Здравейте Колеги,
Моля Ви за съвет, поради липсата на лична практика по казуса. Служителка на трудов договор ползва отпуск до първата година на детето. По време на този отпуск става съдружник и управител на ООД-то, където е била на трудов договор. Сключва се ДУК. Следователно се променя вида осигурен в Декларация 1 от код 01 на код 10. Тя не упражнява трудова дейност в ООД-то под каквато и да е форма и напълно ефективно си ползва отпуска (ООД-то се управлява и представлява от останалите двама съдружници и управители, като всички могат да управляват заедно и поотделно). Въпросите ми са следните:
1. Това, че е вписана в търговският регистър може ли да се счете за основание за спиране на обезщетението и съответно възстановяване на получените суми? Моето тълкование е че самото вписване не е основание понеже не е доказателство за извършване на "трудова дейност", но ми е интересно да чуя и други мнения
2. Според Вас дали е проблем, че има спиране на осигуряването на едното основание и почване на осигуряване на друго основание по време на отпуска? Тук пак мисля, че няма значение на какво основание не извършваш дейност, а водещ е факта, че не се извършва дейност.
3. Необходимо ли е според Вас да се подава Декларация за промяна в обстоятелствата към НОИ при положение, че не се променя никое от обстоятелствата, които пораждат изплащането на обезщетението, не се променя работодателя и не се прекъсва отпуската?
Изключително ще съм благодарен на експертното Ви мнение.