ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

18.03.2014, 11:41 190569 175

#20 | 18.03.2014, 11:41
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Подкрепям напълно!

Подкрепям евентуално идеята за регистър на правоспособни съставители. Но ! Да се подават документи за вписване ( с евентуална малка административна такса), като се приложат дипломи и документи за стаж. Какви изпити?! Който е заинтересован се учи непрекъснато, следи промени и има безброй отговорности. В чл.35 достатъчно добре е разписано изискването за съставители.

Кажете да ви подкрепим!

Ще кажем как да ни подкрепите. В момента в АССП обсъждаме точно това.
#21 | 18.03.2014, 11:47
Публикации: 128 / 26
Здравейте колеги,
Искам първо да благодаря на Катя, че в този изключително натоварен период за всички счетоводители, намира време и да ни информира за въпросите, разглеждани на тези предварителни срещи и кръгли маси  и второ - да изкажа личното си мнение, формирано на база личен опит.
Относно регулиране на счетоводната професия с изпити, ще споделя следното. Навремето в УНСС имахме един страхотен преподавател по финанси, който започна първата си лекция при нас с думите : "Колеги, не си мислете, че завършвайки висшето си образование, вие ще излезете специалисти, готови да практикуват специалността си. Не, тук ви учим да усвоявате информация и да знаете къде да я потърсите, когато се сблъскате с проблеми в практиката". Тогава си мислех, че ни подрязва крилцата, но житейския ми опит доказа правотата на думите му. След толкова много изучавани дисциплини и положени изпити, ние завършихме теоретично подковани и практически неподготвени. Като човек, който не е завършил икономически техникум, искам да кажа, че висшето ми образование по СК не ме подготви, така че да мога да се справя и с най-малката фирмичка, без вещото ръководство на моя близка - практикуващ счетоводител от години и много труд и четене от моя страна. Страхувам се, че едни нови изпити не биха довели до подобряване в качеството на работата ни, нито пък биха увеличили имиджа ни, а само до създаване на съмнителен пропусквателен режим. Това е моето лично мнение, може да не съм права и не искам в никакъв случай да обезсмислям висшето образование, но ми се искаше то да има малко по-голяма практическа насоченост.
Но съм още по-разочарована от факта, че Европейските директиви, които имат за цел да облекчават и улесняват работата и административните тежести на малките предприятия, пречупени през нашето законодателство, действат точно в обратна посока. Най-пресния пример за това е нововъведения режим за касова отчетност. Година и нещо преди да бъде внедрен у нас, когато чух за основната идея на касовата отчетност реших, че е страхотна стъпка напред и че има огромна полза от директивите на ЕС и това, че сме част от ЕС. Ноември месец, когато слушах семинар с лектор Мина Янкова, от Министерството на Финансите, активен участник в писането на промените по ЗДДС и правилника, всички мои надежди за по-добро се сринаха. Тя ни обясни, че този режим се прилага широко в ЕС и над 20 държави го прилагат, но при тях не се подават Дневници ежемесечно, а само СД и затова е много лесно, а при нас е много, много сложно и то е заради спецификата на нашето законодателство. Вместо да насочат усилия към внедряване на добрите практики и закони, нашите законодатели правят едни безкрайни промени на парче, които допълнително усложняват нещата у нас и се оправдават винаги с ЕС. Затова си мисля, че преди да се обсъжда как да се улеснят малките и средни предприятия у нас, първо трябва да се обсъди как да "продължи да тече там където толкова време е текло". Извинете ме за скептицизма и за дългото излияние, но независимо от това се надявам наистина да се подобрят нещата един ден  :smile1:
#22 | 18.03.2014, 11:49
Публикации: 128 / 26
Ще кажем как да ни подкрепите. В момента в АССП обсъждаме точно това.

Срахотно!!! Ще следя темата с интерес.
#23 | 18.03.2014, 11:56
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Благодаря, sabinaP. Това и за мен е най-голямото разочарование. Вместо да се концентрираме върху новата Директива и наистина да мислим как да облекчим малкия бизнес в момент на икономическа и финансова криза, ние се занимаваме с това. Но няма как.
#24 | 18.03.2014, 12:06
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Когато се предложи проекта на закона за обществено обсъждане е добре да засипем МФ с мнения против регулацията, ако в проекта е предвидена такава.  Предлагам в обсъждането на закона да се включи и КЗК като орган, защитаващ свободния пазар и конкуренцията. След това ако се приеме закона можем да го обжалваме пред върховния административен съд, също така може да се сезира Европейската комисия за евентуално започване на наказателна процедура срещу България, но трябва добре да се прецени дали ще има правно основание. Поддържам идеята за регистър и вписване на база образование и стаж, също и за ДЛР по регистрацията да се даде право и вмени задължение, когато се обявява отчета да проверяват дали е съставен от правоспособно лице като им се предостави служебен достъп до съответния регистър.

Хари Василев, Благодаря за предложенията Ви.
#25 | 18.03.2014, 12:18
Публикации: 58 / 12
Аз лично не виждам смисъл в това хора, които с бакалаварска и магистърска степен по счетоводство и контрол да бъдат ограничени да подписват отчети. Това означава държава да признае, че висшето образование е напълно обезценено. Поне за мен това означава. И от тук ако образованието е напълно обезценено и полагането на тези изпити е условие за право за подписване на отчети, тогава къде остава висшето образование и какъв е смисъла от него.
Относно младите счетоводители - полагането на такива изпити (доброволно) ги поставя в друга светлина пред шефове, бъдещи клиенти. Аз лично се сбълсках с недоверие единствено заради годините ми. Може би гледната ми точка е грешна.
Принципно съм против каквото и да е лицензиране, който иска да е член на институт или друга организация на счетоводителите и в момента има тази възможност. Напълно подкрепям действията на АССП.
#26 | 18.03.2014, 12:23
Sokolov89
Като цяло, типично за нас, като народ може би, винаги ще се появят хора да плюят и искат да направят мръсно на тез гадни счетоводители... бизнес ще ми прави... я да ходи на изпити да се провали и да му е гадно като на мене..? :) Яяя да си плаща на одиторските предприятия за заверка :)

И все пак найстина има такива "индивиди", като младежа, който е обяснявал че се наемат некомпетентни служители.. явно не са го оценили подобаващо, както той си е мислил че трябва и сега всички счетоводители са му виновни.

Направи ми добро впечетление примера на Катя, за младите хора, които се опитват сами да тръгнат по пътя си, работещи самостоятелно. Найстина е така.

И все пак тъй като, въпреки оптимизма, релизма го смачква, съм на мнение че  никой няма да чуе счетоводителите, а тук трябва АССП, да продължи да защитава позицията.
Винаги ще се намерят единични индивиди както момчето от срещата, които да изтъкват лоши черти, за жалост няма да са малко тези. Затова аз заставам зад една много твърда позиция от страна на АССП.
#27 | 18.03.2014, 12:29
Публикации: 1 / 5
където има разршителни и лицензи - има корупция....

как точно се борят против корупцията с тези мерки )))
#28 | 18.03.2014, 12:48
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Линк с моето участие и участието на г-жа Мадлена Леви - председател на АССП  от тази неделя в икономическо предаване България он Еър, в което говорим за професията, изпитите, директивата...

http://www.bgonair.bg/video/schetovodnata-profesiya-v-balgariya-i-obrazovanie-i-biznes-na-edin-ezik-li-govoryat
#29 | 18.03.2014, 14:20
Публикации: 4367 / 719
Ще дам пример с мен - от няколко години съм бюджетар и макар и да имам общ поглед, много от тънкостите на "търговското" счетоводтво вече ми се губят. Това обаче не ми пречи да си върша добре моята работа и одитите ми да минават успешно. Та се питам - тоя предвиждан изпит, в който едва ли ще има бюджет с какво ще удостовери моите знания? Питам се колко от ИДЕС могат да кажат какво е "10-15"? И т.н. и т.н. Счетоводството е толкова разнообразно и разнопосочно (търговия, строителство, туризъм, транспорт, селско стопанство и разни други специфични), че не виждам как един, или два, или три унифицирани изпита ще дадад увереност на предприятията, че ставам да подписвам отчетите.
#30 | 18.03.2014, 17:28
Публикации: 19 / 0
Здравейте форумци,

Подкрепям идеята за създаване на регистър на счетоводителите в България, но само до тук, като в регистъра да се допускат единствено лица със съответния ценз и стаж по специалността.
Наистина , както писа bobo, има толкова различни области в счетоводството, в зависимост от дейността на стопанската единица, че не всеки е в състояние да бъде специалист по всичко. Достатъчно е човек да има желание да работи този занаят и да се самоусъвършенства  с времето.
Друг е въпроса, че в последните години, доста малки и средни предприятия, назначаваха хора на други длъжности, в зависимост от осигурителния праг за длъжността, а същите хора реално осъществяваха дейност като оперативни счетоводители и натрупваха опит като такива.
Този опит няма да им бъде признат никога.
#31 | 18.03.2014, 19:16
Публикации: 9 / 1
Здравейте
Един жокер.
Дали това регулиране не противоречи на правата на човека.
Дали има компетентен юрист който може да се изкаже по казуса.
Това може да се окаже много силен коз в спора и пред държавните институции.
Добре ако е възможно е всички материали и всички изказвания за и против да бъдат събрани и публикувани на едно место за да може колегите по лесно да се ориентират какво ги очаква.
Мисля че вече има и документи и клипове от предавания по ТВ.
#32 | 18.03.2014, 20:35
Публикации: 24 / 1
Здравейте колеги, имам  счетоводна къща в малък град на морето, завършила съм СК - магистър и имам 7 г. стаж. Не знам как е в столицата, но тук положението в сферата на нашите услуги е отчайващо. Пълната липса на контрол създава условия за изключително занижаване на качеството на счетоводните услуги. По-голямата част от фирмите са не малки, а направо микро. Има и страшно много дружества създадени от ЧФЛ единствено с цел покупка на имот или кола. В резултат на това счетоводни услуги се предлагат къде ли не, в брокерски къщи, информационни центрове и адвокатски кантори. Освен с нелоялната конкуренция тук ми се налага да се справям и с ред неразрешими казуси сътворени от "счетоводители" назначени в такива фирми. Та в този ред на мисли съм напълно ЗА лицензиране на съставителите на ГФО, но категорично без нови изпити. Не се ли обсъжда идеята за регистър на съставителите към ТР, там всеки да е вписан с дипломата си и всяка фирма при публикуването на отчета си да посочва тези данни. Така ще има яснота и персонална отговорност за това кой точно е съставил отчета, защото каквото и да си говорим в ТР има твърде много отчети съставени от хора, които или нямат право за това, или са злоупотребили с него.
Освен това мисля, че наистина хора с друга професия не би трябвало да могат да са съставители. Имайки предвид одитора инженер-химик, може би трябва да има гратисен период за такива хора с оглед на техния опит и миналите години, но занапред е редно съставителите да са счетоводители по образование. Крайно време е и в България както в останалия свят да учим това което ще работим. Дано наистина да можем да променим готвения закон. Дано, ама надали.
#33 | 18.03.2014, 20:50
Публикации: 6403 / 1129
Имайки предвид одитора инженер-химик, може би трябва да има гратисен период за такива хора с оглед на техния опит и миналите години, но занапред е редно съставителите да са счетоводители по образование. Крайно време е и в България както в останалия свят да учим това което ще работим. Дано наистина да можем да променим готвения закон. Дано, ама надали.
Подобни изказвания ясно демонстрират, че вече сте се съгласили с въвеждането на ограничения и пледирате те да са такива, които няма да Ви засегнат лично. Такава позиция ми се струва не особено принципна по отношение на дискусията.

Аз схващам дилемата като това дали да се спазва действащия ЗСч като се гарантира неговото прилагане и да се дерогира европейската директива за облекчаване на счетоводното обслужване или да се въвеждат нови изисквания, лицензиране и т.н.

Ако лицензирането вече е прието и ни питат какво да бъде, тогава вече може да се аргументира противопоставянето:
- вишисти - среднисти
- вишисти СК - всички други вишисти
- за изпити - против изпити
#34 | 19.03.2014, 07:58
Публикации: 24 / 1
Явно не съм се изразила достатъчно ясно. Не съм съгласна с ограниченията, изпитите и други подобни мерки, но съм ЗА това да има контрол и ясна отговорност за действията на съставителите на отчети. Може би при Вас нещата са принципни и се спазват основни правила и закони, но в провинцията и малките фирми нещата стигат до там, че покупки на активи се отчитат като текущи разходи, след това отчета се подписва от управителя и в този му вид се публикува. И за съжаление това е пример от практиката ми. Загубих клиент точно защото отказах да направя такава гимнастика и той отиде при друг колега, който нямаше подобни скрупули. Не сте ли съгласна, че ако този човек е регистриран с дипломата си /или по друг начин/ и има опасност да си загуби лиценза /или разрешителното си/ няма да си позволява такива волности. Аз самата постъпих много принципно, в този случай, но ако започна да губя повече клиенти поради такива причини, колко ли ще издържа да съм принципна? И да, искам да имам защита за това, че съм учила, държала изпити и писала дипломна работа, плюс непрекъснатите усилия да си поддържам квалификацията и да правя нещата правилно. Защото при тази липса на контрол в момента труда ми се приравнява на този на човек завършил тримесечен курс по счетоводство в бюрото по труда и започнал да подписва отчети.
В първи си пост не случайно написах, че съм от малък град, при нас наистина е различна ситуацията.
#35 | 19.03.2014, 08:05
Публикации: 6403 / 1129
Напълно съм съгласна с Вас, ataklena, че контролът по спазването на действащата норма е много необходим.
А корупцията няма да бъде прекъсната с лицензиране....
#36 | 19.03.2014, 08:10
Публикации: 24 / 1
Много ми е рано май, с толкова много думи исках да кажа това за което на Вас ви стигнаха две изречения.
Лека работа и хубав ден на всички.
#37 | 19.03.2014, 14:49
Публикации: 52 / 4
Колеги, аз имам вече 37 години трудов стаж като счетоводител и съм стигнала до заключението, че не само теорията прави човек добър счетоводител, а 70% е практика / говоря за самата практична работа /. Без да се обиждат младите специалисти , но отличната диплома от Университета  не може сама по себе си да ги направи счетоводители. Не приемам , че един истински счетоводител ще разчита само на Счетоводната програма ,която ползва и няма да знае коя сметка от оборотката къде отива, а за съжаление повечето младежи основно разчитат на Счет.програма.
Изпити ... Институти... Кой болен мозък го измисля... Предполагам, че някой е решил да посъбере парички от нас под формата на изпити или членски внос.
Питам кой работодател ще плаща на счетоводител и ще търпи некомпетентност?...
#38 | 19.03.2014, 19:26
Публикации: 9 / 1
Имам две предложения.
1.Във форума се натрупаха вече няколко теми по въпроса.
Дали е разумно и дали може да се направи отделен раздел за тези теми
2. По въпроса с бройката членове.
ИДЕС има по малка бройка членове и доколкото разбирам само те искат това да се случи. Така че когато някой попита кои сте вие редно е да отговорят кои са те
Дали е възможно да се формира организация от типа примерно „Коалиция против лицензиране на счетоводителите“. Такива обединения наблюдаваме при политическите сили които се борет да постигнат някоя цел и също така при бизнеса с формирането на Консорциум
В тази организация да бъдат привлечени АССП СБС др. и  всички нечленуващи някъде счетоводители.
Така бройката ще бъде голяма и една такава вече голяма организация ще може да се противопостави на ИДЕС
Имате софтуер за членство във вашата организация.
Направете "копие" така че само за тази дискусия която предстои да се регистрира всеки който пожелае безплатно.
Вече на всички е ясно че само вие може да се справите и да поведете борбата. Ясно е също така че няма кой друг да обедини счетоводителите.
"Съединението прави силата"
#39 | 19.03.2014, 20:51
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте, разглеждаме всички предложения. Има колеги, които ги отправят директно към офиса на АССП. Надяваме се счетоводителите да се обединят в такъв момент и да сме единни. Благодаря Ви. Ще организирам темите по подходящ начин. Всички те са в този раздел.

Допълнено: 
В настоящата тема, в първата ми публикация ще обобщаваме всички теми, съобщения и събития.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група