Четейки въпроса си установявам, че не съм го задала правилно. Исках да кажа, че според мен тези лихви подлежат на регулиране. :blush: , а колежката преди мен не ги е включила на ред 3 от справка 3 на ГДД
Здравейте!

ООД и ЕООД са свързани лица (управителят е един). ООД-то тегли банков кредит за строеж на жилищен комплекс, като солидарни длъжници са съдружниците в ООД-то като ФЛ и ЕООД. Освен това ЕООД отпуска заем на ООД, за което се начисляват лихви.

И двете дружества подлежат на регулиране. Въпросът ми е:
лихвите по банковият кредит на ООД отнасят ли се до чл.43, ал. 3 т.1? Според мен се отнасят, но колежката, която е попълвала ГДД в предходни данъчни периоди не е включила тези лихви, а само лихвите по междуфирмения заем. Та се чудя аз ли нещо бъркам?
Според мен се отнася само за ЕТ. Иначи по тази логика изключението се прилага само за сделки между физически лица роднини, които са свързани лица, което на практика няма отношение. Аз поне така си го обяснявам.


Трябва да имате някъде бутон коригираща декларация. Аз вече коригирах няма никакъв проблем :)
Проблемът е, че актива е закупен 2008 и сега установявам, че колежката не е начислявала амортизация.

Както и да е, ще го пусна в експлоатация от 01.01.2014 както ме посъветвахте. И без това самият комплекс е пуснат наскоро в експлоатация така, че е правдоподобно.
Благодаря  :)
А вслучай, че не е начислена амортизация на ДМА, който е трябвало до сега да се амортизира? Отново ли трябва с уведомление до НАП?

Аз си мисля от тази година да му начислявам амортизация, все едно сега е пуснат в експлоатация (става въпрос за градинска люлка в комплекс пуснат в експлоатация в края на 2013)
Казуса е следния отпуснат банков заем на еоод  50000 с ипотека имуществото на собственика.Част от заема е използван от ет на собственика и съответно оформен като заем от еоод на ет в размер на 20000 през 2012 г..
за 2013 заема не е върнат но са начислени в приход на еоод  лихви в размер на 2000лв.,но не са платени.
прочетох указанията и не съм сигурна в размишленията си.
при еоод в справката имаме
т.6 начислени  лихви като получател 2000
т.7 нищо/нямаме отклонение от паз.усл./
при ет
не отбелязваме нищо защото е на патент и няма къде да се декларира в приложение 7

направих опит за консулт с нап  по телефона и ми казаха ,че не трябва да отразявам този заем,защото бил банков
но ми се стори ,че не бяха много убедителни
т.е. така се получава като искаш заем от банка ,я тя ти дава заем  с ипотека само на едната фирма,нищо че на теб са ти необходима  за 2 фирми.

освен това,ме гложди в края на указанието пише при глобите да се има впредвид наличието на маловажен случай
т.е. какво е маловажен случай?

Имам подобен случай, но при мен е още по - заплетено(в моя случай ЕООД -> ООД, собственикът на ЕООД е съдружник в ООД).
По мое мнение главницата, ако е предоставена през 2012 - не се декларира, но лихвите трябва да се декларират.
Финансирането в случая банков кредит няма никакво отношение. Според мен поне :)
Писах мейл на НСИ и те ми отговориха, че било предупредително съобщение и не трябвало да му обръщам внимание...
Много моля за помощ, ако някой друг е имал същият проблем :(
И при мен излиза това съобщение при новорегистрираните фирми през 2013г.

Имате ли някакво решение? :(
Здравейте. Имам следният проблем с НСИ:
при попълване на КИД в отчетите на НСИ не ми приема въведения КИД на основание, че КИД се различава с въведения от предходната година или се различава от обявения в търговският регистър. Но фирмата е регистрирана 2013, и в АВ не е вписън КИД ??? аз ли бъркам нещо?? :(
здравейте. А влучай, че иамме надвнесена сума по рб, но в ГДД за 2012 не сме декларирали авансови вноски можем ли в ГДД за 2013 да обявим тази надплатена сума като авансова вноска?
А декларират ли се в тази справка лихвите по заем (неплатени, само начислени) отпуснат от ЮЛ (ЕООД) на ЮЛ (ООД) като собственик и управител и на двете е едно и също лице? (другия съдружник в ООД-то е съпругата на това лице)
Не бях го коригирала  :blush: Сърдечно благодаря :))
Здравейте.
Не знам дали съм в подходящата тема, но откривам разминаване между обявените проценти ТЗПБ и тези в декларация 1 (програмата на НАП обновена до последната версия) - код на икономическа дейност е 41.20 като за 2014 ТЗПБ е 1.1%, а в програмата на НАП си стои стария 0.9%??
Така...
Моят казус се заплита още и още...
Днес в ТР е публикувано последното решение за увеличаване на капитал, чрез апортни вноски, като има експертиза на вешите лица, които оценяват правото на собственост на физическите лица върху обезщетението.
Оценката е за 955 х. лв.(така  реших горе - долу мистерията с 412)
НО! В протокола на общото събрание е описано, че капитала се увеличава до 955 х.лв от които 5 х.лв парична вноска, 45х.лв еди какво си (т.е. се описват предходните апортни вноски) + последната апортна вноска в размер 955 х. лв

Е добре де не станаха ли мого?!
След консултация с адвокатите си шефът е убеден, че физическите лица вече нямат право на обезщетение, понеже се били отказали от правото си на строеж като го апортират в капитала на дружеството. Единственото което ми идва на ум е 412/799.  :(
В моя случай доходите са само по ДУК :) опитвам се да се успокоя, че не съм в нарушение като не съм подала ГДД по чл.50 за 2012 за тези доходи.
Аз ли нещо не разбирам или чл. 52, ал. 1, т. 2 освобождава от подаване на декларация по чл.50 в случай, че доходите са само от договор за управлние, причислени като доходи от трудови правоотношения.

Да четох становището. Да ясно пише, че такова задължение има, но тогава в кои случай се прилага чл.52, ал.1, т.2 ??
Благодаря много за мнението :) Значи правилно съм разъждавала относно 412 :))