Кодекс за социално осигуряване-чл.6
(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
1. максималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година;
2. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица, определен съобразно облагаемия им доход за дейността като самоосигуряващо се лице;/ето, от тук произтича задължението към работодателя, актуализира трудовите възнаграждения/
3. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) основните икономически дейности и квалификационни групи професии, за които се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии, както и минималния осигурителен доход за тях.
Е, питам аз, как може брутната заплата да е по-малка от МОД за съответната професия и ранг/длъжност/, да се съставя декларация-Д1 с данни за осигуряване, равни на МОД, която е надписвана от счетоводството на работодателя, и същата да е равна МОД. Явно е, че и НАП си затварят очите. Това е!
Значи правилно съм взел становище, че БТВ=ОД, което трябва да е равно или по-голямо от МОД.
Споделям това, защото мисля да поставя на вниманието на съдията по трудовоправен спор, да обяви за недействителен ТД в частта на БТВ, тъй като реално е нарушен ЗБДОО, и ОД е по-малък от МОД за моята професия аналитичен специалист.
Моля, да бъда извинен, но законите са си хубави, но липсва нормално изпълнение на базовите законови изисквания.
Така, че, посъветвайте ме, дали да искам данъчна-осигурителна ревизия на работодателя си, макар и бивш!