Бих ви помолила да коментираме един казус, на който не мога да намеря решение. Имам клиентка, ЕООД, която плаща големи суми за погасяване на заем - от порядъка на 7-8 х лв на месец за построяването на бизнес- сграда преди години. Обаче - приходите на месец са 1-2 х лв, сградата е почти празна, но заема трябва да се плаща. Касата е на червено. Парите за погасяване на вноските тя получава от брат си, който живее и работи в Белгия. Парите ги получава по лична банкова сметка. Но преводите пристигат от името на брат й, на неговата съпруга или на неговите синове. Дилемата, пред която съм изправена: Да направя едно решение и да внесе парите във фирмата като допълнителни парични вноски по чл- 134 от ТЗ. Като за фирмата - проблема ще бъде решен, червената каса ще е покрита. Обаче - ако настъпи момент тя да доказва произхода на парите - може да се види от банковата сметка, че пристигат от роднините й от Белгия. Но не смея да ги декларирам като заем в декларция по чл.50, защото брат й и останалите роднини не са България, те няма да ги декларира като даден заем. Освен това - изобщо не е ясно дали там в Белгия тези пари са обложени, дали са законно придобити, за СИДДО не можем и да мислим. Какво бихте ме посъветвал в този случай ? Чета го това указание 91-22-5 от 24,02,2010 г на НАП - там най-накрая пише за братя и сестри, но е свързано с издръжка. Та... моята клиентка собственичката на ЕИООД-то да подава ли декларация по чл.50 за получен заем от родата си, или да си трае ? Да оправим само червената каса на ЕООД-то, а пък ако дойде време до доказване произхода на парите - не знам какво ще става.