Продавачите са двама, но няма описание на кой каква сума или какъв дял има. Пише само, че лицата Х и У продават имот за стойност В. И единствено по имената разбирам, че са съпрузи. И сега не знам как да им разпределя сумите?
За да не отварям нова тема ще попитам в тази: Фирмата е закупила земеделска земя от физическо лице/СИО/ и сега в справката по чл.73 с кой код следва да се посочи? Правилно ли е с код 501 и следва ли  се раздели на двете лица сумата?
Обърнете се към инспекцията по труда.
Здравейте, за да не отварям нова тема ще задам тук въпроса си. Как ще се ползва облекчението за деца от СОЛ с личен труд? Според мен ще се включи в ГДД, но ако няма други доходи а само дохода изплатен от ЕООД-то ще остане като надвнесен? или ще посочи сметка по която ще му върне НАП сумата?
Благодаря за отговорите! Така ще направя!
Да това е ясно, но като видят, че се осигуряват през другото дружество като нищо могат да го зачетат за получен доход. Като знам, че за тях понятие като "осигурителен доход" не съществува вече се чудя за какво може да ги върнат. Черен аман да се занимава човек с тях.
Здравейте, СОЛ се осигурява в ООД/без да получава доход за личен труд/ и същевременно получава доход за положен личен труд в ЕООД. Сега трябва да си подаде бележка за дохода пред социалните. От къде да му издам бележката? По закон тя се издава за изплатен доход, т.е. през ЕООД -то, но всички знаем как лелките от социални "четат" законите и връщат бележките на СОЛ-овете, ако не пише брутен доход. Та сега се чудя от къде да я издам, че да не ги връщат.
всъщност да. грешката е моя.
Фирмата попълва дохода в справката за изплатени доходи по чл.73, издава сл.бележка за изплатения доход през годината /изплатен  от м.01 до 12/ на лицето, а лицето съответно попълва прил.1 към ГДД, заедно с другите приложения. А за Д1 и 6 вече са обяснили.
Аз мисля,че ако до 3 дни не се занесе в НАП заявлението, изобщо няма да активират достъп на упълномощеното лице и то ще си "виси" в системата им необработено. Така поне беше преди.
Благодаря за отговорите! И аз съм на мнение, че е напълно излишно, но кой ни чува нас!
Здравейте, имам лице което ми донесе болничен за 3 р.д. Трябва ли да се носят всички приложения в НОИ при положение, че е за сметка на работодателя?
Благодаря за което!
да той го произвежда и го продава на фирма за изкупуване на мед- на веднъж цялото количество. От фирмата, която го изкупува искат да си документират сделката.
Здравейте, имам един СОЛ в ЕООД, който си се осигурява през ЕООД -то за дейността си. Сега обаче иска да продава мед/допълнително занимание/ - та въпросът е как е най-добре да стане това? Ако се пусне продажбата през ЕООД-то трябва ли да се осигурява и като ЗП? Ако се регистрира отделно като ЗП следва ли пак да внася осигуровки като ЗП? Ако го продаде като физическо лице какво следва - само данък в ГДД, без осигуровки? Моля ви дайте съвет, че нямам много опит в тази насока.
Благодаря ще направя протокол!
Фирма получава превод от фирма Х, който е задължение на клиент У. В платежното ясно е упоменато че е плащане на задължение  по проформа на У. Фактурата се издава на У, а реално сумата постъпва от Х. Това проблем ли е?
Ако откаже да подпише? Притеснява ме и следния въпрос - възможно ли е да подам уведомление без да е подписана заповедта?
Здравейте, искам да попитам и аз нещо - имам служител с труд.договор по чл.67 ал.1, във връзка с чл. 70 ал.1, срока на изпитване е в полза на работодателя. Служителя не се явява на работа от 01.07. и се покрива/не отговаря на обаждания многократни/. Мога ли да подам уведомление за прекратяване на договора на основание чл.71, без заповедта да е подписана от служителя. Моля за съвет как да процедирам, защото 7-дневния срок за прекратяване изтича. Благодаря!