Здравейте ,  търговски представител продава стока по заявки . Преди да тръгне пуска фискални бонове за които събира сумите в последствие през деня , в офиса обаче в касата ги няма налични и касиерката ги пуска "служебно изведени" , той се отчита на другия ден и тя ги завежда "служебно въведени" за да може касата да е точна . Правилно ли е това ?! Според мен не се ощетява фиска ...
Здравейте ,
имам следния въпрос ! Физическо лице отдава под наем апартамент на фирма полага ли му се 10 % нормативно признати разходи ? Четох ,че когато е етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците се взема база брутната сума ! Също така ползва ли се отстъпка от 5 % , като през годината не са удържани суми от Наемателя ?
Благодаря Ви предварително за отговорите !
Просто си мислих, че след като е работила само 15 дни няма да е проблем.
Здравейте, трябва да назнача на работа бивша работничка на фирмата. Проблема ми е, че при първото и назначаване на работила само 15 дни, напуска по взаимно съгласие. Договорът тогава е бил със срок на изпитване. Сега ще я назначаваме пак, а същата длъжност и се чудя дали след като първия път не е минал срока на изпитване, мога да я пусна и сега така.
Много благодаря. Ако може само още един въпрос, че не съм сигурна дали съм разбрала правилно - за база взимам месец Май, нали. И получавам 340 / 20 = 17 * 2 дни = 34 лв. обезщетение? 
Имам служителка, която е назначена на 22,04,2014 г. на 4 часов работен ден, с РЗ - 170 лв. За  месец май сключваме ДС и става на 8 часов работен ден, с РЗ 340 лв. Жената иска да напусне днес, има обезщетение по чл. 224 - 2 дни. Как да изчисля сумата на обезщетението, като за м. Aприл има 7 отработени дни?
Имам предвид вноските които удържаме всеки месец от наемодатела и ги внасяме.
Здравейте ,
искам да попитам подава ли се декларация по чл.55 ал.1 и чл.201 ал.1 от ЗКПО (обр.4001) от фирма наемател която плаща авансови вноски за наем ,или тя е само за физическото лице което е наемодател ?
Това означава ли, че не ми е необходим документ доказващ, че другия родител има сключен трудов договор? Изчетох много тези дни по въпроса и никъде не видях да пише, че другия родител предоставя служебна бележка или удостоверение, че е осигурен от неговия работодател.
Майката твърди, че е на трудов договор. Обаче аз се чудя дали да и искам документ от неговия работодател и какъв трябва да е той? Четох чл. 49 от НРВПО и в него е писано само заявлението, копие от акта за раждане и декларацията за съгласие.
При прехвърляне на отпуск по чл. 167а от майката на бащата, майката трябва да подаде заявление, копие от акт за раждане и декларация за съгласие от бащата. Дотук добре, само че право на такъв отпуск имат всички родители, които са в трудово-правни отношение. Въпроса ми е трябва ли да искам на майката някакви документи, че съпругът и е осигурен? От скоро съм ТРЗ, търсих информация, но не мога да намеря.
При прехвърляне на отпуск по чл. 167а от майката на бащата ми трябват заявление, копие от акта за раждане и декларация за съгласие. Дотук добре, само че право на такъв отпуск имат родители с трудов договор. Въпроса ми е трябва ли да искам на майката някакви документи, че съпругът и е осигурен? От скоро съм ТРЗ, търсих информация, но не мога да намеря. И ако има някаква особеност при това прехвърляне, мога ли да помоля да споделите каква е?
Много благодаря  :ok:
От всички служители във фирмата имам само една, която упорито отказва да си подпише молбата. Затова се чудих как да оформя нещата.
(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:
1. по време на престой повече от 5 работни дни;
2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;


При предоставяне на платен отпуск на служител от работодателя, когато цялото предприятие е в отпуск и нямам молба от въпросния служител, трябва ли да пиша заповед за ползването. По какъв начин да му документирам ползването на отпуската?

 Въпроса ми е по скоро дали трябва пак да събирам подписите на всички за 2014 година или може само със заповедта за утвърждаване на графика да минем? В заповедта, която правим са посочени датите, на които предприятието няма да работи.
Фирмата се занимава с производство и всяка година почиваме всички заедно. Мога ли вместо да пиша същия график, да напиша някаква заповед, че графика за 2013 е актуален и за 2014 година?
Новата бланка са ми пратили. Аз се чудя като не е наш служител вече да я пращам ли изобщо в СТМ или да пиша само професионален маршрут и болнични. Все пак лицето не работи при нас. Мен това ме обърка.
И на мен ми се случи това. Миналия месец една служителка ми донесе да и попълня производствена характеристика, а не работи във фирмата от януари 2013г. Тя ми каза, че от там са и казали, че трябва да бъде попълнена от последната месторабота на лицето.

Вие какво писахте на вътрешните страници?