Здравейте,

Имам следния казус:
Фирма извършва консултантски услуги на данъчнозадължено лице от ЕС, във връзка с което е регистрирана по чл. 97а от ЗДДС. Обаче - извършва еднократна сделка с местен клиент в сфера извън основната й дейност, в резултат на което надхвърля облагаемия оборот от 50 хил. лв. за задължителна регистрация по чл. 96 от ЗДДС.
Има ли вариант, в който да се избегне задължителната регистрация по чл. 96?

Доколкото знам във Великобритания се подава молба, че въпросният доход е еднократен и необичаен и така се отлага регистрация по ДДС.
Благодаря за отговорите!

И аз мисля, че водещ е типът на стоката, но е странно как може да се обърка човек от много четене в нета  :blush:.

Хубав ден!
Предполагам, че в месечния отчет се посочва на отделен ред ДДС в случай, че продажбите се отчитат като група "Б", ако са отчетени в група "А" не знам дали е така.
Във въпросния търговски обект отчитаме продажбите в група "Б", въпреки, че фирмата не е регистрирана по ЗДДС и съответно в месечния ни отчет сумата по ДДС е посочена на отделен ред. Но дали това е правилният подход или следва да преминем към група "А"?
Не става въпрос за стоки от групите "В" и "Г".
Идеята ми е дали фактът, че фирмата не е регистрирана по ДДС, означава, че реализира продажби, по които не се начислява ДДС, подобно на непосочването на данъка в издаваните фактури (чл. 113, ал. 9 от ЗДДС)?
Здравейте,
Имам следния въпрос: търговски обект, нерегистриран по ДДС, в коя група би следвало да отразява продажбите, предвид НАРЕДБА № Н-18 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ПРОДАЖБИ В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ ЧРЕЗ ФИСКАЛНИ УСТРОЙСТВА:
Чл. 27. (1) Лицата по чл. 3, с изключение на случаите, когато извършват дейност по чл. 28, са длъжни да регистрират всяка продажба на стока или услуга по данъчни групи според вида на продажбите:
1. група "А" - за стоки и услуги, продажбите на които са освободени от облагане с данък, за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 0 % ДДС, както и за продажби, за които не се начислява ДДС;
2. група "Б" - за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 20 % данък върху добавената стойност;
3. група "В" - за продажби на течни горива чрез измервателни средства за разход на течни горива;
4. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.) група "Г" - за стоки и услуги, продажбите на които се облагат със 9 % данък върху добавената стойност.

Благодаря!
Благодаря ви за насоките! В крайна сметка ще изчакам документа за осигурителен доход, който осигурителят е длъжен да издаде в съответствие с чл. 5, ал. 7 от КСО :).

Хубав ден!
Трудовата книжка достатъчна ли е или трябва и друг документ?
Здравейте,

Лице, което е осигурявано на МаксОД по трудов договор и отделно като СОЛ с код 23, напуска трудовото правоотношение.
За месец февруари има отработени 10 дни преди прекратяване на ТД.

Правилно ли е следното:
- за месец февруари подава само коригираща Декл. 1 с код 23, тъй като поради непропорционалността на МаксОД би следвало по трудовото правоотношение да е осигурен на МаксОД, въпреки, че няма отработен пълен месец;
- за месец март подава Декл. 1 с код 12 и осигурителен доход 420 лв.

Благодаря!
Здравейте,

Фирма издава фактура на 4.02. за продажба на стоки, платена на 12.02. Проблемът е, че въпросните стоки по документи са доставени на склад на 25.02.

Нямам документ за реалната доставка и не мога да ги сложа като нефактурирани доставки. Някакви идея? /Фирмата не е регистрирана по ЗДДС/

Да, за служебните бележки се отнася, но защо вече 2 пъти като звъня в НАП ми отговарят, че и при СИС е така.... Затова и питах къде са указани  нормативно сроковете за СИС.
Извинявам се, че отново се включвам в темата, но говорих с НАП и оттам ми казаха, че СИС се издава при поискване от наемодателя или в нормативно установения срок - до 15 април на следващата година. Исках само да споделя информацията. Хубав ден  :smile1:.
Всъщност аз съм останала с впечатлението, че СИС се издава с честотата на служебната бележка, т.е. при поискване или до 15.04, макар че сега като чета ЗДДФЛ чл. 45, ал. 4 и ал. 8, срокът за служебната бележка е ясно посочен, докато за СИС не е конкретизирано.
Може ли да ме насочите къде е посочена периодичността на издаване на СИС?
Здравейте,
Може ли някой да ми каже как би трябвало да попълня СИС по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ едновременно за трето и четвърто тримесечие?