Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

02.06.2025, 12:35 24091 157

#120 | 02.06.2025, 12:35
Публикации: 4744 / 840
Тук голямата опасност е със забравянето - подали сме веднъж, трябва да помним, че трябва да подадем после пак...
#121 | 02.06.2025, 13:36
Публикации: 3217 / 443
Някой пак си е бъркал в носа, докато е мислил тази наредба. Вероятно и никога не го е работил това. Що за глупост е да се иска дата при договор по заместване. Що за тъпотия е да се очаква да подаваш сума ти записи за едно лице, особено при прекратяване, особено като това никога не е било. Тези пренаписаха целия начин, по който работим по отношение на информацията към НАП в последния момент и без тестов период. Интересно ми е сега, като всички пропуснати записи за всякакви неща ще трябва да минават през ИТ, кой и с какъв капацитет ще разглежда тези случаи...
#122 | 02.06.2025, 15:25
Публикации: 275 / 43
Незнам аз ли нещо не разбирам, но история с предходните работодатели на служителите къде и как мога да видя?
Отделно обръщам внимание, че в протокола от НАП за постъпили служители няма поле за подпис от работника, което може би ще подлъже някои хора, а според поднормативните документи трябва да има някаква индикация че служителят е получил този документ.
#123 | 02.06.2025, 16:41
Публикации: 12543 / 2388
Чл. 15. (1) Националната агенция за приходите осигурява достъп на:

1. физическото лице до наличните данни в неговия единен електронен трудов запис;

2. родителите, настойниците и попечителите на лица до 18-годишна възраст до наличните за тези лица данни в единния електронен трудов запис;

3. работодателя и органа по назначаването за подадените от него данни в единните електронни трудови записи за лицата, с които е в трудови или служебни правоотношения;

4. работодателя и органа по назначаването за данни от единен електронен трудов запис на лицето, с което е в трудово или служебно правоотношение, подадени от предходни работодатели или органи по назначаване, с изключение на данните за размера на трудовите възнаграждения и обезщетения;

5. работодателя и органа по назначаването за данни за трудовия и/или служебния стаж, когато лицето участва в конкурс за заемане на длъжност и има съгласие от кандидата.

(2) Националната агенция за приходите осигурява на лицата по ал. 1, т. 1 и 2 информация за историята на достъпите до единния електронен трудов запис.

(3) Достъпът по ал. 1 и 2 се заявява:

1. в териториалните структури на Националната агенция за приходите въз основа на искане по образец, утвърден от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите;

2. чрез портала за електронни услуги на Националната агенция за приходите с квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код.

(4) Данните се предоставят от Националната агенция за приходите на лицата по ал. 1:

1. на хартиен носител в териториалните структури на Националната агенция за приходите в седемдневен срок;

2. на посочен от лицето електронен адрес в седемдневен срок;

3. чрез портала за електронни услуги на Националната агенция за приходите.
#124 | 02.06.2025, 19:48
Публикации: 22 / 0
Колеги, може ли да се пусне ДС  на 05.06 за повишаване на заплатите от 01.06. ? На обучението което бях казаха, че ще може, но дефакто?!
#125 | 02.06.2025, 20:11
Публикации: 55 / 4
Чл. 15. (1) Националната агенция за приходите осигурява достъп на:

1. физическото лице до наличните данни в неговия единен електронен трудов запис;

2. родителите, настойниците и попечителите на лица до 18-годишна възраст до наличните за тези лица данни в единния електронен трудов запис;

3. работодателя и органа по назначаването за подадените от него данни в единните електронни трудови записи за лицата, с които е в трудови или служебни правоотношения;

4. работодателя и органа по назначаването за данни от единен електронен трудов запис на лицето, с което е в трудово или служебно правоотношение, подадени от предходни работодатели или органи по назначаване, с изключение на данните за размера на трудовите възнаграждения и обезщетения;

Т.е ще има данни за трудов стаж някакъв. но откъде ще има за общия трудов стаж в т.ч по длъжности за лица работили преди 31.05.2025, което е необходимо за т.н клас? Работодателят вече  е върнал ТК на 30.05 :hmmm:
#126 | 02.06.2025, 20:33
Публикации: 1 / 0
Днес се опитах да назнача работник на 8 часа с трудово възнаграждение 1077.00 лв. Даде ми неправилен формат на т.18 или по-голяма сумаот допустимото. Трябва ли трудовото възнаграждение да е под 1000 лв. и защо?. Все пак го приех на 4 часа /538.50. С тази стойност на тр. възнаграждение се получи, но пък сега трябва да го коригирам, а системата пак не позволява стойност 1077.00
#127 | 02.06.2025, 20:35
Публикации: 2 / 0
И при мен е така
#128 | Вчера в 08:03
Публикации: 263 / 19
А има ли някой който да е приключил тр. книжка ? И какъв е точно записа в нея.
#129 | Вчера в 09:06
Публикации: 1 / 1
На обучението,на което бях, казаха ,че трябва да оформим трудовите книжки, без да попълваме графи 7,8 и 9, за работниците,които продължават да работят след.31.05.2025г.Поставя ме правоъгълния печат/ако имаме такъв/ и заверяваме стажа от началото до 31.05.2025г. вкл.В рамките на  1 година /до 01.06.2026г/ следва да оформим всички трудови книжки, вкл. на майките и да ги върнем на лицата срещу подпис.
#130 | Вчера в 10:22
Публикации: 1016 / 30
назначавам работник и в  ЕТЗ има поле за ТС е ПС задължително ли се попълват тези полета. Сега може да му искам книжка но след два месеца като им се върнат  от къде ще се взема този стаж за да се попълни,
#131 | Вчера в 11:12
Публикации: 8 / 2
Колеги,
На 06.06.2025 ще назначавам нов служител.
Тредовата книжка му я видях - оформена до 01.06.2025 г. без вписване в колони 7,8 и 9.
Как подяволите ще разбера дали реално е прикратен?Нямаме видимост до такива справки - няма и да има, според служителка от НАП??
#132 | Вчера в 11:17
Публикации: 814 / 114
Ще му поискате заповедта за прекратяване.
#133 | Вчера в 11:19
Публикации: 1016 / 30
Аз да попитам пак за този трудов стаж , трябва да назнача работника днес , не носи ТК не знаел къде е  , да го пускам без ТС и когато донесе да правя корекция ли
#134 | Вчера в 11:31
Ще му поискате заповедта за прекратяване.
Идеята не беше ли и новия работодател да има достъп до този запис, но без заплатата?
Нали след време когато назнача някой, ще искам да си сметна стажа по специалността примерно...
#135 | Вчера в 11:40
Публикации: 6 / 1
Освобождавам работник от 05.06. Питанката ми е в поле 30 какъв стаж записвам от 01.06 до 04.06 (включително) или от датата на назначение до датата на освобождение?
#136 | Вчера в 12:24
Публикации: 206 / 38
Вписва се целият трудов стаж на служителя – от постъпването му на работа при настоящия работодател до прекратяването му, а не само този след 01.06.2025 г., защото не е уредено изрично такова ограничение.
#137 | Вчера в 12:50
Публикации: 44 / 1
Здравейте,

При опит за подаване на допълнителни споразумения не ги приема на основание "Лице без активна регистрация". Същото и с опит за заличаване на ТД от петък за служител, който се отказа преди да дойде на работа днес.

Самите служители ги има в списъка с Актуално състояние ЕЕТЗ. Как може да се реши този проблем? Трябва всеки да се регистрира ли и как?
Аз вчера подадох ДС от 30.05 за увеличаване на заплата от 01.06 и го прие без проблеми. Мисля че трябва да съвпадат точно датата на ТД и основанието,които се попълват в ДС.
#138 | Вчера в 13:15
Публикации: 814 / 114
Идеята не беше ли и новия работодател да има достъп до този запис, но без заплатата?
Нали след време когато назнача някой, ще искам да си сметна стажа по специалността примерно...

Ами направете тогава необходимото - вижте отговор 123.
#139 | Вчера в 13:30
Да, ясно какво пише в наредбата, всички сме я чели и дъвкали сумати пъти...
Според служителка на НАП няма да имаме достъп до такива данни.Дори лицето да е назначено, ако то пожелае може да докаже с ПИК стажа си и то на добра воля, които е вписан в регистъра-цитирам дословно!
Бях малко шашната и не успях да я контрирам с чл.15 ал.1 т.4 НВРЗ.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група