Кое му е чудесното на това, което е решила питащата? Че ще връчи нещо, което ще важи след 10 раб.дни, а това са две седмици. Знаете ли колко вода може да изтече през това време? Катето, знаете ли кога се връчва една заповед за освобождаване?

Бъдете убедена - зная кога се връчват заповеди за освобождаване, но не разбирам изтеклата вода за двете седмици какво би променила - освен цифрите на водомера, ествествено.
Та къде, наистина, виждате проблем да " връчи нещо, което ще важи след 10 раб.дни"?
Предварително благодаря за отговора!
Напишете си платежните за период 01.09-30.03
последният ден в осигуряване ще бъде видим от подадената Д1 за септември
С пенсионирането самоосигуряващото лице прекратява дейността си ли?
Защо избързвате в случая? Подгответе си документите, и като се яви на работа му връчете заповедта. Ами, ако си прекъсне отпуска с болничен, какво правим тогава т.е. ако се разболее? :smile1:

Не зная от какво точно разбирате, г-н ДТМ, но тази материя определено Ви е далечна. Похвално е старанието Ви да четете по въпроса, но отговорите Ви объркват питащите определено.
С извинения, ако намесата ми се счете като неприятелско вмешателство във форума, но питащата си е решила въпроса чудесно, а Вие а хвърляте във филми, от които трудно би се извадила после.
Дано отново не я съветвате само Вие.
 :give_rose:ей този съвет ми е безкрайно чудно защо е отправен. дали е осъзната връзката между въпрос и отговор? или просто желание за някакво свръхизхвърляне в смисъл "прекрасно владея материя, за която никой друг не е дораснал"

Г-жо Зотева, определено внасяте свежа нотка в този сайт :)
Иначе - и въпросът, и отговорът са елементарни, естествено.
Определено е права, поне според КСО - за сега.
Пак. Щом така е написано и в едната и в другата наредба, пак така ще го погледна, докато не си променят нормативните документи.

Вече ми се струва, че се шегувате
освен наистина да опитам да го напиша иначе :)

цитираната НМЕ визира реда на издаване на болничните, а не изплащането/начисляването на въпросните три дни

ти да видиш - написано от ентусиаст :)
Мисля, че грешите, девойки :)
прочетете цитирания член от наредбата в контекста на:
"Общи правила за издаване на болнични листове. Условия и ред за установяване на временна неработоспособност"
и нещата ще си дойдат на място, предполагам
Посоченият член от наредбата пише следното

(6) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).

Каквото е написано и в чл.21 ал.2 от НМЕР

Да виждате разлика?

Не виждам разлика, разбира се
поправката с актуалната разпоредба беше само колегиално намигване
иначе - мнението ми остава непроменено

Основание?

Веднага за Вас :)
чл. 6 ал. 6 НМЕ
т.е. - "непрекъсваемостта"  на неработоспособността от почивни, празнични и дни в отпуск  се отнася единствено за правомерността на издадения следващ болничен лист
Здравейте отново. Сега се свързах с консултант от НОИ Пловдив, който ми разясни, че ще се наложи да платим и двата болнични, след като има прекъсване между тях. Пиша го за да може и други колеги с моя случай, да бъдат информирани. Приятен ден!

Здравейте, абсолютно правилно Ви е отговорил консултантът от НОИ Пловдив. И двата болнични са първични и дължите и по двата 3 дни за сметка на работодател
Можете да ползвате болничен още сега и това ще намали осигуровките. През 2012 г. минималното майчинство е 240 лв., а дали ще го променят от 2013 ще се види с гласуването на бюджета за ДОО. Това ще намали осигуровките ви и няма да повлияе на майчинството, което не може да падне под минимума.

струва ми се, питащата се интересува от минималния размер на обезщетението за бременност и раждане, а не за гледане на дете до две години; а то е 290 лв както правилно се ориентирала бременната девойка
катето, благодаря много за отговора. Понеже не се занимавам с тази област, възможно ли е да ми обясниш защо? Голямо любопитство ме замъчи  :hmmm:


видно от определението под името ми, аз също съм новак, но ще споделя какво мисля: една по-висока предишна заплата би се явила като база за болничните преди майчинството, респективно ще се отрази и на обезщетението за бременност и раждане (предполагам за това е и въпросът Ви)
Здравейте, използвам темата за да попитам следното: Когато си изчислявам майчинството с калкулатора от форума излиза, че ако си взема болнични ще ми се увеличи размера на майчинството през месеците. На мен обаче ми се струва невъзможно да е така. Вие какво мислите?


здравейте, и без да ползвам калкулатори, мисля, че при определени условия е напълно възможно
Здравейте! При условие, че в колона 2 попълвате длъжност, запишете обезщетението на отделен ред в обр. УП 2.
 Здравейте! Имам две отхвърлени Д1 на лица с болнични над 5дни направени с програмата. Дава ми следните грешки:
1. за първата Д1- ред 27 Валидация 100 - Недопустим праг на осиг. доход при пълен работен месец
2. за втората Д1 - ред33 валидация 100 - Недопустим праг на осиг.доход при пълен месец
Бюджет сме, нямаме МОД, лицата са със заплати 300лв.
Моля, помогнете ми как да оправя декларациите! Благодаря предварително!
При проверка с програмата на НАП ми дава, че всичко е редовно.

Нищо не разбирам и от бюджет, но само за протокола да попитам - дали няма някаква връзка с минималната работна заплата - при 300 лв РЗ и 5 дни болнични, с 3-те дни на 70 % май падат под МРЗ.
Извинявам се, ако включването ми е неуместно.
Относно обезщетението за временна нетрудоспособност, на което имате право след прекратяване на трудовия договор, погледнете:
Чл. 42. (1) Паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се изплаща от първия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, изплащано по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия.
Цитираният нормативен акт е Кодекс за социално осигуряване
Да това е така , но нали всички направени разходи за придобиване на продуктите трябва да се начислят и така да се сформира цената на заприхождаване. :hmmm:

Безспорно е така, но ддс-то не е разход за Вас. От първия Ви пост се разбира, че сте регистрирани за целите на ЗДДС.
Здравейте! Струва ми се, че доста скъпа ще излезе храната от стола. Според мен начинът, по който процедирате в момента, е правилен.
70 % от договореното трудово възнаграждение.
А и въобще трябва ли първите три дни да са с-ка на работодателя? - трябва, освен ако болничният не е за бременност и раждане