Здравейте колеги,
Искам първо да благодаря на Катя, че в този изключително натоварен период за всички счетоводители, намира време и да ни информира за въпросите, разглеждани на тези предварителни срещи и кръгли маси и второ - да изкажа личното си мнение, формирано на база личен опит.
Относно регулиране на счетоводната професия с изпити, ще споделя следното. Навремето в УНСС имахме един страхотен преподавател по финанси, който започна първата си лекция при нас с думите : "Колеги, не си мислете, че завършвайки висшето си образование, вие ще излезете специалисти, готови да практикуват специалността си. Не, тук ви учим да усвоявате информация и да знаете къде да я потърсите, когато се сблъскате с проблеми в практиката". Тогава си мислех, че ни подрязва крилцата, но житейския ми опит доказа правотата на думите му. След толкова много изучавани дисциплини и положени изпити, ние завършихме теоретично подковани и практически неподготвени. Като човек, който не е завършил икономически техникум, искам да кажа, че висшето ми образование по СК не ме подготви, така че да мога да се справя и с най-малката фирмичка, без вещото ръководство на моя близка - практикуващ счетоводител от години и много труд и четене от моя страна. Страхувам се, че едни нови изпити не биха довели до подобряване в качеството на работата ни, нито пък биха увеличили имиджа ни, а само до създаване на съмнителен пропусквателен режим. Това е моето лично мнение, може да не съм права и не искам в никакъв случай да обезсмислям висшето образование, но ми се искаше то да има малко по-голяма практическа насоченост.
Но съм още по-разочарована от факта, че Европейските директиви, които имат за цел да облекчават и улесняват работата и административните тежести на малките предприятия, пречупени през нашето законодателство, действат точно в обратна посока. Най-пресния пример за това е нововъведения режим за касова отчетност. Година и нещо преди да бъде внедрен у нас, когато чух за основната идея на касовата отчетност реших, че е страхотна стъпка напред и че има огромна полза от директивите на ЕС и това, че сме част от ЕС. Ноември месец, когато слушах семинар с лектор Мина Янкова, от Министерството на Финансите, активен участник в писането на промените по ЗДДС и правилника, всички мои надежди за по-добро се сринаха. Тя ни обясни, че този режим се прилага широко в ЕС и над 20 държави го прилагат, но при тях не се подават Дневници ежемесечно, а само СД и затова е много лесно, а при нас е много, много сложно и то е заради спецификата на нашето законодателство. Вместо да насочат усилия към внедряване на добрите практики и закони, нашите законодатели правят едни безкрайни промени на парче, които допълнително усложняват нещата у нас и се оправдават винаги с ЕС. Затова си мисля, че преди да се обсъжда как да се улеснят малките и средни предприятия у нас, първо трябва да се обсъди как да "продължи да тече там където толкова време е текло". Извинете ме за скептицизма и за дългото излияние, но независимо от това се надявам наистина да се подобрят нещата един ден