Става въпрос за собственик на ЕООД.
Не са му изплащани доходи за личен труд. Вероятно част от печалбата ще бъде разпределена като дивидент в 2015.
Защо магьосник?
Здравейте,

Лице, което до средата на февруари е било само на трудов договор, след това прекратява трудовия договор и започва дейност като СОЛ, съответно са внасяни осигуровки на 420 лв.
Няма никакви доходи през 2014, вкл. и за личен труд. Има голяма печалба за 2014 г., върху която е платен корпоративен данък.

Искам да потвърдя, че:
1). Декларация 6 с код 13 за 2014 г. пускам със сумата на декларираните авансови осигуровки с Декларация 1 през годината;
2). Не пускам декларация по чл. 50 ЗДДФЛ.

Пропускам ли нещо?
При начисляването на ДДС в България с протокол по чл. 117 практически няма да плащате ДДС, защото протоколът се вклчва едновременно и в дневника на продажбите, и в този на покупките.

Защо се отразява и в дневника за продажбите?
Няма такава гледна точка  :smile1: Тази транзакция си е регламентирана ясно в ТЗ.

Дано!
Да, така е по Търговския закон, което е основание счетоводно да не начисляваме лихви, обаче от данъчна гледна точка естеството на такава транзакция си е чиста проба заем, който би следвало да има пазарна цена.
А данъчните съгласни ли са с тази практика, не се ли счита за отклонение от данъчното облагане по чл. 16 ЗКПО?
ДПВ = Допълнителни парични вноски (по чл. 134 от ТЗ)
Във връзка с част VI - свързани лица, счетоводните приходи, признати в резултат на отписване на ДПВ се декларират, нали така?
Грешно съм си правила осчетоводяванията  :blush:
Поправям ги на:
602/401 - с цялата сума на наема
401/459 - сумата на данъка по ЗДДФЛ
401/503 - плащане на наема
459/503 - плащане на данъка

Благодаря!
Авансовият данък на доходите от наем (наемодател ФЛ, наемател ЮЛ) данъчно признат разход ли е? Не го откривам коментиран в ЗКПО, но пък много прилича по третиране на данъка при източника (чл. 26, т. 8 ЗКПО).
А винаги ли след сторниране новият ГОД е със стария входящ номер?
Здравейте,

Подадох ГОД и ГДД, но установих, че съм пропуснала да посоча сумата за осигуровки по граждански договори в справката за труд на НСИ. Сумата е много малка, 35 лв. Трябва ли да сторнирам ГОД, за да нанеса корекцията и после да пускам наново ГДД с новия входящ номер на ГОД?
Извинете ме за наивния въпрос, но защо не е желателно да се декларират ДПВ?
Здравейте,

Тъкмо си бях сложила гражданските договори в специално създадената за целта сметка 6042 и попълвайки ОПР на НСИ що да видя - посочени са като част от Външни услуги - код 31120 към код 10220. Та въпросът ми е: гражданските договори по 602 ли ги осчетоводявате?
Здравейте,

При подадена еднократна декларация 1 за СОЛ, кога следва да се платят осигуровките - наведнъж за цялата година или месец по месец?
А когато наемът се плаща по банков път, следва ли да се издава СИС всеки месец?
Здравейте,

При търговска фирма, т.е. липсва производство, включва ли се изменението на салдата на сметка Стоки в позиция „Увеличение/намаление на запасите от продукция и незавършено производство“ в ОПР?