Болничните са от м.08.2021 два броя издадени като първични и така са обработени от фирмата и подадени към НОИ. Попитах НАП за становище и те ми отговориха, т.к. служителя не е възстановил сумата (за 3-те дни от болничния), фирмата да му даде сумата като бонус. Да коригираме Д1, а Д6 да се подадем редовна само със здравно. Сумите са смешно малки и затова те ми казаха да процедираме така, ако не искаме проверка. Благодаря за отговорите!
Здравейте, същия казус имам и аз. Колежката преди мен за 04/22г. е подала  като първични за едно лице два болнични с последователни дати. Имам предписание от НОИ да променя дните в т.16,2-3дни (подадени са преди това 0); в т.16А-3дни(подадени са преди това6) и запазя осигурителния доход (1868.90 лв). Бихте ли ме посъветвали дали правилно разсъждавам, исками се да ида в НАП с изрядни документи и понеже ще направя корекцията с програмката на НАП. има трз продукт във фирмата, но още го разучавам :(
За д1:
Код корекция1 (само за лицето. Във фирмата има 115 човека)
т.16-1988; т.16.1-13;т.16,2-03; т.16А-03
т.17-112,10
т.18-4,80
т.31 и 34 няма да променям.
За д6: Редовна само за лицето в увеличение (5,38лв) от ЗО и дати каквито е посочила колежката когато е подала Д6.
Това трябва да направя до края на другата седмица, имам време, но сега като ви прочетох се уъмних за т.31 и 34 и за ДДФЛ. НОИ казаха да не променям нищо в осигуровките и данъка. Само дните. Благодаря предварително за отзовалите се :good:
Когато публикувах в м. Май, звънях два пъти в ТР. Служителите бяха различни, но бяха единодушни, че не се слага печат.
Да благодаря, значи няма промяна.
Здравейте,
Дали има промяна в банковата сметката и размера на таксите за публикуване в ТР за тази година?
Здравейте,
На мен също ми изскочи по-сложна сделка.
Нашият доставчик е италианска фирма, с ДДС номер от Италия.
Ние сме БГ фирма, рег. по ДДС само в БГ.
Нашият клиент е физ.лице от Италия, без ДДС номер в Италия.

Купуваме стока от италианската фирма, препродаваме я на физ.лице в Италия.
Транспортът на стоката е организиран от доставчика ни (включен във фактурата към нас) и започва и приключва в Италия.
Как да отразя тази сделка при нас? Също сме с Делата Про.

Дружеството (второто) е регистрирано  през месец Януари 2018 г. Кога загубваше давност тази декларация? Прави се сега пълна данъчна ревизия на първата фирма и се чудя вече какво, къде може да изкочи.
Проверих информацията.  Собственика на двете дружества се осигурява на максимален ОД 2600  лв. по ТД в първото дружество, а във второто дружество няма нищо. ОКД5 не е подавана нито за начало на дейност, нито за самоосигуряване.
Така е, нямам много инфо. Ще проверя утре. И  все пак най ме притеснява липсата на ОКД5. Иначе собственика работи и в двете дружества.
Здравейте,
Не съм се занимавала с ТРЗ и осигуряване от отдавна, но сега ми се налага, защото няма кой. Има 2 ЕООД-та. Собственик и на 2 те е едно и също лице. Същото е и Управител на 2 то. За първото Управител е друго лице назначено и осигурено за тази си дейност.
Това, което виждам в документацията на второто дружество е че няма ОКД5, няма д1 д6 за СОЛ, няма самоосигуряване. Дейност имат и двете дружества. Има подписани договори, фактури за сч.обслужване и т.н. Това което ми идва на ум, е че може би Собственика е осигурен на максимален ОД в първото дружество  (за това нямам инфо все още), но въпреки това не трябва ли да има поне ОКД5?и д1 с к90?
Здравейте,
Имам банкова сметка във долари, по която през 2017 г. няма никакво движение, никакви сделки, нито такси. 2016 г. съм я преоценила. Сега да я преоценявам ли пак в края на 2017 г.?
Сега след 15.08.2016 г. трябва ли да се попълва и представя  Удостоверение за местно лице на латиница за съответната година, готово за заверка?
Ние сме ООД в БГ. Купуваме ноухау от руснаци. Според договора трябва да платим 5% от стойността по договора до 10 дни от датата на подписване на договора, който гаранционен депозит ще ни върнат когато платим цялата стойност на ноухауто.
Само, че ние не плащаме ноухауто и тези 5 % остават като неустойка за продавача.
Споря сега с главния счетоводител и тя ме уверява да използвам сметка Клиенти при определечни условия.
Бихте ли ми помогнали с контировките?
Здравейте!
Ние сме БГ фирма с регистрация по ДДС. Извършваме доставка на услуга (за посредничество при превод на пари по договор) на фирма в Китай. Издала съм фактурата с 0% ДДС - чл.86 ал.3 във връзка с чл.21 ал.2. От фирмата не са ни дали ддс номер, Трябва ли да я включа в дневника за продажби като фактурата се осчетоводи с 99999999999?
И на физически и на юридически лица предполагам, че ще продава българското дружество.
Колеги, моля за помощ
Да не отварям нова тема и да попитам тук
Фирма регистрирана в България по ДДС ще закупува стоки (прибори за маса и за хранене) от Китай. Същите ще бъдат продадени в САЩ чрез сайта амазон. Стоката ще се транспортира директно от Китай до САЩ. Българската фирма получавай инвойс фактура от Китай които заплаща.
Въпросът ми е :
1.Как следва да издадем инвойс фактурите за САЩ - основание, което да ползваме.
2.Следва ли да се регистрира българската фирма някъде в други регистри  тъй като стоките който ще се доставят по този начин ще имат периодичен характер и стойността на сделката ще е в размер на около 200 000 лева годишно.
 Благодаря  предварително !
Да имах предвид за другите месеци, без последния декември
Колежката спори, че понеже е плащан данъка трябва да се вземе салдото по 421 предвид когато се увеличава фин.резултат. За това реших да се допитам при вас!
Благодаря !