Ясно ми е че се декларират като дистанционни продажби в СД. Питането ми е за Итрастат декларациите, защото за тях не намерих информация.
Здравейте,
не можах да намеря информация дали се попълва интрастат декларация при тристранни операции на стоки. Тоест БГ фирма купува стоки от фирма Х регистрирана в ЕС и стоките тръгват от въпросната държава членка на фирма Х до фирма У отново регистрирана в друга държава членка на ЕС. Стоките не минават България и поради това се декларират като дистанционни продажби. Питането ми е имаме ли задължение да подаваме интрастат декларация?
Здравейте,
имам следния казус:
фирма направи ВОП на стоки (дрехи от ЕС в БГ) на стойност 80 хил. лв. Тъй като магазинът фалира сега иска да ги дари, не е имало възстановяване на ддс на стоките тъй като не са закупени от България. Питането ми е при дарение длъжни ли сме да платим ддс и как се декларира?
Здравейте,
предвид новите промени за бракуване на ДМА, може ли да попитам какво реално правите.
Пример:
В нови офиси сме от 2023г. ( закупени предишните бяха под наем). (Наемодателя от предишното дружество се съгласи да не плащаме наем последните няколко месеца, за да задържи новите климатици- един вид батрер но за климатиците не искаше фактура, а ние имаме за наема) и сега като изтече давностния срок ще отписвам 401/709
Климатиците и офис обзавеждането,което оставихме към днешна дата са амортизирани съгласно САП и ДАП. Работя с Микроинвест и делтата предлага някакви протоколи за брак, но се притеснявам дали те биха били достатъчни съгласно промените?
Здравейте,
може ли държавен служител в община, било то счетоводител или администраятор да има друг ТД за ръководител транспорт например?
Не е на график. Просто тогава е сключен трудовия договор.
Здравейте,
имам болничен от януари и не, не съм си ъпдейтнала ТРЗ програмата, тъй като очаквам да имат нови изменения през март. Моля за помощ как да кача болничния в програмата за декл. 1 и 6 на НАП. Тъй като лицето е назначени през януари, не ми дава да продължа без да впиша "последен ден в осигуряване".
Назначаване на 27.01 и на 29.01 жената има болничен. Съответно слагам 27 в начална дата за осигуряване.
Това откъде го знаем?

При основния си работодател не е на сумарно време. Т.е. там ще е неплатен отпуск когато при нас замества.
Счетоводителят няма как да знае това предварително, например в края на месеца му се дава, че е работил 5-6-7 дни през месеца при транспортната фирма.
Здравейте,
транспортна фирма иска да назначи човек, които да поема отпуските на служителите.
Т.е. той има труд ТД с друга фирма като основен и този ще му е 2-ри допълнителен ТД.
Питането ми е според вас как е по-добре да се пусне договора като ТД по чл. 114 от КТ или пък чл. 111 или чл. 67 от КТ?
Като примерно той ще работи 5 дни в месеца и през останалото време ще е е самоотлъчка или неплатен, но целта е че не се знае тези дни кои ще са. Например този месец може да се извика 5 дни от първата седмица, другия месец може 3 дни и т.н.
Здравейте,
във връзка със фактурите на счетоводна кантора питането ми е какви разходни фактури се признават?

Ясно ми е че трябва да са свързани с дейността, но се чудя за конкретни примери.
Ток, вода, наем, интернет и т.н. Кола и фактури за гориво ако клиентите са от други градове например веднъж месечно за среща? И какво друго признавате вие?
Като как е получил субсидии, пък и издал фактура за произведена от него продукция , а и подал декларация с 60% НПР??? Нещо не се връзва, или въпроса не е точен.

Явно изискване, за да получиш субсидиий е продажба с 3-4 фактури след това, за да "отчетеш дейност". Декларация по чл. 50 си е подал с ПИК, като вече данните излизат автоматично. И сега при свършен факт се консултира за НСИ..
  Значи не е земеделски производител...

  НАРЕДБА № 3 ОТ 29 ЯНУАРИ 1999 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ
НА РЕГИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ
 
 Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2002 г., изм. и доп. -
ДВ, бр. 1 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 3 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 31
от 2015 г., в сила от 28.04.2015 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2019 г., в сила от 15.02.2019 г.)
Всеки земеделски стопанин физическо лице или едноличен търговец се вписва в
регистъра с регистрационен номер, съответстващ на единния граждански номер (ЕГН),
а юридическото лице - с ЕИК по Закона за търговския регистър и регистъра на
юридическите лица с нестопанска цел или код по БУЛСТАТ.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2013 г., в сила от 21.12.2013 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2015
г., в сила от 28.04.2015 г.) Въз основа на вписването на земеделския стопанин се издава
регистрационна карта по образец съгласно приложение № 1 и справка, генерирана от
регистъра, за декларираната от него дейност като неразделна част от регистрационната
карта.
 

 

А ако се е регистрирал по Булстат без да знам, следователно имаме задължение за подаване на ГФО в НСИ и освен глоба за неподаден ГФО  в НСИ има ли други последствия?
Здравейте,
земеделски производител, които получава субсидии от Министерството и не е регистриран по булстат, нито като ЮЛ или ЕТ подава единствено декларация по чл. 50 в НАП и има 3-4 фактури за продажба на година сътветно с 60 % нормативно признати разходи.
Питането ми е има ли задължение да подава отчети в НСИ и какво се случва ако към днешна дата не е подаден този за 2022г. ?
Не е ВОП.

от ЗДДС
Вътреобщностно придобиване
    Чл. 13. (1) Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, както и фактическото получаване на стока в случаите по чл. 6, ал. 2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.

Тогава кой по веригата плаща ддс-то? Питам, за да разбера правилно как да я декларирам.
Здравейте,
фирма неерегистрирана по ДДС получава стока от Чехия, но отново от нерегистрирано по ДДС лице. В случая ВОП ли се води, тъй като стоките ще бъдат препродадени на краен клиент отново без ДДС.
Ако е ВОП защо да не е ползван ДДС?

Имах предвид, че при ВОП ДДС влиза в дневник покупки и в дневник продажби и практически няма сума за внасяне, която да се приспада при евентуален брак.
Да опита да ги продаде на друг търговец?
Ще опита, просто искам да знам какви са ни опциите..
Здравейте,
магазин със 70 хил. лв налична стока е на път да фалира. За спирането на дейността ок, но какво можем да направим със стоките?
Не е плащано ДДС при доставката, тъй като са ВОП, за брак на стоки с изтекъл срок ми е ясно, но тъй като тук имаме стоки без срок и за които не е плащано ддс при доставката стои една чуденка??
Здравейте,
Лек автомобил е закупен преди почти 4 години с ДДС, за което не е ползван данъчен кредит, тъй като нямаме право. Та в момента с остатъчна стойност 8000 лв ще я препродаваме на друга фирма.
Може ли да я продадем за 10000 лв + ддс или трябва да е на пазарна оценка направена от застраховател, която ще е поне 40 000 лв +ддс?
П.С. Фирмите не са свързани лица и продавача не е регистриран като търговец на коли, евентуално за това, че не е ползван данъчен кредит може ли и ние да не начислим?
Здравейте,
освен промяната която засяга минималния праг за осигуряване на самоосигуряващо се лице (от 710 на 780 лв) не видях други промени касаещи МРЗ, както и промени относно различните длъжности. Греша ли или има публикувани и други промени относно различните НКПД?

Относно СОЛ (без осигуряване за ОЗМ) сумите би следвало да са:
ДОО115,44 лв.
ДЗПО 39 лв.
ЗОВ 62,40 лв.