва ли да плащаме?
Здравейте!

Имам нужда от помощ при оформянето на документи за издаване на лиценз за извършване на обществен превоз на товари на територията на страната. Искаме да регистрираме камион и ремарке, което да бъде прикачвано към него, когато е необходимо. За 2016 ГФО не подлежи на задължителен независим финансов одит. Ще прилагаме застраховка за доказване на финансова стабилност. Объркването ми идва от използването на понятията МПС и ППС в Наредба 33 и Тарифа 5. Ремаркето втори „автомобил“ ли е? Два броя удостоверения ли трябва да посоча в Заявлението или един? Застрахователната сума за 9000 евро ли да бъде и ли 14000 евро /9000 за първи автомобил и 5000 за следващ/? В таблицата Списък с данни на МПС с БГ регистрация освен камиона да опиша ли и ремаркето?
Ще кажа мен какво би ме притеснило във Вашия случай:
Ако бракувам желязото днес и освободя МОЛ от отговорност, кой ще го пази и отговаря то да си остане 500 кг до м.Април например, когато ще го продадем. Затова бих бракувала желязото, ден преди да го продадем.... МОЛ ще го пази още два месеца, все пак е на 12-15 г.
А откъде ще се знае, че ще ги продадете по 0,20, за да ги заведете по 0,20 в отпадък?! Нали по-късно ще разберете по каква цена ще ви купят желязото? Нещо не ми е ясно...
Аз не съм заприхождавала отпадъка. Сумата от продажбата сложих в приходи от други продажби. В акта за брак имах текст: Комисията реши негодните железа да бъдат предадени на вторични суровини. Копие от фактурата за продажба сложих към акта за брак.
Вероятно знаеш, но да напомня, че към всяка издадена фактура трябва да имаш подписан договор за изкупуване на съответното количество скрап и ако не се лъжа една декларация. Иначе и аз не виждам с какво се набутва фирмата купувач.
При прехвърлянето на осчетоводяването на работните заплати от ТЕРЕЗ на ИНТЕЛСОФТ в АЖУР все нещо не влизаше където трябва, все нещо сторнирах и намествах по партиди и статии. Иначе не е лоша. Не работя ТРЗ и личен състав и не познавам програмата в детайли, но това, което съм вадила като справки и информация е ОК.
м.12.2016: Дт гр.60 / Кт Разчетна сметка 499 или 404 например
м.01.2017: Дт 499 или 404 / Кт 401 в днвевника
Здравей!

Аз мисля, че не са длъжни.
Здравейте!

Във вашия случай друго не Ви остава, освен да ги отнесете на приход. Сметка 799 е подходяща.
Редно е обаче, когато заведете дело да откриете партида в сметка 444. В нея набирате всички разноски по делото: хонорар, административни такси и пр. Тези суми не бива да отнасяте на разход, тъй като все още не знаете какъв ще е изхода на делото. Ако го загубите отнасяте всичко натрупано в 444 на разход, плюс допълнителни разноски по делото. При спечелване на делото 503/444
И аз смятам, че се включват
Може грешно да съм разбрала питащата, но ми се струва, че тя програмата й начислява осигуровки на цялата сума на ваучерите на човек.
Здравейте!

При предоставяне на ваучери за храна на работниците и служителите не се начислява и удържа ДОО и ДОД.
Ако сумата на ваучерите на човек е над размера, посочен в чл.209 от ЗКПО, върху разликата начислявате 10% данък.
Здравейте!

Първо честито за делото с НАП. Осчетоводяването е аналогично:
444 / Разчети с НАП
444 / 721 - ако има лихви
Ако сте имали фактури и сметки от адвокати осчетоводяването им би трябвало да е:
444 / 401
503 / 444
м.11.2016  650 Разходи за бъдещи периоди / 495 Разчети по застраховане с цялата сума
м.01.2017 609 / 650 с частта за един месец и така всеки месец

Това е моето предложение
Здравейте!

Според мен трябва да издадете и Вие фактура за доставка със ставка 0%, съгласно чл.31 т.6. В дневник продажби трябва да се отрази в графа доставка със ставка 0%, глава III. Нашите случаи са били доставки на услуги по чл.31, т.9 в двата варианта: нашата фирма извършва услугата и чрез получена фактура от пристанището. Това е мое мнение, нека се включат и други по темата.
И един въпрос от чисто любопитство: Корабът в открито море ли е или по река Дунав?
Правилно ли разбирам, че Вие сте издател, а не получател на КИ?
В такива случаи аз издавам КИ, което не съдържа бройки. Текст на КИ "Отстъпка в цената", данъчна основа 900,00 лв. В допълнителен текст някъде би трябвало да имате възможност да уточните, че става въпрос за отстъпка от 20% за 90 бр.
Странно, ако в модул склад, СМЦ Ви се водят и със стойност. Би трябвало да са само с бройки.
И аз винаги проверявам новите си доставчици дали са регистрирани и разпечатвам справката. Софтуера ми не пищи, затова го правя, но само при новите