Добре аз не съм дал всички данни.

С чл.96 ал.3 съм минавал на проверка при продажба на едно Инфинити "Товарен автомобил" и в обясненията писах, че не съм го включил в оборота, защото е ДМА използвано в дейността на фирмата.

Тук обаче фирмата никога не е извършвала дейност, учредена е с цел да закупи този имот и да построи 4 фамилни къщи с цел продажба, т.е. ще трябва да подам заявление за регистрация по ЗДДС, защото това е и основната дейност на фирмата. Отбелязали сме търговия КИД 68.10   Покупка и продажба на собствени недвижими имоти
Здравейте,

Новоучредено дружество, нерегистрирано по ЗДДС закупува УПИ от физ лице с цел строеж. Впоследствие се отказва и решава да продаде имота за 290 000 €. Дружеството няма никакви други приходи и разходи. Въпросите са ми следните:
С датата на прехвърляне на имота издаваме опростена фактура за 290 000€ и тук ни възниква задължението до 7 дневен срок да подадем заявление за регистрация по ЗДДС? На тази продажба не се дължи ДДС, защото фирмата към момента на сделката е била лице, което не е било регистрирано по ЗДДС? След като бъдем регистрирани, трябва да изчакаме 12 месеца, за да подадем документи за дерегистрация (заради оборота)?
Има ли някакво писмо на НАП, за подобни случай, когато с една фактура се преминава прага за регистрация по ЗДДС?
Този отговор на МФ исках да Ви посоча. :smile1:

"цитат от писмо от министерството на финансите във връзка с мое запитване по същият въпрос:
 "в случаите, когато лекият автомобил е придобит от физ. лице, от фирма нерегист. по ЗДДС или от дилър на стоки втора употреба, който е приложил при доставката спец. ред на облагане на маржа на цената, разпоредбата на чл.50 от ЗДДС не е приложима по отношение на последваща доставка на лекия автомобил. Предвид това, когато се извършва последваща доставка, същата е облагаема доставка и се дължи ДДС 20%. Дан. основа в този случай се определя по чл.26 от ЗДДС. Ако доставката е между свързани лица, съгл.чл.27 ал.3 от ЗДДС дан основа на доставката ще е пазарната цена."
Съгласен съм, че трябва да се начисли ддс по общия ред, но има ли някой, който успява да открие това писмо?
Здравейте,

Имаме фактури от Сингапур за маркетингови услуги за $130 000 за 2019 година, който още не са платени. Признати ли са тези разходи и сега когато плащаме трябва ли да удържаме данък при източника?
Явно не трябва да има протокол когато фактурата и е Marginal Taxation  :ok:
На тази фактура ясно си пише "01 innergemeinschaftliche lieferung" - вътрешнообщностна доставка.  Къде видя  марж? Ако австрийците е декларират като ВОД , чакай до 6 месеца повикване от НАП защо не е деклариран ВОП.
Тази последната фактура е ясна, декларирам си я като ВОП и си я включвам в дневниците понеже е автомобил втора ръка аз после го фактурирам на Марж. Питането е за другите две Фактура и Кредитно, на тях пише 001 Regelbesteuert (R) Regular Taxation което си е редовно данъчно облагане.

#Дарак Фактурата без ДДС си я включвам правилно с протокол. Ще започна да включвам фактурата с ДДС и за крединтото, но дневниците с чуждестранния ддс номер ли трябва да са?
Здравейте, благодаря за отговорите.
Аз си правя една справка подобна на отчет за извършените продажби, която наистина е само с информативен характер.
За фактурите от ЕС си издавам протокол и го включвам в дневника за покупки и продажби. В дневника за продажби включвам протокол по чл. 90 от ППЗДДС с ДО - 83,33 лв. и ДДС - 16,66.
Друго което е този протокол по чл. 90 от правилника го съставям за всяка отделна продажба а в правилна пише "Чл. 90. (1) В края на всеки данъчен период дилърите начисляват данъка за извършените от тях доставки по глава седемнадесета от закона, като съставят протокол.", не знам дали не трябва да почна да съставям един общ протокол за всички продажби през месеца?

Друго което искам да попитам, имам автомобили, на които ми издават фактура с ДДС и след като изпратя CMR, че автомобила е в България ми издават кредитно за цялата сума от първата фактура и ми издават нова фактура без ДДС. Първата фактура и кредитното не ги включвам в дневника, фактурата без ддс си осчетоводявам в дневниците за покупките и продажбите с протокол. Правилно ли е така? Прикачам документите
Здравейте, честит 3ти март

Автокъща закупува автомобили втора ръка от Европа и ги продава, като използва режим на облагане по чл.143 от ЗДДС. Ако използваме пример, че при покупка автомобила се завежда в сметка 304 - примерно на 2 000 лв (супата по фактура от ЕС, където не е начислено ДДС). За транспорта се издава фактура от български превозвач за 500 ДО и 100 ДДС. Издава се и фактура за ремонт от автосервиз за 300 ДО и 60 за части и 100 ДО и 20 ДДС за труд. Въпросите са ми следните:
  • Трябва ли всички разходи да се натрупат в сметка 304?
  • Ако се натрупат, стойността на колата ще стане 2 900 лева, но на тези 900 ще съм използвал ДДС, тогава при продажба и прилагане на чл.143 от ЗДДС, ще бъде ощетена хазната. Примерно продавам колата за 3 000 лв трябва ли да начисля ДДС само на 100 лв или на 1 000?
  • При продажба на автомобила издавам фактура без ддс за обща стойност 3000 лв, после с протокола за начисляване на ддс, по моята логика трябва да вкарам 83,33 ДО и 16,66 ДДС (общо 100 лв) или 100 ДО + 20 ДДС?

Ще съм благодарен, ако някой успее да ми помогне с въпросите?
Здравейте, много благодаря за отговора. Успях в срок.
Здравейте, за Януари месец сме подали Д1 за СОЛ (еднократна) лицата се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване. Ноември месец прекратява дейност. Трябва ли да подавам Д1 за ноември, защото е прекратил дейност на 13.11.2019 или се изравнява накрая с Д6?
В заглавието пише друто :)
Ама щом вече го изяснихте, да чакаме да се включат знаещите :)
Мерси, сега ще го оправя
Италианска фирма :), данъчно задължено лице на територията на Италия с валиден ВАТ и т.н
Здравейте,

Извършваме услуга на Италианска фирма по разглобяване на машина в Русе. Мястото на услугата е на територията на РБ. Аз издадох фактура с начислен ДДС на Италианската фирма, но те ми твърдят, че трябва да е без ДДС. Правилно ли съм я издал и как да я включа в дневника?
Здравейте, при мен дойде една адвокатка да й направя годишната данъчна, но не са й подали декларация 1 за януари 2019 както и годишната декларация 6. Да ги подам ли сега, както казват по-добре късно отколкото никога?
Тоест подавам си само декларацията на 560 лв от фирмата?

После в годишната данъчна декларация само подавам ГД и осигуровките с Д6 годишна ли ги изравнявам?
Здравейте, да попитам, че не ми стана ясно. Лицето когато е осигурено от неговата фирма като СОЛ и има граждански договор с друга фирма, където е декларирал че е сол, трябва ли освен от неговата фирма да подаде и от негово име (с пик) Д1 , за начисляване на осигуровките за м. Януари по гд?
Благодаря за отговора.
Ако съм ви разбрал правилно, след като не се подава допълнително Д1 за ГД => осигуровките по този договор се дължат до 30.04.2020 (след годишната Д6) а не месец за месец. Т.е. лицето продължава да си внася осигуровки като СОЛ (през фирмата) и на края на годината довнася тези от ГД?
Само едно не разбрах по въпрос №4,  осигуровките от СОЛ 155.68х12=1868 (за годината), като се направи изравняване с Д6 трябва да се довнесат 5004 (пълните осигуровки (417*12)) за гражданския договор или 5004-1868=3136(осигуровките по ГД приспадната със СОЛ за годината)?
Здравейте,

Видях, че има 2 подобни теми, но не покриват моите питания.
Лице осигуряващо се като сол през негова фирма на 560 лв (без възнаграждение), сключва ГД с друга фирма за 12 месеца по 2000 лева на месец, където декларира, че е СОЛ. Имам следните въпроси :question: :
  • Нали от неговата фирма продължава да подава Д1 за осигуровки на 560 лева? (осигуровки 155.68)
  • Има нормативно признати разходи за свободна професия 25% => начислява осигуровките върху 1500, за ГД?( 549.03 (осигуровки 417 и ЗДДФЛ 132.03)
  • От негово име (с ПИК) подава Д1 за този граждански договор?
  • Припокриват ли се гражданския договор със СОЛ-а, тоест трябва да внася осигуровки в/у двете суми или приспада тези от фирмата.? СОЛ 155.68 + ГД 549.03, или само 549,03?
  • На тримесечие подава декл. по чл.55 за ГД?
  • В началото на 2019 подава обща декларация 6 за 2018 за осигуровките от фирмата и от ГД?
  • Ако фирмата няма да извършва дейност, в следващите няколко месеца и осигуровките не се припокриват с тези от ГД, по-добре е да прекъсне осигуряването от фирмата, до започване на дейността, така ще спести 155.68 лв на месец?
Дано да съм задал ясно въпросите си :)
31 януари 2019 е срока
Б7 Заявление за вписване на обстоятелства относно действителни собственици - е документа
отиваш в brra.bg>Електронни услуги>Б7 Заявление за вписване на обстоятелства относно действителни собственици и попълваш
Здравейте,
Това, че не можете да ползвате ДДС-то не значи, че не трябва да го осчетоводите точно като разчет, но без да го включвате в дневника. В дневника ще отразите фактурата като такава без право на данъчен кредит. В резултат ще трябва да внесете тези 2000 лв.
А счетоводно разчетът ще се закрие с кредитното известие.
Благодаря