Здравейте!

Нещо блокирах :(

Гр. договор, удържан данък през 1во трим.  Нали се включва в Д55, на ред 1?
Във връзка със зачестилите въпроси от потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и поради липса към настоящия момент на предвидена друга техническа възможност, уведомяваме , че декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството (ЗСч) може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение  Г2 или  Г1 от Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението се прилагат:

- Декларация по чл.38, ал.9, т.2 от ЗСч в свободен текст;

- Декларация по чл.13, ал. 4 от Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ);

- Адвокатско пълномощно (ако заявяването е от упълномощен адвокат).

Предвид липсата на представен годишен финансов отчет, заявител не може да бъде лице по чл.15, ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ - съставител на финансов отчет, а представляващият или упълномощен от него адвокат съгласно Закона за адвокатурата.

За обявяване на декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от ЗСч не се дължи държавна такса.

При подаване на заявлението по електронен път информационната система позволява да бъде подписано, независимо от уведомителното съобщение за дължима държавна такса.

Срок 31.03.2018

http://www.registryagency.bg/bg/prestsentar/novini/vazhno-za-trgovskite-druzhestva-koito-ne-sa-izvrsh/

 
Г2, ще го попълни адноката
да, по чл.13 е, моя грешка, която дори не забелязх :)

Здравейте!
Ще ползваме услугата на адвокат за публикуване на ГФО в ТР.
Подготвила съм:
1. Баланс, ОПР, ОСК, ОПП
2. Решение на собственика, че приема ГФО
3. Декларация по чл.12, ал.4
4. Пълномощно за упълномощаване на адвоката

За фирма без дейност:
1. Декларация, че фирмата не е осъществявала дейност
2. Декларация по чл.12, ал.4
3. Пълномощно за упълномощаване на адвоката

Пропускам ли нещо?
Делфине, ако собственика изплати лихви през 2018 г., ако правилно тълкувам чл.46 ал.3 т.1, със сумата ще трябва да се намали ФР в ГДД?

Ако пък реши, че няма да ги изплаща, може ли да се отпишат?

И при изплащане и при отписване ли се посочва сумата в Приходи/сума, с която са намалени счет. р/ди, отчетени по повод на задължения за неизплатени доходи по чл.42
Объркано ми е в главата.....

Прочетох един договор (всички са еднотипни), за лихвите е посочето, че се дължи лихва, но никъде не пише, кога се дължат, дали месечно, годишно или при връщане на заема. Има заеми получени и върнати в една и съща година, други са върнати, през няколко години.

В края на всяка година са начислявани 621/496, тази сума е посочвана в увеличение на ФР.  В резултат на това има натрупано кредитно салдо по 496.

До колкото разбирам (ако въобще е правилно), задължително е трябвало да се отпишат, при изтичане на 3г. давност, като се посочат в увеличение на ФР. Обаче, ако ставаше въпрос за задължение, произтичащо от нещо, с което е бил намален резултата (примерно разход) или стока, която се води по 304, ок, разбирам, че има логика, да се увеличава ФР, но в случая лихвите не са били признати за данъчни цели и сега да се увеличава и плаща 10%, не мога да си го обясня.




Бях пуснала преди няколко дни тема за едни лихви. Доста нови неща се оказа, че има за мен.
От сутринта ровя и чета за чл.46 от ЗКПО и отписването на задължения с изтекла давност. Има много неясноти за мен.

Фирмата има взети заеми от собственика в периода 2008-2015, вземани, връщани, пак вземани и връщани за покриване на недостиг на касова наличност. Има и начислени лихви по тези договори, но не изплатени. С техният размер е преобразуван резултата, съгл. чл.42 от ЗКПО - Разходи представляващи доходи на местни ФЛ, които към 31.12 са неплатени.

Въпросните лихви имат 3годишна давност, но в самите договори, никъде не се споменава, кога трябва да бъдат платени.

Трябвало ли е да бъде направено преобразуване, съгл. чл.46?

Тези лихви стоят в сметка 496 - Разчети по лихви

Пълна мъгла ми е.  Може ли да се изплатят през 2018?
Моля, за коментар
Здравейте!

ЕООД, през 2008 г. има взети заеми от роднини, които са върнати през 2012 и 2013 г. По тези заеми има начислени лихви, но до 2017 г, - неплатени (т.е върнати заеми, без дължимите лихви по тях).  В годините на начисляване, са посочвани в намаление в ГДД като "Разходи, представляащи доходи на местни ФЛ по ЗДДФЛ........(чл.42, ал.1 от ЗКПО).

През 2017 г. част от тези лихви са изплатени...... В ГДД2017 ги посочвам в посока НАМАЛЕНИЕ на резултата - " Приходи за данъчни цели на непризнати разходи по чл.42 ал.1 от ЗКПО", също така в Справката по чл.73 от ЗДДФЛ, съответно роднините си попълват ГДД и си плащат данъка (а, не фирмата да го удържа и плаща).

Моля да ми помогнете, ако греша или нещо не е както трябва!
Здравейте!

Фирма има автомобил, който не е използван през 2017 г., но има платени застраховки ГО и Каско, за около 300 лв,.  Според вас дали да ги дам в увеличение на ФР?
Скрито разпределение на печалбата

За разлика от разпределянето на дивидент, скритото разпределение на печалбата не изисква предприятието да докладва неразпределени печалби от минали години, тъй като по същество то представлява начисляване, изплащане или разпределяне под каквато и да е било форма на суми, които пряко влияят на печалбата или загубата на отчитащото се предприятие. Поради тази причина в годината, през която предприятието е разпределило скрито разпределение на печалбата, в неговите хронологични счетоводни регистри следва да се направи следното счетоводно записване:

Д-т с/ка Други разходи

аналитична подсметка - скрито разпределение на печалбата

К-т с/ка Парични средства

К-т с/ка Задължения към свързани лица

К-т с/ка Разчети за лихви; и др. подобни

Източник:  http://www.trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-schetovodstvo-danaci-i-pravo/menucontfp1/3010-55-1-201-2] [url]http://www.trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-schetovodstvo-danaci-i-pravo/menucontfp1/3010-55-1-201-2   [/url]
Аз не разбирам тогава въпроса ви.

Ако сте я разпределили през 2017, то тогава сте начислили и данък дивидент, подали сте Д55, платили сте си го.

За какво ще декларирате скрито разпределение?
А, имате ли всъщност Натрупана печалба от минали години?
Мисля, че въпросът ви не е счетоводен, а касае чисто технически възможностите на програмата Ви да си засрещнете фактурата и плащането . Моята програма не би ми позволила да ползвам 401 без да избера доставчик.

Подкрепям!

В зависимост от възможностите на програмата си оправете записванията.
Вече не помня дали питах :)
Ако все пак се окаже, че лицето има публ. задължения, какво се случва (след подаване на Д1 и Д6)?
И никъде в справката за Преобразуване на СчФР и Помощната справка 4. Други увеличения и намаления на счетоводния финансов резултат по реда на ЗКПО, не откривам да попадат начислените, но не получени лихви.

Погледнахте ли този линк?
http://qwerty1/2291-prihod-ot-lihva-po-zaem/


Благодаря! Четох го и аз и оставах с впечатление, че прихода от начислената лихва си е данъчно признат, но пък все си мислех, че има нещо друго, което пропускам.