Здравейте,

Установих, че в ДДС-то за януари месец е допусната техническа грешка в сумирането на отчета за извършени продажби, в резултат на което е подадено по-малко ДДС.
Мисля сега да включа пропусната сума в отчета за февруари.
Санкцията 5% от недекларирания данък ли ще е (чл. 180 ал.3 ЗДДС)?
Изобщо да го декларирам ли сега?
Здравейте,

Ние сме търговска фирма с няколко физически магазина за търговия на дребно, които използват СУПТО. Единият ни магазин се стопанисва от наш партньор - комисионер, който събира заявки от наше име и за наша сметка и събира авансови плащания от наше име, които отразява в своя профил в нашата СУПТО система. Според чл. 29 ал. 1 т. 1 от Наредба Н-18 е възможно продажбите да се регистрират чрез ФУ на доверителя.

Може ли в обекта на нашия партньор-комисионер да се работи с наше ФУ?
1. Нашият интерес е да платим по-малка сума и при отношения с колекторска фирма, това е възможно да бъде договорено.
2. Май няма много общо, още повече, че продавайки стоката, за която сме ползвали данъчен кредит, ние сме внесли ДДС-то по продажбите.

Благодаря за отговора, наистина ми помогна!
Здравейте,

Наш доставчик прехвърли задълженията ни към колекторска фирма. Ползвали сме данъчен кредит по фактурите. Имам 2 неясноти:
1. Коя сума следва да платя на колекторската фирма - данъчната основа по фактурите или цялата сума?
2. Какво правя с ползвания данъчен кредит?

Благодаря!
Здравейте,

Търся счетоводна програма, която позволява импорт от Ексел - на продажбени фактури, на разходни фактури, на банкови извлечения ако има как.

Бихте ли споделили опит?
Привет!

За първи път тази година пускам болнични, обаче ми дава следните грешки:
9056 Не е направен избор за вида на правоотношението. [EmploymentType]
и
9061 Не е направен избор за наличие на  безсрочна или срочна регистрация [SelfEmploymentType]

Десет пъти преглеждах Приложение 9 и не откривам къде бъркам.
Някой да е попадал на същия казус?
Здравейте,

Служител иска бележка за дохода и осигуровките от 2013 г. до момента, като при нас е назначен 2017 г. От НОИ му казали, че настоящият му работодател трябва да я издаде.

Бихте ли ме ориентирали за формата на въпросната бележка и откъде да взема информацията?

Благодаря!
Здравейте,

Наехме жена, която е в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Съответно тя попълни Приложение 8  и декларира т. 10 - Не ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ.
В Приложение 10 в електронен вариант - в Раздел II си намирам т. 22 Отпускът на лицето на основание..... е прекратен, обаче не ми излизат основанията и не мога да я попълня. Явно трябва да се попълни Раздел I, в който посочвам вид осигурен. Обаче не ми го приема без да попълня т. 3 - Към деня, от който е разрешен отпускът лицето има/няма 12 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство - какъв отпуск и аз как да знам дали има или няма осигурителен стаж?
Здравейте,

Имам следния казус - оказва се, че СОЛ е осигуряван на 420 лв. през цялата 2017 г., има и изплащан личен труд. Сега трябва да се подава Д6 и ГДД. Може ли съвет как е правилно да се постъпи - да се пуснат коригиращи Д1 за всички месеци от 2017 с МОД 460 и в ГДД да се попълни осигурителен доход 460?
Здравейте,

За поръчка, платена по банка от физическо лице, искат да се издаде фактура на ЮЛ.
За мен не е ок, физическото лице дори не е МОЛ на фирмата.
Права ли съм?
Здравейте,

Установихме, че издадено от нас КИ е отразено с грешна сума в дневника на продажбите за месец декември - как следва да действаме, за да коригираме грешката? По възможност без нарочно уведомяване на НАП по чл. 126?
Здравейте,

Фирма за търговия на дребно предлага продажба на изплащане на база договор с фирма за стокови кредити.
Въпросът ми е кога следва да издадем фактурата на физическото лице-клиент - при одобрение на стоковия кредит или при доставка на стоките?
Аз съм по-склонна да издам фактурата при доставка, защото тогава е реално данъчното събитие. Проблемът е, че това ще забави плащането към нас. Има ли вариант да фактурираме при одобрение на стоковия кредит? Реално от фирмата за стокови кредити ще ни превеждат парите до 5 дни след представяне на фактурата.
Здравейте,

Необходимо е да направя корекция на сумата по касова бележка на продадена стока с наложен платеж. Върнахме разликата по банков път и не знам как да документирам връщането.
Необходимо ли е да издавам сторно касова бележка при положение, че парите не са излезли от касата, а от банката? Но от друга страна това връщане трябва да намери отражение в ДДС-то.
Моля за коментари.
Здравейте - един технически въпрос: как следва да отразя в дневника на покупките частично приспаднат данъчен кредит по чл. 71а и 71б?

Например - купувам актив за 5000 лв. с ДДС, 90% от който ще се ползва за икономическата дейност и за 10% няма да ползвам данъчен кредит. По кои клетки следва да посоча ДО с право на ДК и ДО без ДК - 9, 12 и 13?
Здравейте - един технически въпрос: как следва да отразя в дневника на покупките частично приспаднат данъчен кредит по чл. 71а и б?
Например - купувам актив за 5000 лв. с ДДС, 90% от който ще се ползва за икономическата дейност и за 10% няма да ползвам данъчен кредит. По кои клетки следва да посоча ДО с право на ДК и ДО без ДК?
Здравейте,

Много благодаря за коментарите!

В интерес на истината бях "проспала" промяната в ППЗДДС - данъците и таксите не са за наша сметка, така че няма нужда от корекция на данъчната основа.

Хубав ден!
Здравейте,

Трябва да издам фактура за продажба на недвижим имот. Съгласно чл. 26 (3) от ЗДДС
е необходимо данъчната основа да се преобразува със съпътстващите
сделката данъци и такси като обаче се запази договорената сума на сделката.
Така размерът на ДДС реално е по-висок от 20% от нетната стойност на сделката. Ето пример при договорена сума на сделката 1000 лв. с ДДС:

Стока                                                                                                       Цена
Продажба съгл. нотариален акт N123/2015                                810
   
ДО съгл. Чл. 26(3) ЗДДС =    950
   
Стойност на сделката:                                                                        810     
ДДС 20 %                                                                                                190
Сума за плащане                                                                               1000

Използвам онлайн система за фактуриране, която не ми позволява да направя записванията по този начин.
Може ли съвет как да издам фактурата? Предполагам тези, които използват софтуери са се сблъсквали с подобен проблем.
Здравейте,

Закупена стока, за която е ползван данъчен кредит, се оказа частично дефектна, за което ни бе изплатено обезщетение от застраховател.
Как следва да коригирам ползвания данъчен кредит - с протокол по чл. 66 ал. 1 от ППЗДДС?
Здравейте,

Ако на лице, което по трудов договор е осигурено на максималния доход, се изплаща сума по граждански договор през месец декември и не се удържа ДОД, следва ли да се подават Д1/Д6?

Според мен, тъй като не са удържани осигуровки и ДОД, няма какво да се подава, правилно ли разсъждавам?