Ирена, много благодаря за отговора!
Относно спедиционния договор - аз мисля, че е сходен с комисионния, в частност притежава характеристиките на договора за поръчка. Съгласно легалната дефиниция на чл. 361, ал. 1 ТЗ спедиционен е договорът, с който спедиторът се задължава срещу възнаграждение да сключи от свое име и за сметка на доверителя договор за превоз на товари. Спедиционният договор притежава основните характеристика на комисионния договор и в тази връзка законодателят указва, че за спедиционния договор се прилагат съответно правилата за комисионния (чл. 361, ал. 2 ТЗ). От своя страна, комисионният договор е разновидност на договора за поръчка, от което следва, че и спедиционният договор е вид договор за поръчка. Тук идва вече разликата, а именно, че предметът на спедиционния договор е по-тесен от този на комисионния. Чрез спедиционния договор могат да се сключват само договори за превоз на товари, а не всякакви сделки, както е при комисионния договор.
Счетоводно - въз основата на превозния договор фирмата превозвач ще ни фактурира транспортна услуга, но превозните документите, съпътстващи транспорта, на името на доверителя ли трябва да са или отново на нашата фирма? Не знам защо, но си мисля, че те трябва да са издадени на доверителя - товарителницата примерно.
Въз основа на спедиционния договор вече - ние фактурираме на доверителя всичко онова, което е описала Ирена.
Извинявам се, ако " тъпча" на едно място с въпросите си, но определено все още не ми се е изяснила картината относно този вид сделки и по-конкретно тяхното отчитане и осчетоводяване.