А свързаното лице - съдружника трябва ли да подава някъде нещо за тази сума ?
Ако имате в предвид декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ- допълнителната вноска не се декларира в ГДД по чл. 50.
Сумата се посочва в част VI на декларацията на ред 4-задължения към свързани лица
Задължението си стои в цял размер, независимо, че сте подали ГДД с отстъпката. Ако платите в срок, се преизчислява и покрива, ако не-стои си данъка без отстъпка.
Не е нужно да правите каквото и да било.

Да, миналата година си излизаше цялото задължение без значение, че в декларацията е декларирано с отстъпка и след като се извършеше плащането, тогава се закриваше цялото задължение, но сега ми излиза задължение след направената отстъпка, т.е. такова каквото съм го декларирала  и затова се замислих какво да правя.
Иначе благодаря и на Вас за включването.
Много благодаря за отговора Делфинка. Ти си чудесна. :)
Здравейте, фирма има да  внася корпоративен данък за 2016 г. Срока е до 31.03.2017 г. Това, което ме притеснява е, че ГДД по чл. 92 е подадена, като в нея е посочена отстъпката от 1 % (за лица, подали ГДД по ел.път и внесли данъка си в срок), но сега се оказва, че може би данъка няма да може да бъде внесен до 31.03.2017 г. Какво ще ме посъветвате - да подавам ли нова ГДД корегираща като информацията в нея ще е същата, само дето няма да отчитам отстъпката 1 % или нищо да не правя? По принцип до колкото знам начисляват лихви за просрочени задължения, но дали в моя случай е само това, защото се хващам за следното: "Съгласно чл. 261, ал. 1 от ЗКПО данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно (§ 1, т. 44 от ДР на ЗКПО) нарушение по ал. 1 имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000 лв. (чл. 261, ал. 2 от ЗКПО)." и по-конкретно това ме притеснява: "неоснователно намаляване". Моля за съвет как да процедирам. Благодаря на отзовалите се.
Благодаря за отговора. До колкото разбрах в този случай значи може лице пенсионер, което се осигурява на трудов договор като управител в ЮЛНЦ върху сума около 2000 лв, да стане един от съдружниците в някакво ЕАД и съответно управител на същото, да се осигурява по избор като СОЛ или по ДУК. Ако е СОЛ следва да плаща само здравни осигуровки, защото е пенсионер, ако се осигурява по ДУК следва да плаща всички осигуровки, като се съобразява осигуряването му да е до 2600 лв. нали така?
Здравейте, имам няколко въпроса:
1) Лице, пенсионер се осигурява по трудов договор като управител на ЮЛНЦ на осигурителен доход около 2000 лв.( незнам точната стойност). Ако това лице започне да се осигурява и през друга фирма по ДУК, върху какъв доход следва да се осигурява - върху минималния осигурителен доход за лица, назначени по ДУК според кода на икономическата дейност на фирмата или върху разликата до 2600 лв.?
2) В ЕАД има 3 физически лица, съдружници. Единият от съдружниците е управител - за него възниква ли осигуряване като СОЛ или трябва задължително да се осигурява по ДУК? Другите двама съдружници, трябва ли да се осигуряват ако няма пряко да работят във фирмата, а получават примерно само дивидент? Ако не, могат ли да бъдат назначени на трудови договори? Благодаря на всички, които се включат по темата.
В момента попълвам декларация по чл. 50 с баркод и като чекна СОЛ, ми излиза съобщение: "При маркиране на т.9, ако попълвате образец 2004, таблица 2 трябва да е попълнена", което остава у мен впечатление, че ако в част III, от декларацията не маркирам, че ще подавам Приложение 2004, няма да има проблем, но може и да греша.
Иначе ако приемем, че не маркирам СОЛ, то за посоченото лице не правя изравняване нали?
Здравейте,
През 2016 г., физическо лице, което е пенсионер работи на трудов договор в една фирма, отделно е СОЛ в друга фирма без личен труд и има доход от наем. Чета различни коментари, както и указанията на таблиците 1 и 2 и оставам с убеждение, че те се попълват само за самоосигуряващи се лица, които имат доходи от дейност като такива. Следователно за посоченото лице, аз трябва да подам ГДД по чл. 50, да посоча, че е СОЛ и местно лице, но да не правя изравняване на дохода. Така ли е или греша? Благодаря на отзовалите се.
Извинявайте, но за първи път се сблъсквам с ЕТ и леко се обърках. Благодаря за отговора. Вече разбрах.
Здравейте, как ще подавате декларацията по чл.50, по електронен път или на хартиен носител? Питам, защото аз подавам по електронен път с електронен подпис. В образец 2005 обаче, не фигурира въпросната декларация от другият родител, КОГАТО се подава чрез електронен подпис. Затова аз я попълвам отделно ДЕКЛАРАЦИЯТА от другият родител и я прикачвам заедно с със служебните бележки. За целта в самият образец (2005), в част 3 си посочвам по т.1 1 бр. декларация (в декларацията от другият родител информацията и при мен е за две деца). После в част 3 на самата декларация пО чл. 50 в т.17 (други документи или копия от тях) си отбелязвам общият брой на допълнителните документи, като там имам в предвид и тази декларация от другият родител.
Благодаря за бързият отговор, но се чудя дали тогава не трябва да се подава декларация по чл.92 (образец 1010 А) за фирми без дейност. Понеже се хващам за новите промени в Закона за счетоводството и по конкретно: чл.17, ал.2" Алинея 1 може да не се прилага за годишните финансови отчети на едноличните търговци, които прилагат способа на едностранното счетоводно записване по реда на чл. 3, ал. 4, и за микропредприятията по чл. 19, ал. 2, които не са осъществявали дейност през отчетния период. В тези случаи финансовите отчети се съставят от собствениците или съдружниците на тези предприятия." В декларация по чл. 92 от ЗКПО (образец 1010 А) се записват съставителите на финансови отчети и по-конкретно има възможност да се отметне, че съставител е собственика или съдружника.
Също чета ЗКПО: Чл. 92. (1) Данъчно задължените лица, които се облагат с корпоративен данък, подават годишна данъчна декларация по образец за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък." и Чл. 2. (1) Данъчно задължени лица са: т.3. (доп. - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г.) едноличните търговци, както и физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски стопани, които определят облагаемия си доход по реда на чл. 26 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица - за данъците, удържани при източника и в случаите, определени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица; ЗДДФЛ -Чл. 26. (1) Облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане данъчна печалба, включваща и финансовия резултат от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец без заличаване на едноличния търговец от търговския регистър."
Здравейте, ЕТ не осъществява дейност от няколко години. Във връзка с това освен декларация за неактивност към НСИ, длъжно ли е да подава декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ или по чл.92 ( образец 1010а )по ЗКПО? Благодаря предварително на отзовалите се.
Благодаря за бързият отговор. Спорен ден.
Да, безспорно според ЗДДФЛ се приравнява на трудово взаимоотношение, но чета различни коментари и се обърквам, защото някой смятат, че трябва в ГДД да се отбележи, облигационно взаимоотношение, защото другото е за хора, назначени по трудов договор. Според НАП също трябва да се посочи, че съставител е физическо лице и взаимоотношението е облигационно. Всеки тълкува по различен начин нещата, аз лично се обърках какво да пиша. Излиза, че когато лицето е собственик и управител на дружество, което е счетоводно предприятие и се самоосигурява чрез дружеството и има личен труд в същото, трябва да пише като съставител себе си и това, че е в облигационно взаимоотношение, а ако положението е същото, но лицето е без личен труд, като съставител трябва да пише фирмата. На мен ми  звучи доста нелогично, нали идеята е да няма прикрити данъци.
Здравейте, а ако лицето е собственик и управител на счетоводна фирма, без назначен персонал, СОЛ е и има личен труд, тогава за съставител кой трябва да отбележи - физическото лице или счетоводното предприятие? Ако трябва да се отбележи физическото лице за съставител, то какво ще е взаимоотношението с предприятието, защото то не е трудово, но не е и точно облигационно, а друга опция няма. Благодаря на отзовалите се.
Просто лицето иска да му се води още професионален стаж, независимо, че отговаря на изискванията. Значи да разбирам, че за да се води на лицето професионален стаж трябва задължително да се самоосигурява, а не да е по ДУК?
Много благодаря за отговора. :good:
Благодаря за отговора, ама нали лице, което е управител на счетоводно предприятие трябва да отговаря на изискванията на ЗС за съставител на финансови отчети, което пък от своя страна може би означава, че ако същото това лице е по ДУ в това счетоводно предприятие и е съставител на финансови отчети, би трябвало да му се води и професионален стаж.