Здравейте, искам и аз да попитам нещо. Имам издадена ф-ра на клиент- застр. дружество през м.07.2013г. по която няма никакво плащане през цялата 2013г. Това застр. дружество беше купено от друго застр. дружество, което след големи мъки плати само ст-ста на ф-рата без ДДС-то и категорично заяви, че ДДС -то няма да го плати. Та въпросът ми е мога ли да отпиша това вземане и какво следва да направя? Ще бъда благодарна ако някой който се е занимавал с подобно нещо отговори.
Няма пречка за счетоводни цели да отпишете вземането, но от данъчна гледна точка ще се формира данъчна временна разлика съгласно текста на чл. 34, ал. 1, в който се казва, че : "разходите от отписване на вземания като несъбираеми
не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане, при условие че в същата или в предходна година не е настъпило някое от обстоятелствата по чл. 37. "
Доколкото разбирам от въпроса, няма настъпили обстоятелства по чл. 37. В годината, в която настъппи обстоятелство от изброените в чл. 37, ще бъде данъчно признат счетоводния разход (чл. 37, ал. 1) или, казано с други думи, ще имате обратно проявление на данъчната временна разлика.
Ако отпишете вземането, това ще е счетоводен разход - 609 / 411. С него ще увеличите счетовония финансов резултат.
За отчитането на корпоративния данък и за корекциите на разхода за данък се спазва последователността, предвидена в СС 12 Данъци от печалбата:
1. Дт с/ка 123
Кт с/ка 452 - с дължимия за текущата година данък, определен по годишната данъчната декларация;
2.Корекции на разхода за данък с възникналият АОД
Дт с/ка 4971
Кт с/ка 123 - с разликата по 10%
3. В годината на настъпване на обстоателството по чл. 37:
Дт с/ка 123
Кт с/ка 4971
Лично аз оставям да настъпи обстоятелство по чл. 37 ( да изтече давностния срок) и отписвам вземането на разход без да преобразувам финансовия резултат.