нямаме такива задължения !
А  с излишъците при инвертаризация,
Дт 304 Кт 709 -   
Ами махни амортизациите ако ги има, нека получи неустойка от някой по повод неизпълнен ангажимент, и ако в крайна сметка не става така, какво толкова ще стане, ако не отчетеш тази курсова разлика?
и аз това се питам ,какво ще стане ако не отчета курсовата разлика!
Заради покачване на щ.долар ,фирмата е на загуба близо 10 хил лв в края на 2014 г
 става въпрос за ЕТ рег по ДДС ,вносител ,двустранна форма на счетоводство.
Дейността е търговия на едро.
На собственика никак не му се иска да приключи на загуба ,тъй като ползва кредит .

Моля за мнение , КОИ разходи ,освен личните му осигуровки могат да се отчетат за негова сметка В кредита на 107 се акумулират всички обложени печалби от началото на дейността му, има налични средства.
Сещам се за , разходи за венетки,разходи за каско ,въобще разходи ,за които не е ползван ДДС.
Как да стопим тази загуба ?
а какви са последствията за нас ,ако не предприемем отписването им? Сумата е над 10 пъти  по -голяма от реалната и прогнозирана печалба ,върху която внасяме авансови вноски!
благодаря, коментирахме го , но сме се пръснали на два континента .Сестра ми гледа възрастни хора в Австрия има почивен ден в неделя и е много далеч от Виена,а майка ми е в Чикаго при племенника ми.
Въпроса ми по скоро беше -удостоверението от НАП има ли срок на валидност и от друга страна ,в какъв е срока  за обявяване в ТР на бланка заявление А1  ?
Баща ми ,който почина април тази година имаше ЕТ /пререгистрирано/ .Работил е на патент една или две години / някъде 92 или 93 година/Нямал е  нает персонал .После се разболя - беше инвалид първа група с придружител от ТЕЛК последните 15 години .
Заедно с майка ми и сестра ми подадохме нужните документи за закриване на ЕТ то през септември т.г.
Казуса ни е следният:
Вчера получих от НАП удостоверението по чл 77 ,за липса на задължения. От НОИ обаче е назначена ревизия - която не започна ,тъй като другите наследници са в чужбина и ще се върнат чак пролетта на 2015. Инспекторката ми обясни ,че като си дайдат наново трябва да подадем при тях  заявление за закриване на ЕТ то.Нямам пълномощно от тях ,не сме предполагали ,че за фирма неработила 20години ще назначат ревизия.
Обаче какво се случва със сроковете  в ТР и с това удостоверение от НАП.Моля за помощ!

имаме вземане от 2009 година. Петгодишният давностен срок кога изтича 2014 или 2015 .
Не знам какво да правим с това вземане ?
Продадохме стока на клиент, който беше под изпълнител на голям обект /мол/. Плащанията трябваше да постъпват периодично след актуване .през 2011 година ни върнаха част от стоката и за нея издадохме КИ. След това за съжаление обекта беше замразен.И до ден днешен все още е така. Как да постъпим?
Моля дайте съвет

 
според мен влиза в обхвата тъй като майката има повече от 5 % , и друга презумция ,че може да окаже въздействие при вземане на решение и т.н
според мен няма основание за деклариране
"А " ЕООД дава заем на " В" ЕООД .
Спираме до тук.
"  В" ООД  няма пряко действие в сделката между другите дружества.
Ако ООД то беше страна по сделката ,тогава щяхме да разсъждаваме!
Здравейте колеги,

отново за най - коментираното Прилажение 4 !
Изчетох толкова форуми с мнения ,а също и указанието на НАП от 10.03.2014
Все още имам колебания;
При нас случаят за свързаност е следния :
ЕТ - рег ДДС съпруг -
ООД - рег ДДС съдружници и управители 50 -50 - съпругът и съпругата/ с ДУК и двамата/

ЕТ то на съпруга продава стока на ООД / семейно да кажа/
Трябва ли да попълвам приложение 4 в ГДД 92 за ООД и прилажение7 ГДД ЧЛ 50 за ЕТ
*****
Ето още едно разсъждение:

И пак - за това изключение на ЕТ
"Изключението не се прилага само при сделки/взаимоотношения между търговски предприятия (ЕТ) на посочените лица " - дали са имали предвид само отношения между ЕТ и ЕТ на свързани лица , поне по начина на изказ на изречението ?
По чл.92 ,Прил.4 - съдружниците и дружеството са свързани лица (наеми,заеми,лихви) без оглед семейни ( роднински) отношения
управителни ограни и дружество - свързани
Но дружесвото е самостоятелен субект
ЕТ - не е самостоятелен ,а е свързан с ФЛ, при него могат да работят "семейни работници",да включва лично имущество или имущество в СИО (при дружеството липсва такава възможност за завеждане с протокол и нотар.декларация) и имаме семейно-роднински отношения,които подлежат на деклариране
Според мен само отношения между ЕТ и ЕТ трябва да посочват в прил.7 чл.50
За дружествата - съдружникът (ЕТ-ФЛ) , освен ако не е съдружник като ЕТ , и като ЕТ-съдружник участва в управителен или контр.огран , само тогава е свързано лице - като обект на деклариране
Моля за мнение
Здравейте колеги,
моля за вашият коментар,относно цитираното по долу от страницата от НАП!
И по-точно на последният абзац, при липса на задължения, как ще се прилага!
Да разбирам ли ,че посочената сума в ГДД за надвнесен данък ,който не се иска ефективно за възстановяване ,ще се принесе в кредит в сметката на дружеството и да хвърляме боб или ако сме по-смели да пробваме да не внесем нещо за да видим какво ще се случи!


Съгласно § 45 от ПЗР на ЗИДЗДДС (ДВ бр. 94/2012 г.) с недължимо платени към 31 декември 2012 г. суми за публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите, се погасяват задължения по реда на чл. 169, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, освен ако до влизането в сила на този закон е подадено искане по чл. 129, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Основната разлика спрямо досегашния ред за погасяване на публични вземания, установявани и събирани от НАП е, че постъпилите плащания след началото на 2013 г. ще се обвързват автоматично с вписаните в данъчно-осигурителната сметка на лицето задължения по реда на тяхното възникване, а всяко плащане се насочва към първото по време на възникване задължение. Следователно внесената сума за корпоративен данък по годишната данъчна декларация може да се използва за погасяване на други задължения за данъци и осигурителни вноски с по-ранен падеж, които са отразени в данъчно-осигурителната сметка на задълженото лице.

Според чл. 168, т. 2 от ДОПК един от начините на погасяване на публичните вземания е чрез прихващане. Подлежащите на прихващане суми са посочени в чл. 128, ал. 1 от ДОПК и това са недължимо платените или събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции, както и суми, подлежащи на възстановяване съгласно данъчното или осигурителното законодателство от Националната агенция за приходите. В същата разпоредба е постановено, че те се прихващат от органите по приходите за погасяване на изискуеми публични вземания, събирани от Националната агенция за приходите, а процедурата за прихващане е регламентирана  в чл. 129 от кодекса.

Иначе казано, при липса на други непогасени задължения на лицето, надвнесеният корпоративен данък по годишната данъчна декларация ще подлежи на възстановяване по реда на процедурата за прихващане или възстановяване, уредена в ДОПК.
здравейте
по ДУК е удържан и внасян за 2009 година данък по чл42 на лице ,което е инвалид с 72% намалена неработоспособност! Лицето ни уведомява и ни предоставя решението от ТЕЛК през декември 2009. Решението на ТЕЛК е за три години издадено е  02.2009!

по закон има право на облекчение на стойност 7920 лв !
може ли удържаният и внесен данък от дружеството , в което работи по ДУК да му се възтанови с годишно изравняване до 31.01.2010