Здравейте,

Моля, да ми помогнете как следва да се попълни справка за окончателния размер на осигурителния доход при ЕТ на загуба:
В колона 4 се попълва авансово избрания през годината доход за осигуряване?
В колона 5.1 по месеци 0 ли се попълва/т.е нищо/ или сума с минус?

Благодаря Ви предварително
Или трябва да я подадете на 25.11 или да смените датата с по-ранна
Здравейте,

Майка в отпуск за отглеждане на дете до 2 години е съдружник и управител в търговско дружество, и в друга фирма се осигурява по трудов договор. Жената иска да си продаде дяловете - има ли право и какво трябва да направи фирмата във връзка с майчинството й, ако ги продаде?

Благодаря предварително.
Като влезете в Данни за отсъствия в секция "болнични" в ляво има едно календарче. На него си изберете дата, която е след крайната дата на предния болничен и бутона в дясно "нов" ще Ви стане активен
Благодаря за отговора. Четох, че след като трудовия договор се сключва с външно лице, не би следвало да има проблем
Здравейте,

Може ли собственик на ЕООД/той е само собственик на капитала/ да сключи трудов договор с друго лице за управител на дружеството като същото е вписано в Търговския регистър като такъв?

Благодаря предварително
Дружество, което купува бутилиран в бутилки втечнен нефтен газ/LPG/ и препродава същите следва ли да подава информация за получените количества газ в контрол на горивата съгласно чл.118, ал.10 от ЗДДС? След като се бутилира вече не се води течно горива и невиждам вариант за подаване в сиситемата на НАП, но все пак да попитам?

Благодаря предварително
Нали, това не поражда някакво задължение за регистрация по ЗДДС?
Благодаря за съдействието :)
Фирмата ни е регистрирана по ЗДДС и наема лек автомобил за извършване на основната си дейност от фирма нерегистрирана по ЗДДС. Ще имаме ли право на данъчен кредит за горива, ремонти и др. на лекия автомобил, при положение, че фирмата от която сме наели автомобила не е регистрирана по ЗДДС?

Благодаря предварително
Много благодаря за отговора и вниманието :give_rose:
Здравейте,

Дружество извършва подобрение на нает имот по договор за наем като подобрението е включено като клазуза в договора и за първата година не се дължи наем, т.к той е за сметка на подобрението. Дружеството не е регистрирано по ЗДДС, защото извършва само освободени доставки. Следва ли да фактурира подобренията на наемодателя си и включва ли се тази сума в облагаемия оборот за регистрация по ЗДДС, въпреки че извършва само освободени доставки?

Благодаря
Аз мисля, че нетрябва да се отразява връщането на допълни вноски от предходни години/по аналогия на частта за заемите в указанието/.

За счетоводните услуги - какво мислите, следва ли да се декларират или не?
Регистрация по ЗДДС е необходима, ако достигнете необходимия облагаем оборот. Код за дейността на ЧДГ е 8510. Попринцип впоследствие услугите, които се предоставят от ЧДГ са освободени, но трябва да имате лиценз от Министерството на образзованието и съответно заповедта за образуване на ЧДГ да е обнородвана в Държавен вестник
И аз се боря с този въпрос и стигнах и аз до извода, че ако са между ЕООД/ООД/-та на съпрузи/роднини не би следвало да се декларира, но ако имат ЕТ-та - следва. Дали това са имали впредвид обаче, не е изобщо ясно
Моля, кажете си мнението дали сделки между фирми/търговски дружества/ на роднини и съпрузи трябва да се деклараират или само, ако имат ЕТ-та? Немога да подам декларациите от това да се чудя дали да ги впиша вътре или не.
Здравейте,

След указанието на НАП вече тотално се обърках - ако двама съпрузи имат всеки поотделно ЕООД и дружествата имат заеми помежду си следва ли го да го декларират?

В указанието не ми стана ясно с текста " изключението не се прилага само при сделки/взаимоотношения между търговските предприятия (ЕТ) на лицето" - търговски дружества ли имат в предвид или само ЕТ на посочените лица.

Благодаря Ви предварително.
Здравейте,

Извинявам се елементарния въпрос, но нещо вече се обърках. Нали при продажба на акцизни стоки се съставя следната счетоводна статия:
Дт 411
Кт 702
Кт 456/със стойността на акциза/
КТ 4532

т.е начисленият акциз не се включва в стойността на прихода