Цитат
И според Вас регистрирано лице на основание чл. 97а, както и нерегистрирано лице по ЗДДС, когато извърши доставка с място на изпълнение на територията на страната, просто няма да посочи данък, и то без да посочи основание за това във фактурата, наистина ли така смятате?
Простете, че в този празничен ден не виждам смисъл да се повтарям, а като гледам и еднолично наложеното решение за неуспешно оборване - май е и повече от ненужно, но след като ме питате:
Да.
Честито и наздраве!
Разбирам от къде идва объркването Ви. Пишете за един единствен случай (макар, че това всъщност e конкретния по темата на Стела). Но дори, и ако тази фирма, регистрирана по ДДС само на основание чл.97а извърши доставка с място на изпълнение на територията на страната, то пак ще впише “чл. 113, ал. 9”, като основание за неначисляване на ДДС, спазвайки изискванията на чл.114, ал.1, т.12, защото няма право да посочи ДДС, съгласно чл. 113, ал. 9.

Възможно е да съм объркала името Ви, на ден комуникирам с доста хора. Хайде, малко по-спокойно с изявленията.
Надявам се да ми простите, че не съм съгласна с Вас и мисля, че грешите. В посочения пример за доставка с място на изпълнение на територията на страната и посоченото основание  на чл.114, ал.1, т.12 става дума за начисляване, нулева ставка и неначисляване на данък. А в Глава осма изрично са изброени лицата, които начисляват/неначисляват данък, като чл. 113, ал. 9 изрично изключва регистрираните по чл. 97а лица от обхвата на тази глава.
Изключително съм спокойна в изявленията си.
Благодаря
Измествате  логиката на спора
Пропуснала съм спора, за което се извинявам. Включих се с допълнение към конкретно мнение, защото според мен не е напълно точно и пълно. След което се допълних какво точно съм имала предвид - чл. 113, ал. 9 е забрана. И добавих най-накрая, че само в един единствен случай се посочва като основание във фактурата. Извинявайте, че ви занимавам с хронологията, която ви е известна, но явно се налага.
Благодаря.


Мисля, че разглежданият случаят е точно този.



В случая със САЩ – да, но не и както се спомена
 чл.113, ал.9 от ЗДДС е основанието за неначисляване, което вписват всички нерегистрирани по ЗДДС лица във фактурите, които издават. Както и изброените в горепосочената алинея.
"При регистрация на основание чл. 97а, ЗДДС основанието за неначисляване на ДДС е чл. 113 (9) ЗДДС. " основание е нужно
 а само в един посочен
И по кръщелно свидетелство името ми е различно от Даниела, но щом Ви доставя удоволствие, няма проблем да ме наричате така. Некоректността е право на всеки.

, то тези лица записват чл.113, ал. 9, като основание за неначисляване на ДДС.

в един единствен случай, изрично разписан в ППЗДДС.
за тези, на които не им става ясно
чл.113, ал.9 от ЗДДС е основанието за неначисляване, което вписват всички нерегистрирани по ЗДДС лица във фактурите, които издават. Както и изброените в горепосочената алинея.

мисля да правим разлика между неначисляване и невписване
При регистрация на основание чл. 97а, ЗДДС основанието за неначисляване на ДДС е чл. 113 (9) ЗДДС.


според мене чл.113 (9) не е основание за неначиляване на ДДА, а е забрана за посочването на начисления ДДС във фактурите:

"..................нямат право да посочват данъка в издаваните от тях фактури."
Чл. 9. (1) Осигурените лица представят документите по чл. 3 - 5, 8 и 14 на осигурителя, който ги завежда в отделен дневник. Документите по чл. 3 - 5 и 8 се представят от осигурителя в срока по чл. 10 в съответното ТП на НОИ.
няма как да стане по пощата
Последен въпрос,малко не е много професионален ,но....колко пъти е разрешено да се подават корекции на декл.1,така питам по принцип... :'(
и отговорът няма да е професионален, но ... много пъти, т.е. - няма ограничения
Невъзможно е подадете декларация 1 само с разликите. Подайте корекция.
Здравейте,
управител съм на нерегистрирано по ДДС ЕООД, което все още няма служители и аз самият не се осигурявам, тъй като работя и на трудов договор и заплатата ми е над минималния праг за самоосигуряване. Тоест за момента не се нуждая от ежемесечно счетоводство.
Въпросът ми е дали мога да сключа граждански договор (от името на фирмата) с лице, което ще извършва определена работа за срок от 3 месеца, като в договора бъде упоменато, че цялото възнаграждение ще бъде изплатено в края на третия месец. Задължен ли съм да заплащам осигуровки всеки месец през тези три месеца (тоест задължен ли съм да водя ежемесечно счетоводство в този случай) или мога да го направя еднократно в месеца на плащането? Тоест мога ли сега да сключа договор и след 3 месеца да заплатя на счетоводна къща да осчетоводи труда по този договор?
Предполагам вече разбирате, че съм се ориентирал към следния вариант след като се консултирах с Ваши колеги счетоводители - работя на трудов договор, през свободното си време изпълнявам някои поръчки от името на едноличното дружество, в качеството ми на управител, полагащ личен труд. За всички разходи и приходи събирам фактурите и ще ангажирам счетоводна къща през януари или февруари, когато съм задължен да направя годишния счетоводен доклад и т.н.
Сега обаче искам да ангажирам човек да свърши определена работа и ме интересува дали има начин да избегна ежемесечното осчетоводяване на труда му като формулирам договора по гореописания начин.

Благодаря Ви.

на този въпрос:
"Задължен ли съм да заплащам осигуровки всеки месец през тези три месеца (тоест задължен ли съм да водя ежемесечно счетоводство в този случай) или мога да го направя еднократно в месеца на плащането?" отговорът е - не, не сте задължен да заплащате осигуровки всеки месец и можете да го направите еднократно

на следващия Ви въпрос:
"Тоест мога ли сега да сключа договор и след 3 месеца да заплатя на счетоводна къща да осчетоводи труда по този договор?" отговорът е - да, възможно е

ще се въздържа от непоискани съвети
няма да получи обезщетение от борсата наистина, но има право на още една заплата от работодателя под формата на обезщетение по чл 222 (1 )
- Уточнете дали лицето дължи здравни осигуровки за времето на неплатения отпуск;
- смятам, че първият отговор е грешен
При условие, че сте в изпитателен срок може да Ви прекратен ТД по всяко време, без болничните да имат значение.
 :hi: :hi: :hi:
болничният, както и всички отсъствия, по време на изпитателния срок удължават договорения срок на изпитване;
по време на болничен служителят, който е в изпитателен срок, не попада под закрила при евентуално уволнение (съкращение)
Буба, каквото и да напишете в платежното за вид плащане, няма значение - важното е периодът да е месец октомври.
Колкото до декларация 1, ако не успеете до края на октомври да изплатите окончателно РЗ, то и в месец ноември сте в срок.
Точно това счетоводно самообслужване нещо ме гложди...

признавам си, не разбирам смисъла на гражданския договор
Мнението ми е, че трябва да подаде декларация ОКД5 за промяна на вида осигуряване, а не за прекратяване на дейност, защото такова не се налага.
Зотева и Катето, вие ще се намесвате само за забележки  :hmmm: А

слушам и изпълнявам, Таня - ЛС!
Това означава ли съвсем да се въздържам от отговори? :)