Здравейте,

зависи от характера на работа, но в повечето случаи се изисква да има навършени 16год. Преди да е назначен трябва задължително да има разрешение от Инсп. по труда.

Ако желаете, влезте в детайли за вида на дейност на дружеството, както и за длъжността на лицето, за да бъдем по-конкретни.

П.П. Такива бележки от училището досега не са ми изисквали.

Здравейте, благодаря за включването. Става въпрос за продавач-консултант (обслужване на клиенти) в книжарница. Реших да не го уточнявам първоначално, понеже не открих връзка по въпроса с работните/учебните дни.
Това направих преди да пиша тук, но поне аз не го виждам точно и ясно написано, което ме обърква, предвид това, че тази сфера изобщо не ми е позната и просто искам да помогна на приятелка.

От единия линк, който изпратихте разбирам, че лица от 15 до 16 годишна възраст могат да работят "ако това не е пречка за редовно посещение на училище". Това би трябвало автоматично да важи и при завършени 16 години, какъвто е конкретния казус.

От Наредба 6 разбирам че тя не се прилага "за учащи по време на учебната дейност". Това означава ли че не може да работи лицето докато е в учебна година или има друга наредба, която изяснява тези обстоятелства?

От тук - https://www.gli.government.bg/bg/node/4389

"Разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години"

Това не знам как да го разбирам, и по логика разбирам че не важи за 16+ години. Не виждам на същата страница да се споменава училище, служебна бележка от него или нещо подобно.

Та лутейки се не успявам да намеря категоричен отговор и се надявам на такъв от Вас.

Непълнолетно лице на 16 години може ли да работи в дните, които не са учебни (напр. събота и неделя)? Изисква ли се документ от училището кои дни не са учебни за лицето?

Изисква ли се психо или нещо подобно в медицинското за работа (нещо различно от стандартното медицинско за възрастен човек) или това важи за под 16 години или изобщо не са ми предали вярна информация?

Ще бъда много благодарен за конкретна аргументирана информация. Вярвам че това ще бъде полезно и за други читатели.

В гугъл написах "наемане на ученик" и излязоха доста неща, например това, това... да не ги изреждам всички :)
Здравейте, как стои въпросът, когато непълнолетното лице желае да започне работа по време на учебната си година? Доколкото разбрах, но не мога да заявя, че е актулно, трябва да се извади служебна бележка от учебното заведение (средно образование) за учебните дни и почивните. Също така знам че това не трябва да пречи на учебните занаятия. Лицето в такъв случай може ли да работи събота и/или неделя? Понеже работодателят твърди, че трябва да е завършена учебната година. Благодаря предварително!
Не мисля, че ГД е в категорията дребни сделки на ЗЗД.

Доколкото разбирам, ако не е "дребна сделка", то трябва съгласието на родител. @bobo направи цитиране по-рано.

Щом ГД може да е в устна форма, то съгласието на родителите не може ли и то да е устно в случая?
1. Като не е законно,какво коментираме.

Благодаря за включването в темата! Бихте ли се аргументирали защо твърдите така?

Това по никакъв начин не се отнася за конкретната ситуация. Надявам се правилно да съм прочел нещата от PDF файла. Тук не става въпрос лицето да работи за някого. Става въпрос съседката да я извика да забавлява децата й (които са рожденици) в ролята на аниматор, за което съответно ще получи заплащане. И тази активност да се повтаря със съседите от другата улица. И надали ще се случва кой знае колко пъти месечно, тъй като градът е наистина малък.
Познат ми каза, че това би трябвало да се води "стопанска дейност", което не е незаконно в конкретния случай. Не разбрах да са нужни каквито и да е документи, за да започне лицето да упражнява тази дейност.

Да приемем, че е законно и да се върнем към данъците.

Наясно съм, че родителят се води пълномощник и той подава декларация, а детето се води титуляр. Но данъчно какво трябва да се отчете? Възможни ли са осигуровки при непълнолетно лице, при положение че то е учащо и държавата не го изисква по принцип? Изисква ли се 10% данък? И въобще как стоят нещата, защото никак не съм запознат с тези неща.

Счетоводителка ми спомена за Декларация 3 на ГДД, но не ми стана напълно ясно.
Здравейте,

Непълнолетно лице (на 14 години) иска да упражнява дейността "детски аниматор" в малко градче (където всеки се познава с всеки). Иска да го прави за себе си, като физическо лице. Мисля че влиза в категорията "свободна практика". Не желаяе да към агенция/фирма с трудов/граждански договор. Доколкото ми казаха, това е законно да го практикува по този начин. Не разбрах да са нужни документи, декларации, разрешителни и т.н. Моля, да ме поправите, ако греша!

Как стои въпросът с данъците? Дължи ли данък върху доходите, дължи ли осигуровки и всякакви подобни неща? Как се случва всичко?

Ще се радвам на съдействие! Благодаря предварително!