Длъжностна характеристика

01.03.2012, 21:45 12356 7

01.03.2012, 21:45
Публикации: 99 / 1
 Здравейте,
 моля за помощ.Трябва ми длъжностна характеристика за специалист с висше образование икономическо или стопанско управление.Става въпрос за  за наемане на човек,регистриран на борсата.За каква длъжност може да кандидатстваме за специалист в администрация,но и кода по НКПД да съответства за висше образование.
Лицето ще помага в административна работа.Не може технически сътрудник,защото не се изисква висше образование,а програмата е "Старт в кариерата"за висшисти.
 Доста неясно обясних,но не мога точно да опиша ситуацията.
#1 | 02.03.2012, 08:57
Публикации: 530 / 19
Добро утро,

От методологията на НКПД има дадено:

.6. Образователно и квалификационно ниво - дефинира се като съвкупност от минимални знания и умения, необходими за изпълнението на определена длъжност.

В Класификацията са определени девет образователни и квалификационни нива:

Образователно и квалификационно ниво 0 - без изискване за степен на професионална квалификация и образователно равнище;

Образователно и квалификационно ниво 1 - първа степен на професионална квалификация и минимално образователно равнище завършен VІ клас;
Образователно и квалификационно ниво 2 - втора степен на професионална квалификация и минимално образователно равнище завършен Х клас;
Образователно и квалификационно ниво 3 - трета степен на професионална квалификация и минимално образователно равнище средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование;
Образователно и квалификационно ниво 4 - четвърта степен на професионална квалификация и минимално образователно равнище средно образование;
Образователно и квалификационно ниво 5 – образователно-квалификационна степен “специалист по...”;
Образователно и квалификационно ниво 6 - образователно-квалификационна степен “бакалавър”;
Образователно и квалификационно ниво 7 - образователно-квалификационна степен “магистър”;
Образователно и квалификационно ниво 8 – длъжността се упражнява по призвание;
Образователно и квалификационно ниво 9 – длъжността се заема чрез избор.


6.6. Длъжностите са кодирани на принципа на серийно-поредната система посредством осемзначен цифров код, който съдържа информация за класа, подкласа, групата, единичната група и съответната длъжност. Пълният цифров код на длъжността има следната структура:

 

ХХХХ    XXХХ

Х - - -    -  -  -  -    Знак, указващ  класа, към който се числи длъжността.

- Х - -    -  -  -  -     Знак, указващ подкласа от състава на съответния  клас
                             длъжности.

-  - Х -    -  -  -  -    Знак, указващ групата от състава на съответния подклас.

-  - - Х   -  -  -  -     Знак, указващ единична група от състава на съответната група.

-  -  - -    Х -  -  -     Знак, указващ минималното образователно и квалификационно
                             ниво, което се препоръчва за заемане на длъжността.


 -  -  -  -   -  Х Х Х    Знаци, обозначаващи поредния номер на длъжността
                             в рамките на единичната група.


Разгледайте списъка с длъжностите и изберете най-подходящата за лицето и за работата, която ще извършва.



#2 | 02.03.2012, 09:06
Публикации: 1202 / 120
Вижте това няма ли да ви свърши работа като длъжност и код, а по макета за Дл х-ка си нанижете конкретните структурни зависимости, изисквания и задължения  :thumbup:

26316012
Икономист, организация и управление
#3 | 02.03.2012, 09:21
Публикации: 530 / 19
Аз все си мисля, че според работата се избират хората, а не обратното проявление.
Според мен първо трябва добре да се изясни какъв точно ще е характера на извършваната работа, защото
Лицето ще помага в административна работа.
е с твърде широк обхват. Длъжностната характеристика отговаряна на това, което служителя действително извършва. Ако ще е за отбиване на номера за пред БТ да му се плаща и да върши по документи едно, а в действотелност друго, без никакъв проблем скалъпете една длъжностна характеристика с изискването за образователно-квалификационна степен и сте готови.
#4 | 02.03.2012, 09:23
Публикации: 3145 / 253
 >:( И след това, въпросното лице ще кандидаства некъде за работа и ще се пере, че има стаж по специалността. Това е мечешка услуга!
#5 | 02.03.2012, 10:23
Публикации: 1202 / 120
За съжаление програмите за временна заетост те принуждават понякота да правиш подобни лупинги. Все пак ще се получи взаимно изгодния ефект щото тази администрация ще си има за определения срок един безплатен технически сътрудник /какъвто най вероятно наистина им трябва/, а младия специалист ще запише някакъв стаж в ТК /а и ще се докосне до практиката и ще си изясни поне какво не е научил/, което си е друго пред следващ работодател. Само незнам дали са дочели до край условията по тристранния договор с БТ ...щото обикновено се изисква определен период след приключване на програмата/обичайно 2 години/,  в който нямаш право да намаляш числеността си ...а коя администрация в БГ знае утре дали ББ няма да стане от леглото с лице към възглавницата и няма да обяви тотални съкращения, та камо ли след 4 години каква ще и е числеността.
#6 | 02.03.2012, 10:41
Публикации: 1202 / 120
 >:( И след това, въпросното лице ще кандидаства некъде за работа и ще се пере, че има стаж по специалността. Това е мечешка услуга!


...имам тука една дето има 4 виши, а не може да пиши! ..и е толкова глупава, че неможе да разбере колко е глупава...но е нахална и всяка година си купува по една диплома и ...с рогите напред се издига стъпвайки по наведените глави на околните.... - това по добре ли е?!     
Системата ни е тотално скапана...ама пък е далече 7008 година и...ше си я траем! :'(
#7 | 02.03.2012, 16:04
Публикации: 530 / 19
Тия програми са много хубави, ама обикновено се уреждат на наши и ваши децата.
Като замисъл е прекрасно, ама като видях самата програма горното изречение се затвърждава:

Обект на Компонент 1 са младежи до 29 г. без трудов стаж по специалността, които са завършили висше образование (дипломирани) и са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда”;

Работодатели по Компонент 1 са публични администрации - централните ведомства, включително второстепенните им разпоредители с бюджетни кредити и техните териториални поделения, които са от администрацията на изпълнителната власт, съгласно чл. 36 от Закона за администрацията, областните и общинските администрации.

По Компонент 1 министърът на труда и социалната политика утвърждава квоти с работни места.


Обект на Компонент 2 са младежи до 24 г. завършили професионално образование през последните 24 месеца, без трудов стаж по професията, по която са придобили квалификация, и регистрирани в дирекциите „Бюро по труда”.
По Компонент 2 работодателите са от частния сектор.

РЕД ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО КОМПОНЕНТ 1 ОТ ПРОГРАМА "СТАРТ НА КАРИЕРАТА"

В програмата могат да бъдат включени младежи до 29 годишна възраст, завършили висше образование (дипломирани), регистрирани в Дирекция “Бюро по труда”, без трудов стаж по придобитата специалност.

Условие за участие е притежаваното образование и квалификация на кандидатите да съответстват на заявените работни места.

Работните места могат да бъдат в централните ведомства (министерства и второстепенните им разпоредители с бюджетни кредити), областите и общински администрации. Те се обявяват с процедура за кандидатстване, утвърдена от Министъра на труда и социалната политика.

Видно от договорите заплатата по компонент 1 ще е по 400 лв /в бюджетните ведомства/ и то за 9 месеца, а по компонент 2 /в частния сектор/ 240 лв. и само за 6 месеца.
Та предполагам, че който започне в частна фирма да се счита прецакан от всякъде.
Та затова казвам, че ще се уреждат наши и ваши по администрациите, за сега ще се назначат по чл. 68, ал. 3 и после на някой ще станат постоянни.

Програмата обхваща завършили висше и средно образование, но в частния сектор се пращат само тези завършилите средно /до 24 не виждам как и висшето ще се изкара/, а в публичните администрации са вишистите.

Та от въпроса, явно има нагласен човек и ще му се чуди каква длъжност да му се измисли и да се намира на занимавка цял ден, колкото да го уплътни между почивките, кафетата и игрите по компа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група