По новите правила, ако заплатите за януари са платени в февруари, се записва за данъка февруари месец при подаване на декларация 6. И при подаването периода трябва да е февруари. АКо сте записали януари и февруари ще ви ги върнат. Но ми направи впечатление, че казахте,че подавате януарски Д6 а в периода сте записали само февруари месец.
Щом с януарските осигуровки дава данък за декември значи са платени в януари, а в този случай при подаването на данъка за месец е 01.2014, и в този случай всичко попада в януари и перида е януари-януари :)
За СОЛ тук видях, вчера ни отхвърляха заплати и граждански. Освен да са направили промяна от вчера до днес.
Но ако е така го правят всичко тихомълком, за да може ние да се чудим как да подаваме инфорамцията....
От наблюденията, който имам до момента се оказва, че не може да се подават едновременно Д1 и Д6 за Заплати и граждански договори, за СОЛ и заплати. И в двата случая връщат декларациите с грешка. Другото граничещо с невъзможност за подаване е коригиращи декларации. Тотално нямат идея как да ги приемат. И тъй като не са дадени оказания още от НАП по тази тема, ако ви се наложи да пускате някой от гореспоменатите случаи, след като ви върнат декларациите пишете мейли до НАП. Така те са длъжни да отговарят защо не се приемат и как да се подават, за да ги накараме да пускат указания към глупостта, която измислиха.
Аз тествам файл, не изготвям. Не ползвам тяхната програма за изработването на файл. Но очевидно те не са си актуализирали продукта все още по новото законодателство. Нищо че на страницата пише "Обновяване #1 ЗА 2014" Явно е имало по спешно обновяване в началото на годината, от променените декларации......
Моля, за вашата помощ. Заплатите за месец 12.2013г. ще бъдат платени СЛЕД 25.01.2014г. В такъв случай Д6 без ДОД / и съответно Д1, за да има едновременност/ на 25.01.2014 ли да се предадат в НАП или на датата , на която ще бъдат платени, примерно на 29.01.2014 година ?
До 25.01 трябва да подадете Д6 с осигуровки защото това е крайния срок. Данъка ще декларирате от 1-25 февруари, а относно декларация 1 по принцип важат правилата за 2013 за подаване на декларации 1 и 6( с изключение на частта за не деклариране на данъка)
ПС: Не съм прочел правилно, значи данъка ще декларирате от 1-25 фев. ако изплатите заплатите до края на януари. В противен случай от 1-25 число на месеца, следващ месеца, в който са изплатени
6.01 е версия от януари месец, но е далеч от нова. Максималния осигурителен доход е 2200 в нея и ако се опитате да тествате лице в януари с осигурителен доход 2400 дава грешка. Мен ми е много чудно тая година ще пуснат ли поне 1 нещо навреме и то да работи като хората. Само измислят и правят промени, за които те самите не са готови.
Не е лесно да си прост. А бележката е утвърдена от министъра на финансите. А после ми тръбят, че било експерно правителство. Експертно в какво ?
Ще чакаме указанията, но ако е придобит наистина, мисля да пиша до съответните институции, тъй като това противоречи на закона. В ЗАКОН има какво е облагаем доход, и те по никакъв начин не могат на своя глава да изменят неговото значение.
И Катя това попита, но все още никъде няма образец на нова сметка. Да се надяваме, че няма да има промени по нея.
За август месец плащате сега заплати  :blink: . Ако е платено в януари си пускате декларация 6 в т9  пишете 01.2014 в поле 18 31.01.2014, код 8 и период за подаване 1-25 февр.
Цитат
Облагаем доход
Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишен текст на чл. 29 - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
Цитат
Облагаем доход от друга стопанска дейност по чл. 29 от ЗДДФЛ, в т.ч. за:
За облагаем доход се пише след нормативно признатите. За 4-тото тримесечие си пишете, това което сте изплатили на лицето след приспадането. А в полето за удържан данък няма четвърто тримесечие.
В т.4 и 5 си попълвате по аналогичен начин.
Предполагам, че тепърва ще изкарват правила. Като гледам всичко тази година правят наопаки...
http://nap.bg/document?id=4425
Ето тук има нов образец на бележката
ПС: Има нови кодове за вид доход
Ако е за тестване мисля, че не. Тества се само декларация 1 и там няма промяна.
Да , малко нелогично идва да я подадеш Д6 за данъка от 12 , удържан и платен примерно на 10 .01 , а датата в декларацията да е последния ден от  календарния  месец ,реално ти не си го удържала тогава на 31.01,  не знам , в примера на НАП не е посочен др вариант
Ами това са им изискванията. Искат дата на начисление изплащане да е последния ден от месеца, в който са изплатени заплатите. Може би ще го ползват за контрола някаква тяхна си. Вие с осигуровките сте си декларирали на коя дата са изплатени заплатите, в случая с данъка не се декларира кога е платено на лицата, не знам защо измислиха такава дата да седи там.
Мен по странно ми е ако си платя заплатите за месец 12 в месец 01 на 10 да речем(следователно данъка трябва да си декларирам с вид 8 от 1 до 25 февруари, но същевременно направя корекция за месец 12 на 25.01 с доплащания. В рози случай колко декларации редовни с вид 8 за месец 01 и дата на начисление 31.01.2014 трябва да подам :)
И аз ще имам заплати за декември по банка, та го мислих също .

до 25 януари - обр.6 с код 5 и осигуровките за 12.2013

от 01 до 25 февруари - обр.6 с код 5 и осигуровките за 01.2014 и обр.6 с код 8 и ДДФЛ за декември, удържан през януари / за период ще пишем 01.2014 въпреки, че е за декемврийските заплати / . Всъщност може или две декларации обр.6 или една с две колони.

Така мисля, че би трябвало.
и при данъка с вид 8 дата на начисление и изплащане трябва да е 31.01.2014
Това съм го видял. Но не се изказах правилно. Имах в предвид в някое указание например.
Може ли да питам на какво основание се слага вид осигурен 28 на хората в неплатен отпуск, след изтичането на 30-те дни. Имали го някъде из законодателството казано, или е въпрос на тълкование.
По принцип е така с корекцията на Д6, но с електронен подпис приемат и коригират данните, без да е нужно каквито и да било молби и т.н.