Всъщност, ако не й прекратите договора ми я пуснете в отпуск, не виждам защо да има проблем и втората година. ::)
Няма да има проблем за първата година, за втората ще трябва да я прехвърлите.
Ще прехвърляте ли и майката в новата фирма?
Относно болничните мисля, като Pupeshche. ПО пък е най-малкия проблем, казвате му, че щом не може да докаже трудов стаж, ще излезе отпуск след 8 месеца и готово.
Не разбирам, кое ми пречи да наема служител без ТК?  :hmmm:
Задължение да издаде трудова книжка има само работодателя, при когото е постъпил за първи път на работа. Ако не е работил никога, да ти подпише декларация, че постъпва за първи път на работа, като пак ще впишеш в нея, че за неверни данни носи наказателна отговорност и тогава му издай ТК.
Е те хората си имат техни си указания! Кои сме ние, че да им противоречим... :blink:
Ако представлява интерес, бих могла да кача самата декларация.
Според мен е малко вероятно на човек 62ри набор никога да не му е била издавана ТК. Най-вероятно някъде я е изгубил. Аз на такива хора им давам да попълнят декларация с която заявяват, че при започване на работа не могат да представят ТК , че същата е изгубена по тяхна вина, по вина на предишния работодател или е задържана от предишния работодател, че са уведомени да се обърнат към ИТ за издаване на нова и че за неверни данни носят наказателна отговорност по чл.313 от НК. 
Само приложение 10 и придружително писмо се носят, другите документи си държите при Вас.
Където и да се впише е все тая, няма как да се ограничи след като е напуснал.
Използвам тази тема, за да попитам за трудов договор по чл. 114 за работа в определени дни от седмицата, примерно понеделник и вторник, на 8 часов работен ден,
как да се определи трудовото възнаграждение в ТД? Имам предвид, че отработените дни всеки месец са различни и съответно трудовото възнаграждение също. Ако се запише часова ставка, трябва ли да се въведе СИРВ? Работното време е точно определено в ТД.

Е то и всеки месец е с различна продължителност, понякога имаш 18р.д., понякога 23, ама основната заплата си е все същата.  Същото според мен е и при договор за определени дни, както дойде.  :smile1:
Ако някой го интересува отговорът от НОИ, е че съгласно Чл. 10. (1) осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 или чл. 4а, ал. 1 и за който са внесени или дължими осигурителни вноски и продължава до прекратяването й.
Да и от НОИ така твърдят, ама не разбирам, каква е разликата освен здравната осигуровка,  която пък няма отношение...  :blink:
По време на майчинство се прекратява договорът на майката. Тя продължава да си взима майчинството, защото и е гарантирано до 410 ден. Свършва майчинството, почва пак работа и излиза болничен, каква база ще се вземе за времето, в което е била по майчинство? Има ли разлика дали е била с действащ трудов договор по време на майчинството или не според вас? (Не случайно питам) :blush:
В електронните услуги на НОИ, с ПИК код има справка за прогнозно майчинство.  За да не се главоблъскате.  :wink1: