Здравейте!Накратко-СОЛ пенсионер по болест до сега се осигурява за всички осигурителни рискове по собствено желание и иска от 01.01.2021 да се осигурява само здравно. Трябва ли да подам декларация за промяна на осигуряването до 31.01.2021 г. или само с декл.1 мога да го декларирам всеки месец,промените са за обратния вариант,но за моя не съм сигурна и моля за помощ. Благодаря!
Здравейте! Моля съвет по следния казус тъй като няма много информация. От 01.07 дейността на фирмата ни спира поради липса на достатъчно кадри за неопределено време. Мога ли другите работници да ги освободя по чл.328, ал.1, т.4 или е по-удачно да ги освободя по чл.328, ал.1, т.3( шефът не иска да закрива част от предприятието, престоят е докато се намерят съответните кадри)? Доколкото четох престоят трябвало да бъде преди освобождението, а при нас е обратното, от утре сме в престой, работниците са предупредени, ще им се изплатят съответните обезщетения, но до тогава искаме да ги пратим на борсата. Благодаря!
Благодаря за отговорите. За окд5 и аз си мислех и вече го направихме, и се разбра, че и сделката ще бъде под 50 000 лв.
Здравейте!
Моля коментар по следния казус. Фирма без дейност от доста години продава недвижим имот от името на фирмата. Моля да ми кажете какво следва-да се подаде ли декл.окд 5 за започване на дейност и ако сумата е над 50000 да следва ли да се регистрира по ЗДДС.Благодаря!
Може би трябваше да уточня, че мястото, където се продава брашното и фактурирането не са в един и същи обект. Човекът, който продава брашното в никакъв случай не използва софтуер за извършване на продажбата,а издава само касова бележка.И все си мисля,че можем и без СУПТО.
Завеждам го в счетоводната програма за съжаление по себестойност(наше производство е) и след това го изписвам след продажбата.
Здравейте!Моля по-запознатите да ми отговорят,Сигурно многократно е задаван въпросът, но искам да съм сигурна.Тъкмо щяхме да инсталираме СУПТО, но май този начин ще е по-лесен и се колебая.В счетоводната ми програма имам и модул фактуриране,издаваме няколко фактури за наеми(2-3 бр.) и продажба на брашно на частни лица,нямам складов модул.Няма да ползвам фактурирането,ще накарам да го махнат този модул.Мога ли да мина изцяло на ръчни фактури и да си ползвам пак касовия апарат(закупен е март 2019 г.)без да ползвам СУПТО? И по принцип ако сме само на ръчни фактури независимо от дейността ще ми трябва ли СУПТО?Благодаря!
Здравейте!Моля,тези които са по-запознати да ми дадат съвет. Фирма произвежда хляб и всеки ден трима шофьори го разнасят по магазините и вземат съответно парите от продажбата. До сега в края на месеца им се издаваше обща фактура, но януари месец ще въведем СУПТО и не знам как да процедираме с тези продажби в брой. Ако въведем мобилни    касови апарати и в края на месеца издадем фактура(програмата ще бъде свързана с касовия апарат) няма ли да има дублиране на продажбите?Моля за съвети за тази ситуация.Благодаря!
bobo Ви предложи идеята да я назначите на друга длъжност със срок на изпитване и в този срок да я прекратите и да отиде на борсата. Това имам предвид , а не чл.328 .  :smile1:
Благодаря, сега схванах. Тогава няма ли да действа законът за закрилата на майката?
Няма ли да имам проблем с ИТ?В краен случай ще постъпим така.
Може би аз не се изразих ясно и не ме разбрахте - имах предвид предложението на bobo - защо да не се съгласи като ще отиде при добри условия на борсата и ще се постигне крайната цел на тази процедура.
Разбирам ви и двете страни са съгласни тя да отиде на борсата, Шефът е съгласен да плати 1 месец обезщетение за оставане без работа и т.н.
И жената е съгласна, но Инспекцията по труда-не. Затова няма решение. Единствения вариант е по взаимно съгласие, но тогава ще получи по-малко пари за обезщетение.
Щом няма работа, опитайте с чл. 328, ал.1, т.3 и разрешение от ИТ. Е, няма гаранция, че ще се съгласят, още повече, че вече сте искали разрешение на друго основание, но от опит глава не боли.
Не мисля,че ще ми дадат разрешение и по този начин. В обяснението подробно описах всичко, засегнах и това.
Тя е съгласна по чл.328, ал.1, т.2 и ще получи добри пари от борсата и ще си гледа детето поне до 3 годишна възраст, но ИТ ми отказа по този член да я освободя. Заради това търся друг вариант.
Аз също искам всичко да е законно и затова се обърнах към ИТ.
Ако правилно Ви разбирам жената е приела да бъде освободена и да отиде по благоприятен член на борсата. Идеята е да се използват законови положения за постигане на точно този краен резултат. Защо да не приеме като това е само едно средство за постигане на крайната цел, която е и приета от работничката ?
Тя е съгласна по чл.328, ал.1, т.2 и ще получи добри пари от борсата и ще си гледа детето поне до 3 годишна възраст, но ИТ ми отказа по този член да я освободя. Заради това търся друг вариант.
Изтърканата "класика", докато все още действа, с промяна на длъжността и изпитване?
Тя няма да приеме да работи на друга длъжност, защото има място само в производството, а сегашната е в офис. Фирмата е малка, просто няма достатъчно работа пак го казвам.
Най-доброто решение в такива случаи е прекратяване по взаимно съгласие, но ако лицето не се съгласи - чл.331. Чл.331 може би ще бъде добро решение за лицето, но се съмнявам, че ще се хареса на работодател
Да, единият вариант няма да се хареса на служителката, другият на работодателя. Искахме да я пратим в бюрото по труда и щеше да вземе 8 месеца обезщетение, но ИТ отказа.
Бързо ме "изхвърлихте зад борда", но аз съм упорита. Харесва ми да защитавам прецакани майки. Предложете и прекратяване на договора по чл.331 от КТ.
Не искаме да я прецакваме, но просто няма достатъчно работа и търсим най-доброто решение за двете страни.
След нея се смениха няколко и нито една от тях не е назначена по заместване-практиката на фирмата е такава,защото има голямо текучество. Тази, която дойде след нея отдавна си замина, а аз вече си намерих точния човек и в никакъв случай няма да го освобождавам. Става въпрос за екипна работа в офис. Приемам други предложения.
Здравейте! Моля за съвет. На една майка и изтича майчинството този месец, ще си използва и отпуските за двете години до ноември месец, след това искаме да я освободим по чл.328,ал.1, т.2 защото на нейно място има друг човек и не е по заместване този човек и за майката няма работа. След разговор с нея тя е съгласна да я освободим по този начин и писах до ИТ за разрешение за освобождаване, но получих отказ. Моля за съвети как да я освободя, защото наистина не можем да и осигурим работа. Благодаря!
Здравейте,
моля за помощ при попълването на заявлението за вписване в регистъра в т.7 в заявлението- за Режимите по Закона за митниците и Закона за акцизите какво да напиша. Получаваме гориво и го складираме в цистерни, което се използва за зареждане на селскостопанска техника. Изчетох и двата закона, но не ми стана ясно дали изобщо трябва да попълня нещо. Благодаря!