Благодаря за информацията.
Неплатеният отпуск е по молба на служителя. Използван е чл. 160, ал. 1 от КТ.
Ако обаче здравното е за сметка на служителя, няма от какво възнаграждение да му го удържа. Трябва да го приема за вземане от него и да го удържа от първата му заплата след отпуска ли?

Привет, колеги! Моля за съдействие. Във фирмата има служител в неплатен отпуск за повече от един месец. Здравните осигуровки за неплатения отпуск за чия сметка са  - за работодателя или за служителя-  за периода, в който не се зачита трудов стаж. Моля и за цитиране на нормативната уредба на този казус.
И как попълвам декларация образец 1 за него?
Благодаря ви!
Много благодаря за уточнението. Мисля, че е коректно и ще свърши работа. Всъщност, ако нещата се разглеждат по този начин, договореното възнаграждение може да бъде променяно само с допълнително споразумение.
Благодаря за предоставената статия.
За съжаление не отговаря на въпроса ми. Ключът за решаване на този казус е начинът, по който се  определя  средномесечното договорено основно възнаграждение за предходните три месеца и дали обезщетението за болнични от работодателя, дължимо за първите три дни в размер 70% от възнаграждението на служителя, намалява неговото възнаграждение в месеца на даване на ваучерите за целите на чл. 209 от ЗКПО.
Има такова указание от 2005 година. Търся дали има друго, по-актуално указание, което да отменя това от 2005 година. Прикачвам указанието от 2005 година.

Здравейте, колеги!
Моля за съдействие. Казусът е следният: ако дам ваучер за храна на служител, който е бил в болнични в месеца на раздаване на ваучери за храна, върху цялата стойност на неговия ваучер трябва да  начисля осигуровки и данък върху разходите. Причината е неизпълнение на условията по чл. 209, ал.1, т.1 от ЗКПО. Доходът на този служител е с 30% по-малък за три дни от болничния спрямо средномесечното договорено основно възнаграждение на лицето за предходните три месеца. Моля, ако някой от вас има актуално указание на НАП или друг нормативен текст, които да  опровергават тази постановка на нещата, да ми отговори.
Благодаря за съдействието ви!