Във вашия случай документите не са включени в дневника по покупките. Чл. 126, ал.3, т2 се отнася за грешно отразени документи, т.е. вече включени документи в дневника, но със сгрешено съдържание. Тогава се уведомяват НАП. Надявам се, да не Ви санкционират. Има предвидена санкция съгласно чл. 182, ал.1 от ЗДДС - но неговата хипотеза е, че определеният данък е с по-малък размер. А при вас не се променя размерът на данъка - за периода на невключване на документите е бил по-висок, за периода на включване - се изравнява. Зависи при една евентуална бъдеща проверка как ще реагира проверяващият. Да се надяваме - благосклонно. Най-много да не признае правото на данъчен кредит по тези документи заради 12 месечния период. Не се притеснявайте, хора сме, допускаме грешки ;-)
Здравейте отново, пропуснах да отбележа, че цитираният член е от ЗДДС.
Здравейте, необходимо е да включите тези фактури в дневника за покупки за м. 02 2022 г. Това ще бъде корекция на допуснатата грешка. Начинът за тази корекция е съгласно чл. 126, ал.3, т.1.
Опитвам се да разбера кой е задължен да използва СУПТО и дали въпросният чл. 52а1 не освобождава микропредприятията от СУПТО.  Не съм сигурна дали правилно тълкувам тази част от наредбата.

Здравейте, струва ми се, че няма основание първата 1/2 сграда да бъде отписана като актив от САП съгласно СС 16. Няма продажба, няма освобождаване от актива и не може да се каже, че няма да има икономически изгоди от него. По-скоро трябва да се увеличи балансовата стойност на актива.
Здравейте,
според указанията на НАП за попълване на Интрастат декларациите:
 " Страна на произход
Попълва се в декларациите за вътресъюзен внос и износ. Посочва се кода на държавата, в която стоките се добиват или произвеждат. Когато в производството на една стока са ангажирани повече от една страни, като държава на произход се посочва страната, в която е формирана половината и повече от стойността на стоката или тази, където е извършена най-съществената обработка на стоката довела до промяна на нейната характеристика. Код на държава на произход може да бъде кодът на всяка държава от действащата Номенклатура на страните и териториите за целите на външнотърговската статистика. "

Във вашия случай стоката е добита от Китай. България само е място за нейната последваща  продажба. Според мен страната на произход е Китай.
Здравейте,
според указанието за попълване на Интрастат декларациите от сайта на НАП :
Страна на произход
Попълва се в декларациите за вътресъюзен внос и износ. Посочва се кода на държавата, в която стоките се добиват или произвеждат. Когато в производството на една стока са ангажирани повече от една страни, като държава на произход се посочва страната, в която е формирана половината и повече от стойността на стоката или тази, където е извършена най-съществената обработка на стоката довела до промяна на нейната характеристика. Код на държава на произход може да бъде кодът на всяка държава от действащата Номенклатура на страните и териториите за целите на външнотърговската статистика.

Според мен, при вашия случай страната на произход на стоката е България.
Здравейте,
искам да попитам, ако дадено лице не отговаря на условията, посочени в чл. 52а1, ал.3 от Наредба Н-18/13.12.2006 г. , използва ли изобщо СУПТО?
Благодаря за отговора!
На моя братовчедка са дали консултация /специалист по пенсиониране/ по повод предстоящо пенсиониране, че има промяна и майнчинството и военната служба вече не се зачитат за стаж при пенсиониране. Четох внимателно КСО и Наредбата за пенсиониране и никъде не открих текст, който да покрепи тези твърдения. Реших да се допитам до колегите да не би да пропускам нещо.
Благодаря още веднъж за отговора!
Здравейте,
имам следния въпрос - зачитат ли се отпуските по майнчинство /платен и неплатен/ за стаж при пенсиониране ?
Благодаря, колеги.
Ако има развитие по този странен за мен казус, ще споделя, за да може повече от нас да знаят има ли такова чудо.

Хубав слънчев ден желая на всички ви!
И аз така си мислех и подадох документи на основание чл. 100, ал. 1 от ЗДДС за доброволна регистрация. За съжаление получихме отказ.
Но колеги твърдят, че на база регистрацията по ДДС на фирмата-майка, фирмата-дъщеря трябвало да подаде Заявление за регистрация на друго основание, свързано с факта за регистрацията на фирмата-майка. И даже можело да ни глобят, че не сме го направили така.
Търся основание за това твърдение. затова ми е необходима вашата помощ, за което ви благодаря!
Привет, колеги.
Имам следния казус:
Фирма 1 е ЕООД, едноличният собственик на капитала е друга фирма 2.
Фирма 2 е регистрирана по ЗДДС. Фирма 1 все още не е.
Има ли положение, че след като фирма 2 е регистрирана по ЗДДС и фирма 1 ЕООД трябва да е регистрирана по ЗДДС, не защото иска, а защото е собственост на фирма 2 ?
На какво основание от ЗДДС трябва да се изготви искането за регистрация, в случай че няма оборот за задължителна регистрация ?
Къде мога да прочета за този специфичен случай?

Благодаря за съдействието ви!
Привет отново, колеги.
Проблемът е, че в последната редакция  /от 09.12.2015 г./на Закона за семейни помощи за деца, §1, т.4 от Допълнителните разпоредби гласи друго :
4. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) "Лице, живеещо постоянно в страната" е лице, което пребивава на територията на страната повече от 183 дни в рамките на 12 месеца.

Именно затова питам къде е останал текстът за определяне кои заведения са на пълна държавна издръжка и кои не.

Иначе на сайта на НОИ стои стария текст, който е цитиран в отговор на моя въпрос.

Благодаря, n_alex76.

Привет,колеги.
Имам следния казус:
майка е дала детето си на детска градина, след като е ползвала всички видове платен отпуск за майнчинство и иска да ползва неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст /този по чл. 167а от КТ/.
Има ли право да ползва този отпуск?
Детската градина води ли се за детско заведение на пълна държавна издръжка?

Благодаря за съдействието!
Привет, колеги.
Моля да ме насочите къде мога да прочета какви са задълженията на работодателя при извънредно работно време и къде мога да прочета за сумираното отчитане на работното време.

Благодаря ви!
Привет,колеги.
Имам следната ситуация: служител, на когото е връчено предизвестие за прекратяване на трудовия му договор, е в болнични. На датата, на която свършва предизвестието и договорът трябва да бъде прекратен, служителят продължава да е в болнични.
Какво трябва да направя?
Как  да връча заповедта?
Ако изчакам сулжителят да се яви на работа след края на предизвестието, това би ли създало някакъв проблем?

Благодаря за съдействието ви!
Привет, колеги.
Моля за помощта ви, налага се част от колегите във фирмата да работят извънредно.
Как трябва да оформя това?
- заповед за извънработно време;
- възнаграждение за извънработно време;
- осигуровки върху това възнаграждение;
- отчитане на извънработното време;
- може ли да бъде компенсирано чрез платен отпсук;
-трябва ли да се уведомява Инспекцията по труда предварително?

Благодаря за помощта ви!

Благодаря  ХХХХХ и marpan_64  :good:



Първа насока - има ли регламент в нормативен акт дали платеният отпуск по чл. 155 от КТ, поискан и разрешен на служителя да го ползва след датата на връчване на предизвестието, удължава 30 дневния  срок на предизвестието?

Втора насока - в рамките на предизвестието от работодателя служителят може ли да използва оставащия му платен отпуск, без това да поставя работодателя в ситуацията на чл. 333, ал.1, т.4, при положение, че отпускът ще свърши преди да свърши срокът на предизвестието ?

Трета насока - разбира се, ползването на платения отпуск е в случай, че служителят  поиска евентуално да го използва, а времето, през което ще може да го направи ще бъде срока на предизвестието.

И по принцип има ли нещо, регламентирано в нормативен акт, което може да възпрепятства изтичането на срока на предизвестието от страна на работодателя или да го удължи?

Благодаря ви!