Росица Велкова: Българските институции продължават да работят интензивно по техническата подготовка за приемане на еврото

„Убедено мога да заявя, че българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещото си успешно функциониране в еврозоната. Устойчиво протича процесът на номинална и реална конвергенция“ – с тези думи министърът на финансите Росица Велкова се обърна към участниците в конференцията „България по пътя към еврото“, която се проведе в Националния дворец на културата, организирана от Министерството на финансите. Тематична конференция даде старт на комуникационната кампания на правителството, целяща да запознае българското общество с всички факти около процеса на присъединяването на България към еврозоната и аргументирано да разсее всички ирационални страхове.

Министър Велкова обобщи, че през последните 25 години България демонстрира стабилна бюджетна позиция на сектор „Държавно управление“ и традиционно държи добри позиции по отношение на критерия за стабилни публични финанси. Страната ни полага усилия и за постигане на правна конвергенция, като работи за преодоляване на правните несъответствия, констатирани в Конвергентните доклади на Eвропейската комисия и Европейската централна банка от 2022 година.

„Процесът на реална конвергенция в България съществува в дългосрочен период. Потвърждава се, че нарастването на доходите, както и на заплащането е в съответствие с нарастването на производителността на труда, а по-високата инфлация е естествен резултат от сближаването на доходите в страната спрямо средното за Европейския съюз“ – каза още финансовият министър. Според нея страната ни има висока положителна взаимовръзка с бизнес цикъла в еврозоната. Корелацията е в рамките на 77-83 % и е близка до средната за новите държави членки на ЕС и малко по-висока от тази на държавите, последно присъединилите се към еврозоната.

Министър Велкова увери присъстващите, че българските институции продължават да работят интензивно по техническата подготовка за приемане на еврото. „Ще използваме времето за провеждане на информационна кампания за въвеждането на еврото, която ще се разгърне активно след извънредните парламентарни избори. Ще се подготовят инструкции към администрацията и бизнеса за работа с еврото, ще продължат действията по  подготовка на информационните системи на институциите, общините, компаниите, ще се финализира проектът на Закон за въвеждане на еврото, както и оставащите необходими промените в Закона за БНБ във връзка с функционирането на централната ни банка в паричен съюз“ – коментира още Велкова.

Конференцията беше открита от министър-председателя Гълъб Донев, който подчерта, че „присъединяването на страната ни към най-развития икономически и паричен съюз в света и въвеждането като официална парична единица на втората глобална резервна валута, ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващи възможни кризи. Това ще ни даде допълнителна стабилност както във финансово-икономическо, така и в геополитическо отношение“. Министър-председателят Гълъб Донев заяви, че служебното правителство е твърдо решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо. По пътя на България към еврото  страната ни ще продължи да разчита и на подкрепата и партньорството на Европейската комисия.

Процесът по приемане на България в Еврозоната не трябва да води до понижаване на жизнения стандарт на българите, а напротив – той трябва да води до неговото повишаване. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в конференцията. По думите на президента Радев България трябва да запази своите макроикономически предимства и да укрепи контролните си механизми, така че в преходния период да не се стига до спекула и ръст на цените, а да се съхрани жизнения стандарт на българина. Той призова политическите партии, на които предстои предизборна кампания, отсега да мислят за необходимите политики, с които тези цели да бъдат постигнати, за да има условия за конкурентоспособност и ръст на българската икономика. „Това за мен е голямата цел по пътя на България към еврозоната, целта е българите да живеят по-добре“, заяви Румен Радев.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис в своето изказване на форума коментира, че България се готви да се присъедини към ядрото на европейския проект — еврозоната. „Става въпрос за много повече от замяната на лева с еврото. Преди всичко става въпрос за избора на принадлежност към ядрото на европейския проект. Еврото защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Поемането по пътя към присъединяване към еврото представлява задълбочаване на интеграцията на дадена страна в ЕС и в демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава по избрания от нея път“ – каза Домбровскис. Според Валдис Домбровскис от създаването си еврото се превърна в нещо повече от средство за обмен между държавите от еврозоната. То е символ на силата, единството и солидарността на Европа в момент, когато тези качества са заплашени и подложени на изпитание. Еврото е канара на стабилност в тези бурни времена. То е от полза за цялостното сближаване на държавите членки на ЕС, каза още той.

Домбровскис увери, че „Европейската комисия ще продължи да работи в тясно сътрудничество с България в подкрепа на нейните усилия. Тази цел е постижима. Ние сме изцяло ангажирани да Ви придружим в процеса на присъединяване към еврозоната. България има място в сърцето на ЕС, както и в еврозоната“.

Сред участниците беше и министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, който в своето изказване подчерта, че след като се включи в еврозоната, България ще получи същата защитна мрежа, като всяка друга държава членка. Той описа тази защитна мрежа като спасителна жилетка, но след това допълни, че този механизъм не се използва само по време на криза – неговото съществуване дава допълнителна стабилност на държавите членки. Министър Приморац заяви, че този механизъм разполага с 470 милиарда евро капацитет и капитал от 80 милиарда – най-големият капитал в света.  

Във втория панел на форума се проведе дискусия, в която участниците представиха своите гледни точки за напредъка на страната ни по пътя за присъединяването към еврозоната и какво още трябва да се направи, за да имаме убедеността, че страната ни е готова да въведе еврото като национална валута и да се справи с предизвикателставата от предстоящото си членство в еврозоната.

На конференцията присътваха над 270 гости от правителството, от БНБ, от Европейската комисия, представители на дипломатическите мисии у нас, членове на работодателските и синдикалните организации, икономисти от неправителствения сектор и др. На нея беше представен и първия информационен видео клип, посветен на еврото, като част от информационната кампания, която предстои да се разгърне в следващите месеци.