Предвижда се облекчен режим за ДДС - "касова отчетност"

10.08.2013, 11:33 9482 3

10.08.2013, 11:33
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Финансовото министерство въвежда "касова отчетност" на косвения данък за малкия и среден бизнес.

Облекчаване на процедурите по внасяне на ДДС ще въведе правителството от началото на 2014 година. То ще позволи на компаните да внасят дължимия данък, едва, когато получат от доставчиците си плащане за продадената от тях стока, а не както е в момента задължението да възниква в момента, когато издадат фактура.

"Процедурата се нарича касова отчетност на ДДС и цели да облекчи режима за малките и средни предприятия и от нея ще могат да се възползват фирми, чийто оборот за последните 12 месеца е бил под 500 хил евро", уточни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Тя допълни, че на критерия за годишен оборот се покрива от близо 200 хил. фирми с регистрация по ДДС, или почти 90% от всички регистрирани по ДДС компании. До момента подобен режим се прилага в 20 държави от Европейския съюз, като във всяка са предвидени различни условия, за покриване, преди да се възползват от касовата отчетност.

В България този режим беше поискан още в началото на миналата година от специализираните счетоводни асоциации.

Под ръководството на Симеон Дянков обаче Министерство на финансите отказа да го въведе. Мотгивът е, че при касовата отчетност фирмите могат да отложат плащанията помежду си и така да не внасят ДДС, въпреки, че стоката е стигнала до крайните потребители и те са платили дължимия за нея ДДС.

"При касовата отчетност на ДДС държавата отлага събирането на дължими задължения, като отказва и приспадането на данъчен кредит, докато фирмата не внесе дължимия от нея данък. За това на теория бюджетът не би трябвало да губи приходи. В действителност обаче продажбите винаги завършват с доставка до крайните потребители, които плащат целия ДДС. Ако фирмите по веригата на доставки се договорят, те ще могат да отложат внасянето на данъка, като по този начин ползват безлихвен кредит от държавата", обясни Владислав Горанов, който бе заместник-министър в екипа на Симеон Дянков. Той допълни, че идеята като цяло е добра, но поражда много въпроси за това как ще се администрира.

Мерки за контрол

Данъчни експерти също обърнаха внимание на това. Единият вариант ще е компаниите да издават фактури в моменат на продажбата, както и в момента, но да се въведе и друг документ, с който да се доказва отложеното плащане, а от там и внасянето на данъка в бюджета. Възможен е и обратният вариант, при който фирмите ще издават фактури, чак в момента на плащане, а междувременно ще осчетоводяват вземанията си на база на друг тип документи.

За да не се допускат злоупотреби от Министерство на финансите предвиждат няколко допълнителни ограничения за компаниите, които искат да прилагат режима на касова отчетност.  Така например от него ще могат да се ползват компаниите, само ако плащанията по продажбите им се осъществяват по банков път и по този начин паричните потоци са прозрачни. Други изисквания са компаниите да не са набелязани като рискови от НАП, да нямат изискуеми публични задължения и да не са им издавани ревизионни актове, констатиращи данъчни измами.

Касовата отчетност няма да може да се прилага, когато фирмата осъществява внос от Европейския съюз, или от трети страни, когато доставките са освободени  от ДДС, или се прилага режим на обратно начисляване (той засяга търговията със зърнени и технически култури – бел. авт.). Също така няма да се допуска и при сделки между трети лица и при продажби към лица, които не са регистрирани по ДДС.

Голяма промяна

Данъчният консултант Симеон Симеонов коментира, че за първи път от години вижда в Министерство на финансите да се подготвя данъчна политика, която цели да облекчи бизнеса и да реши конкретни проблеми. "До сега политиката беше насочена изяло за това държавата да предпази интереса си, без да се мисли как да подобри бизнес средата", каза той пред Капитал Daily.

Според него обаче всяка фирма ще трябва сама за себе си да прецени дали режимът на касова отчетност я устройва. "Ако той се приложи, така както се описва, клиентите на компании, които се ползват от касово обслужване, също няма да имат право на данъчен кредит, докато не се разплатят окончателно със своите доставчици. Това може да е приемливо за една фирма, но не за друга и всички ще трябва да преценят сами за себе си", коментира Симеон Симеонов.

Това тълкуване бе потвърдено от заместник-министър Людмила Петкова. За това и касовата отчетност ще е режим, по който фирмите ще могат доброволно да се регистрират, или да продължат да оперират при сегашния ДДС режим. "С въвеждането му от първи януари 2014 година всяка компания ще може да съгласува със своите клиенти как предпочита да води отчетността си", поясни Петкова.
#1 | 10.08.2013, 15:58
Публикации: 11932 / 2174
Убеждавам се на практика, че винаги има още какво да се въведе, още какво да се промени и така до безкрай. И с това ще се справим , било ли е да не можем , а и имаме ли изход. Явно е в ход максимата, че не трябва да има застой , а динамика, особено в данъчните закони . Колко ли е полезно обаче това ? Всяко правителство с ноу - хау и ние с нови закони за спазване . До следващите........
#3 | 02.09.2013, 13:57
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Людмила Петкова: С нов режим за касова отчетност на ДДС ще помогнем на малкия и среден бизнес да се разплаща с бюджета

„Режимът „Касова отчетност на ДДС" ще подпомогне малките и средни предприятия, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета, в случаите, когато не са получили плащане по фактура от клиентите си на извършените от тях доставки на стоки и услуги". Това заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова по време на представянето на проекта за въвеждането на режима в националното законодателство. Заместник-министър Петкова поясни, че сред очакваните ползи от въвеждане на мярката са намаляване на междуфирмената задлъжнялост, подобряване на ликвидността на малките и средни предприятия, намаляване на данъчните измами, при които се използват фиктивни доставчици и фиктивни сделки за неправомерно възстановяване от държавата на ДДС или за намаляване размера на дължимия данък за внасяне.
МФ предвижда режимът да влезе в сила от 1 януари 2014 г., а очакването е 220 000 фирми, регистрирани по ЗДДС, да имат възможност да изберат прилагането на новия режим. Фирмите, които имат годишен оборот до 500 000 евро или тяхната равностойност в национална валута, ще могат да изберат режима.
 
За въвеждането на режима в националното законодателство ще се наложат промени в Закона за данък върху добавената стойност и в Правилника за прилагането му. Режимът се прилага в 20 държави-членки на ЕС, като Белгия, България, Гърция, Дания, Словакия и Чехия все още не са го въвели. Регистрацията на фирмите, които ще изберат да се възползват от този режим, ще се извършва чрез подаване в компетентната териториална дирекция на НАП  на заявление за регистрация по образец или по електронен път.
 
Цялата презентация на заместник-министъра на финансите Людмила Петкова можете да видите тук: http://www.minfin.bg/document/12917
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група