Колко месеца назад можеше да се коригира д1 и д6 в посока намаление чрез електронния подпис?
По спомен мисля, че бяха три месеца, но не съм убедена.
Благодаря!
В общият случай използвам следната формула:
Нетна сума/0.9
полученото от горната формула/0.8622

и получавам брутната сума.
Здравейте,
В случай на късно представени отпуски /полагаеми платени дни/ от 2020 :blink:, ще мога ли по електронен път да подам Декларация 1 за съответните минали месеци от 2020?

Платените отпуски не влизат в Д1. А и не би трябвало да имате разлика в брутната сума. Евентуално стотинка, две.
Здравейте,

по стечение на обстоятелствата ми възложиха да отчета получените суми от схемата на НАП за малки и средни предприятие. Съответно не ми се обясни какво трябва да правя. Видях, че има бланка за отчитането, но всичко останало ми е Х и информация не намирам.
 
Моля за помощ!
Здравейте,

Служител работи 5 месеца на 4 часа, след това 2 месеца на 2 часа и после още 6 месеца на 4 часа.
Със сигурност се преизчисляват часовете от 2 часа към 8 часа.
Но преизчисляват ли се и 4те часа към 8 часа? За да мога да попълня трудовата книжка и осигурителният стаж да бъде равен на зачетения трудов стаж?

Или

Преизчислявам 2 часа към 8 часа. На 4те часа им смятам трудовия стаж, събирам го и Осигурителният стаж не е равен на зачетения трудов?

Според мен трябва да се направи по първия вариант, колегите мислят, че е по втория вариант.
Здравейте,

служител на фирма претърпява трудова злополука, следват поредица от болнични.
Решението от ТЕЛК е получено преди няколко дни. От тук нататък каква е процедурата по пенсиониране? Работодателят ме пита какво трябва да се направи, за да го пенсионираме. Освен смяната на длъжността. Все си мисля, че служителят трябва сам да отиде да си подаде заявление. Но не съм убедена.
Моля ви за помощ.  :blush:
Благодаря, трябва ли да се искат предписания и от НОИ.
Да, искате предписания от НОИ и тогава правите корекцията на място в НАП.
Здравейте,
необходимо е да прекратите първото майчинство от датата на новия болничен.
Подавате приложение за 50% майчинство за дните на застъпване.
Подавате и 45 дневния болничен редовно.

На 80% съм сигурна, че това е начинът, но за всеки случай обадете се и попитайте и в НОИ.
Може по чл. 71. Още повече че е с ТЕЛК.
Пенсията поради заболяване не е ограничение за получаване на обезщетението за безработица
И аз така предположих, но все пак да попитам. Благодаря за бързия отговор!
Служителка на фирма започва работа на 12.02.2020г., трудовият договор е във връзка с чл.70. На 17.02 излиза в продължителен болничен. Понеже вече няма да й издават болнични я освобождаваме от 01.06.2021г. след последния болничен лист.
Работодателят няма претенции по кой член ще бъде освободена жената. На мен ми се иска да я освободя по чл. 71 и да я изпратя на борсата, за да получи женичката още някой лев. Но тя е и с ТЕЛК и получава пенсия. Това проблем ли е за получаването и на обезщетение за безработица? Благодаря.  :smile1:
Няма как да започне да се самоосигурява от 01.01.2021г. Срокът за подаване на декларацията за започване на самоосигуряване е 7 дневен.
 В НАП най - вероятно ще Ви приемат декларацията, НО със сигурност ще Ви глобят. Давностният срок за подаване на стара декларация е 2 години. Отделно и с осигуровките ще бъдете в нарушение.
Най - добре подайте декларация в седем дневния срок и започнете самоосигуряването.
За да бъде всичко коректно и да нямате излишни главоболия с НАП и НОИ
Аз също бих посъветвала работодателя просто да го освободи по чл. 71 (в рамките на срока на изпитване). Без да се занимава допълнително.
Освен това, няма по какъв начин да се задържи служителя - няма да се яви на работа и готово. А вие евентуално може да влезете в процедура по дисциплинарно уволнение, която според мен е само загуба на нерви и излишна бумащина в този случай.
Здравейте,

при нас дойде фирма - закусвалня, която ще работи 24ч. Обаче не знам как става отчитането и работата през нощта. Дали начисляването на нощен труд по ставката е достатъчно. Моля ви, да ми обясните как трябва да се случат нещата, за да не сме в нарушение. Или какво точно трябва да прочета за да добия по ясна представа за ситуацията.. че ми е за първи път..  :blink: :D 

Благодаря ви
Щом не подава Д1 и друг е вписан в ТР, нека да опита. Няма да загуби нищо.
Благодаря ви за бързите отговори!  :good:
Здравейте,
във връзка с предстоящите празнични дни как е редно да се начисли отработеното на 4 май?
За останалите дни е ясно - тези, които по график са се паднали на работа им се начислява допълнително възнаграждение.
Но ако 1 служител и бил на работа и на 1.05 и на 04.05, не става ли двойно начисляване? Най - малкото защото 04.05 не е официален празник,  нищо, че замества 01.05.
В предната кантора, където работих, практиката беше да не се начислява нищо, но не мисля, че е редно.
Моля за мнение и насока как да го направя.
4-та, 5-та,6-та, 7-ма
Таблица 1 и таблица 2
Това, че извършва търговска дейност без да е регистрирана като търговец, не я отличава от другите търговци. Вижте КСО, чл.4, ал.3

Благодаря!
Здравейте.
Миналата година на моя близка й се обадиха от НАП, за да си подаде ГДД за 2019 за приходите от продажби чрез Еконт. Сумата е около 9000лв. Подадох ГДД с приложение 2, не е регистрирана нито като СОЛ, нито като ЕТ. Дори за годината не извършва трудова дейност, защото е студентка редовно обучение. Днес е получила съобщение от НАП да се яви, за да й връчат покана по чл. 103 и да се пусне корекция. Като се добави справка за окончателния осигурителен доход. До тук добре. Чистата печалба е 905лв, което е около 110лв на месец. Въпросът ми е следния при положение, че лицето не е на трудов договор само таблицата за здравно ли трябва да попълня или и тази за социалните осигуровки? И коя колона следва да попълня? Само 4та?  :hmmm: Благодаря на всички отзовали се!