ПРОТИВ публикуваните "ПРИМЕРНИ" правила в сайта на ДАНС по чл.3 ал.2 т.31 ЗМИП

26.10.2011, 16:09 35136 28

#20 | 26.10.2011, 16:09
Публикации: 214 / 40
добре, но да го погледнем и така - може би тия съмнения отново касаят сделки между нас и клиента, а не някакви си негови сделки с други лица

При съмнение за изпиране на пари лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 са длъжни да уведомят................ ..
преди извършването на операцията или сделката, като забавят нейното осъществяване в рамките на допустимия срок съгласно нормативните актове, уреждащи съответния вид дейност.

първо се визират всички лица по чл.3, а там знаете какви още има
второ - за да е ПРЕДИ сделката, значи че трябва да участваме в нея
трето - да имаме възможност да я забавим, което няма как да стане, ако не сме страна по нея


та си мисля, че на нас всичко това ни звучи страшно, защото поради естеството на професията имаме поглед върху сделките на клиентите с трети лица, но другите лица, изброени в чл.3 имат поглед само върху двустранните си отношения с клиентите, и затова ние го тълкуваме разширително {ДАНС също}, а не трябва, защото законът не казва това


един вид:
1. уведомяваме ДАНС при плащания в брой над 30К от/към клиента
2. уведомяваме ДАНС ако ни възникне съмнение, че клиентът пере пари, сключвайки с нас сделка на каквато си ще стойност  - 5, 20, 100, 10000, 200000 лв,
#21 | 26.10.2011, 16:27
Публикации: 214 / 40
зачетох се избирателно в правилата за други категории задължени лица по ЗМИП

от адвокатските критерии:
3. Клиенти, които предлагат да платят изключително много за услуги, чиято
нормална стойност е по-ниска. Случаите, когато адвокатът получава зна-
чителна сума за успешно извършените от него услуги, не се разглеждат ка-
то рисков фактор;


евалата :D начи ако клиентът бутне много за успешна сделка по пране, изобщо не е рисков

а при нас май няма такова правило :( изначално си е ясно, че никой не се натиска да плаща много на счетоводителя си хехе
#22 | 27.10.2011, 15:54
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Нали виждаш алинея 2
"В случаите, когато забавянето на операцията или сделката е обективно невъзможно, лицето по чл. 3, ал. 2 и 3 уведомява дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" незабавно след извършването й."

Не съм съгласна с теб, че задължително трябва да сме страна по сделка, за да знаем за предстоящо изпиране на пари. Нашата професия е въвлечена в мерките не заради сделките с клиенти, които ние правим. Всички знаят, че нашите хонорари не представляват голям интерес.

Представи си идва при теб клиент и ти споделя каква сделка ще прави. От обясненията му ти се усъмняваш в изпиране на пари или пък клиентът направо ти казва "Ще пера пари, като направя тази и тази сделка дай съвет какви документи ми трябват". Целта е ти да си задължена да докладваш в ДАНС при този случай. Мисля, това е идеята счетоводителите да са сред изброените лица в Директивата и Закона, които трябва да прилагат мерки.

Всичко е ОК, но нека критериите за съмнителни сделки да са адекватни. А не редица нормални и легални сделки, да са третирани, като съмнителни операции.

#23 | 27.10.2011, 22:43
Публикации: 103 / 0
Повечето от изискванията в ДАНС, които току що прочетох, изискват от счетоводителите да се занимават с непривична за счетоводната професия работа. Не може да ни карат да вършим несвойствени неща за които нямаме съответната правоспособност и да очакват мерките им да са ефективни. Освен това за стриктното им изпълнение ще са нужни огромен брой безсмислени човекочасове, съответно увеличаване цената на счетоводната услуга и излишно натоварване на бизнеса, който и без това е на командно дишане.
#24 | 27.10.2011, 22:48
Публикации: 103 / 0
Да не забравяме, че по този начин нарушаваме конфиденциалността залегнала в договорните ни отношения, за което от една страна можем да бъдем съдени от клиентите си, от друга чисто морално е нарушение на професионалния Етичен кодекс на счетоводителите.
#25 | 04.11.2011, 17:33
Публикации: 30 / 0
Поздравления за инициативата! Но ще бъде ли пусната за подписване, защото времето напредва? А важното в случая е да се даде гласност на протеста на счетоводителите.
#26 | 05.11.2011, 11:19
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте,

В момента разговаряме с професионални организации за подкрепа и затова все още се бавим с петицията. Желанието ни е да има по-широка дискусия, за да се запознаят повече хора с този важен проблем.

Ще ни помогнете с информация за вашите вече върнати мерки от ДАНС с мотив, че не са като "примерните".
#27 | 09.11.2011, 08:50
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Инициативата за ПЕТИЦИЯ е чудесна, но очаквам тя сама по себе си да не доведе до конкретен резултат. Може би следва да направим още една крачка и да приложим към петицията общи за съсловието вътрешни правила, които да не са в конфликт с дейността ни. Да настояваме за тяхното приемане от ДАНС и да ги прилагаме заедно като подписваме индивидуални декларации за съгласие (ЗМИП дава такава възможност).
#28 | 09.11.2011, 21:20
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Да, така е. Затова и не сме пуснали, тези текстове, като петиция.

Засега ние, като член на Асоциацията на Специализираните Счетоводни Предприятия очакваме да видим дали тя, като професионална организация ще намери диалог с ДАНС. Вече имаме едни върнати правила от ДАНС. Днес работихме по корекциите. Идеята е да входираме новите Правила и мотивите ни от петицията към ДАНС, в отговор на настояването им да изполваме техните "примерни" правила.

Ще очакваме резултата другата седмица. Ако успеем в последствие всеки ще може да се присъедини към тях.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група