и аз се записвам за тази тема.
при мен случаят е, че лицето има доходи от:
- договор за управление
- доход от дивидент
- доход от лихви от заем предоставен на ЕООД-то си през 2012г. ( заемът е по 10 х.лв)

Декларират ли се в този случай получени лихви
А код за плащане ? :hmmm: 11111?
Здравейте имам следният въпрос:

На наш служител му предстои да се пенсионира(ранно пенсиониране). Докато е бил на основен ТД на 8ч като продавач, се е самоосигурявал като земеделски производител в продължение на 2г и 6 месеца. Въпросът ми е дали този стаж като СОЛ земеделски производител се признава за 2г и 6м осигурителен стаж.

Според мен се признават, но от няколко агенции които подготвят документи за пенсиониране са му казали, или че не се признава, или че се признава 4 година за 1...или пък че се признава целия стаж...
Благодаря много :)
Здравейте :0
Ако на 01.10.2013 се вземе решение за разпределяне на дивидент, какъв е срокът за плащане на данък и подаване на декл. по чл. 55 - 31.12.2013?
601/402.. ;(

Понеже ние сме завършили 2012 със загуба, това само ще доведе до увеличение на загубата, което не е оправдание разбирасе..
Какво ви е мнението за подходът на  ГериИл?

Питам понеже открих, че през 2012 не съм закрила аванси по 402... :blush:, а не ми се иска да минавам ревизия  :blush:
В такъв случай как да обясня на шефът ми, че не може така?? :(
Здравейте!

Болката ми е следната:

извършваме продажба на стоки с клиент регистрирано по ЗДДС лице в Белгия.  Издаваме проформа, плащат я издаваме фактура, пращаме я. Но тази стока се пакетира от друга фирма, която на нас ни се явява доставчик. Според шефът ми в еденичната цена на стоката е включена услугата по пакетирането, но не е описано във фактурата.
Сега клиентът ни иска да му фактурираме пакетиране (някаква остатъчна стйонст да кажем) на отделна фактура, като във фактурата да пише пакетиране и опаковане, но шефът ми иска в българската фактура да пише доплащане.

За първи път работя с ВОД и не съм много наясно, но все пак двете фактури не трябва ли да са едни и същи просто на различен език??

моя грешка  :blush:
Според мен това се дължи на факта, че удължиха срока за внасяне на ДОД-то. :)
На мен ми се наложи да подам коригираща декл.6 в намаление за периодът 01.06.2013-30.06.2013, като я правя днес 19.08.2013г., опитах с електронния подпис въпреки, че знам процедурата с молбата в писмена форма, и о чудо! - приеха ми корекцията и веднага ми се коригира и дължимата сума за данъка. (корекцията беше само върху данъка!) :bow:
Благодаря много. Проблема беше, че ми отваря грешна директория.
Здрвейте!
При мен се получава следното:
от опис заявления избирам II, въвеждам данните на майката, избирам си кодове 06 и 08 и когато експортирам данните и разпечатам придружителното писмо, в него не фигурира заявление за изплащане на обезщетения при бременност и раждане, а брой болнични - 1 ???

Опитвах какво ли не, не став аи не става :(
значи ще се наложи да се опишат всички стоки с еденичните им цени. :)
благодаря за съдействието :)
Здравейте!

Имам следният казус:
през 2011г. е издадена фактура на клиент, която не е платена  понеже не е достигнала до тяхното счетоводство. Доставката е извършена, но документът е изгубен. Към днешна дата клиентът иска тази фактура да се кредитира и издаде същата, но с днешна дата за да ползва ДДС-то. Проблемът идва от това, че ако се издаде КИ доставните цени на стоките в програмата ни ще се объркат тотално. Въпросът ми е може ли да се издаде КИ с 1 позиция в която пише само към коя фактура е известието.
щом болничният е за 20 дни,т.е целият месец се отбелязва в
кл.16.2 17 дни
кл 16 А -3 за сметка на работодателя
кл. 17 - 420/20*17= 357
кл. 21 - осигурителният доход за 3 дни
аз лично правя така
1) 304/401 сума по фактура
2) 4999,4531/4999 с начисленото ДДС
3) 4999/4999,4532 като тип на сделката избирам вътреобщностни придобивания

ако всичко е наред трябва да имате суми в дневника за покупките колона 10 и 11, дневника на продажбите - колона 13 и 15

Днес си направих справка за задължения и извършени плащания, чрез електронния подпис и установих че системата на НАП автоматично е прихванала сумата която ми е за възстановяване (без да съм попълнила кл. 70).
Звънях в съответната ТД на НАП, където едната служителка каза: "всичко е възможно с тази система", а счетоводството ме смотолевиха с обичайното: "тя системата си закрива сама първите възникнали задължения"
а то няма такива, понеже имаме доста надплатени суми
Утре ще ходя до въпросният НАП и ще видим какво ще кажат на място.