В питането Вариант 3 е даден като разчет с персонала и не би следвало да се отчита с касови бележки и да се ползва ДК.
При Вас - да, отчитате приход и разход. :smile1:
Здравейте,
 При трети варинат, при който да речем 20 % от служителите искат такива карти и и скат сами да си ги плащат, но фирмата доставчики иска да сключи договор с работодателя, как според вас е редно да се процедира.
1. Не се използва ДДС по фактурата на мултиспорт, сумата се осчетоводява като разчет и самите служители внасят сумата в касата на работодателя и разчета се закрива. Има ли опасност НАП да искат да бъде начислен ДДС при предостявянето на картите на служителите ?
2. Сумата се осчетоводява като разход и се ползва ДДС, след което се фактурира на работниците и се осчетоводява като приход. Има ли опасност НАП да искат не само префактуриране с ДДС, но и сумата да бъде по-голяма т.е. ако карта се продава от мултиспорт на работодателя за 40 с ДДС, то работодателя да я продава за 41 лв с ДДС на служителите си, които се явават и свързани лица очевидно ?

Прочетох доста писма на НАП и само в едно видях засегнат третия вариант относно ЗДДС, но от НАП са отказали да отговорят и са препратили въпроса към ДОМ и там вече следите се губат.
Логично е така, но търся в самия закон конкретната разпоредба и от много четене стигнах до извода, че плащането с банкова карта, всъщност е плащане по платежна сметка т.е. закона е спазен. Просто търся потвърждение, че правилно разсъждавам.
Колеги, мога ли да приема плащане с банкова карта на ПОС за над 10 000 лв.  ? Плащането с карта приема ли се за плащане по платежна сметка извършено от доставчик на платежна услуга (ЗОПБ) ?
А управителите на дружества? Съгласно чл.4, т.10 управляващите дружества подават. Може да звучи глупаво, но това всички Управители на дружества ли касае или се има предвид дружества, които имат над 50 % участие в капитала на друго дружество и на практика го управляват, т.е. те са управляващи дружества. По-скоро първото?
Колега, много задълбавате. В тази точка се имат в предвид управляващи дружества на фондове по разните му  ЗППЦЦ, въобще едва ли става въпрос за вас.
 Около 85 хиляди фирми и юридически лица с нестопанска цел следва да подадат декларации за действителните си собственици в срока, регламентиран от законодателя – 1 февруари 2019 – 31 май 2019 г., изчисли Агенцията по вписванията.

Подаването на декларациите е необходимо по силата на Закона за мерките срещу изпиране на пари, приет в изпълнение на евродиректива 2015/849, информира Агенцията.

До момента в Агенцията по вписванията са подадени 64 декларации за действителни собственици. По 4 от тях са дадени указания, а по 40 е постановен отказ поради липса на задължение по смисъла на закона. От подалите лица само 14 са били реално задължени и съответно толкова са и вписванията.

Съгласно закона фирмите, които не следва да подават такива декларации са: еднолични търговци; еднолични акционерни дружества и еднолични дружества с ограничена отговорност със собственици на капитала физически лица; дружества с ограничена отговорност със съдружници физически лица, които притежават до 25% от капитала; събирателни дружества със съдружници физически лица.

Посочените търговци трябва да подават тази декларация само в случай, че действителните собственици са различни от вече вписаните.

Тъй като срокът за пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел е до 31 декември 2020 г., те могат да подават декларация за действителни собственици в 4 месечен срок след пререгистрацията.

Заявяването на информацията за действителни собственици има декларативен характер и като част от базата данни на търговския регистър е публична и всеки има право на свободен и безплатен достъп.

Агенцията припомня, че няма правомощия да дава задължителни указания по прилагане на законите.
Не трябвада приемате плащане в брой за сделка над 10 000, всичко трябва да се плати по банка.
Задължени да декларират собственост са всички търговски дружества, с изключение на едноличните търговци и ООД-та с едноличен собственик, т.е. ЕООД[1]. В обхвата на задължението попадат и неправителствените организации, макар и правната им природа да изключва собственост
В края на август тази година са публикувани предложения на Министерство на правосъдието, които съвсем доусъвършенстват стореното от законодателите и облечено в законова форма. По силата на тия предложения и търговските дружества, и неправителствените организации, в срок до 1 февруари 2019 г., ще са задължени да декларират „действителния си собственик” (чрез заявление Б 7). За примерно изпълнение на законовите задължения МП е развило редица процедурни правила, заявления и примерни декларации. За неизпълнение следва санкция от 1 000 до 10 000 лв. и още по толкова за всеки месец неизпълнение след 01.02.2019 г.
Здравейте,
Къде е записано, че ЕООД не се декларират и само за тези ЕООД, които са собственост на ФЛ ли се отнася това ?
В нашия случай сме ЕООД със собственик ЮЛ  и след серия врътки се стига до краен собственик ЮЛ листнато на европейска борса,
Здравейте колеги,

Имам лиценз заведен като НДА за  4000,00 лв. , лиценза е с ограничен срок на ползване от 3 г., за толкова и съм го амортизирал. Към днешна дата лиценза е изтекъл и искам да го отпиша от баланса. ДДС е ползван през 2015, но нали направиха така, че по ЗДДС активите до 5000 вече не ги смятат за ДА по ЗДДС. Как смятате може ли да се позова на чл. 80 ал. 2 т.6 като изключение - брак поради изтичане срока на годност/трайност, определен съгласно изискванията на нормативен акт при положение, че няма нормативен акт, а просто толкова си срока на лиценза по договор ? И въобще има ли някой друга точка, който съм пропуснал за да не внасям ДДС ?
не съм уточнил, че става въпрос за избягване на корекция по чл. 79 ЗЗДС
Здравейте колеги,

Имам лиценз заведен като НДА за  4000,00 лв. , лиценза е с ограничен срок на ползване от 3 г., за толкова и съм го амортизирал. Към днешна дата лиценза е изтекъл и искам да го отпиша от баланса. ДДС е ползван през 2015, но нали направиха така, че по ЗДДС активите до 5000 вече не ги смятат за ДА по ЗДДС. Как смятате може ли да се позова на чл. 80 ал. 2 т.6 като изключение - брак поради изтичане срока на годност/трайност, определен съгласно изискванията на нормативен акт при положение, че няма нормативен акт, а просто толкова си срока на лиценза по договор ? И въобще има ли някой друга точка, който съм пропуснал за да не внасям ДДС ?
Здравейте,

фирма променя името си в ТР. Следва ли това да се отрази по някакъв начин в ТК на служителите или само при други промени (като увеличение на възнаграждението например) следва да се продължи с новото име?
Аз го правя само когато трябва да се впише ново обстоятелство.
1. По закон обезщетението за безработица започва след периода за който се дължи обезщетение по чл.222/1.  Доколкото КТ позволява, този период може да е повече от един месец. От НОИ имат възможност (обикновено не го правят) да се позоват на това и да изчакат или да поискат допълнителни документи.
2. Обикновено от НОИ провеждат един "приятелски" разговор с работника, разясняват му правата, омесват ги и ги представят като задължения. След това му дават една сл.бележка, която е "да послужи пред фирма... за изплащане на обезщетение" с устни указания, че е длъжен да я представи на бившия си шеф, че той е длъжен да плати и т.н. И че ако не го направи, ще стане еди какъв си апокалипсис. А хората повече вярват на такъв тип "разяснения", отколкото на думите на някакъв си счетоводител или ТРЗ.
3. Работникът няма право да се откаже от обезщетението по чл.222/1, дори да го е заявил писмено. Не, че не може да го напише, но всеки отказ от право е нищожен. Той има право да реши дали да потърси обезщетението или да не го потърси и кога да го направи. Срокът е три годишен.

От моята практиката - в 6 от 8 случая работникът беше "насочен" от НОИ да си търси обезщетението, като в три от тях със заплахата, че нямало да му плащат безработицата.
10 х
Колеги, имате ли представа как процедират от БТ при съкратен работник, който не си е намерил работа в следващия 1 месец и не иска да си търси 1 заплата обезщетение от работодателя, но иска да се регистрира в бюрото и да получава обезщетение за безработица. Дали този 1 месец въобще не му го изплащат или направо не искат да започнат изплащане за безработица без работодателя да го изплати ?
Здравейте.

Имаме внос на стоки, осъществен в месец септевмри. Разполагам с митническа декларация, инвойс, транспортни документи и платени митни сборове.
Тъй като м. септември излизаме на възстановяване,  може ли данъния кредит от митническата декларация да го ползвам октомври или ноември за да не излизам на ефективно възстановяване? Те.е правилото за 12-те поседователни периода отнасят ли се и за вноса
не виждам проблем да го направите
Майко мила....
Като казах, че е логично имах в предвид, че няма нищо нелогично в това двама мъже да обсъждат решението на съда на ЕС.
Иначе доколко в решението на съда на ЕС има логика оставам всеки сам да си прецени. Поста беше само за инфо, доколкото разбрах от статията, стажа не се признава само за определяне на отпуската, не по принцип, но както казах тепърва ще се види кой как го тълкува.
Аз мога да се включа като жена и да кажа, че и на мен ми е нелогично :)
Чувал съм, че женската логика е трудно да бъде вкарана в някакви граници, така че след като и вие не намирате логика се предавам :)
А на мене пък ми е странно и нелогично, че двама мъже разсъждават за правото на майката да ползва отпуск след като е свършило майчинството. :wink1:
Това беше леко заяждане.
В по-сериозен тон бих казала друго, че ще се получи разминаване между трудов и осигурителен стаж, което пък е предпоставка за куп проблеми.
Няма нищо нелогично :)
За по-сериозния тон - по-скоро няма да се получи разминаване, но тепърва ще се видим как ще се тълкува в България.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/10/04/3321748_tavanut_na_pensiite_ostava_no_shte_narasne_do_1200_lv/

При положение, че бяха обещали само вдигане на процента осигуровки за пенсии без да се пипа МОД-а до 2020. Вдигнаха си те осигуровките изчасаха и сега вдигат и МОД-а.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/04/3321823_reshenie_na_suda_na_es_otpuskut_za_gledane_na_dete_ne/?ref=home_main_news

Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск.
www.nap.bg/document?id=3427
Погледнете стр.3 от линка.
„Лек автомобил“ е автомобил, в който броят на местата
за сядане без мястото на водача не превишава 5.

Не знам от кога е тази брошура, но на стр. 4 пише, че нямаш право на ДК при нает лек автомобил, което към днешна дата не е вярно. Ако докажеш, че се ползва за дейността разбира се.