Здравей,

Започни от тук:
1. Договор за наем на помещението
2. Касов апарат и договор за обслужването му
3. Заявление в общината за откриване на търговския обект
4. Провери в пожарната какви са им изискванията (обикн. искат да са маркирани изходите, да има съответния брой пожарогасители според обема на помещението, указания за пожарна безопасност)

Ако е нова фирма - декларация в НАП за начало на дейност.
Ако има служители на трудов договор - договор със служба трудова медицина.

Това са основните неща, ако пропускам нещо, нека се включат и други колеги.
Здравейте,

ЕООД купува имот, който е в процес на строеж - съответно има сключен предварителен договор със строител и се правят вноски по договора. За всяка вноска се издава фактура и се ползва данъчен кредит.
Въпросът е как следва да се осчетоводяват направените вноски? Аз ги слагам в сметка 207 Разходи за придобиване на дълготрайни активи с идеята да ги прехвърля в 224 Инвестиционни имоти след нотариалното прехвърляне.
Пропускам ли нещо?
Тъй като те са строителя, нотариалните актове, които представят са за собственост върху земята и разрешително за строеж. Удостоверението за тежести е чисто.
Продавачът нищо не казва, поне счетоводителката увърта нещата, прехвърля топката и така.
Документите по сделката са събрани и няма съмнение, че имотът е собственост на продавача.
Това, което ме притеснява е, че явно има неизрядност във финансовите отчети - не се показват никакви позиции в актива, които да са отражение на въпросната собственост - няма ДМА, няма инвестиционни имоти, няма незавършено производство...

И се чудя дали този факт представлява риск за сделката с оглед на това, че купувачът е юридическо лице, съответно плащането ще стане срещу фактура и ще се ползва данъчен кредит.
Здравейте,

Предстои да закупим апартамент от юридическо лице (строителя). Апартаментът е завършен преди няколко години и има наемател.

Въпросът е, че разглеждайки ГФО на фирмата продавач, в актива няма друго, освен пари. Та се питам как ще ни продаде нещо, което официално не е декларирал, че притежава? Пропускам ли нещо?
А не може ли да се оформи "заема" като допълнителна парична вноска по чл. 134 от ТЗ? Погледнете този материал:
http://www.trudipravo.bg/component/content/article?id=671
Здравейте,

Имам следния казус: служителка се връща на работа след 3 години майчинство и съответно има неизползван отпуск за 2013, 2014 и 2015 г. Има ли срок, в рамките на който следва да се използва отпуска?
Благодаря на всички включили се  :good:

Във връзка с разсроченото плащане - според мен не е проблем при наличие на предварителен договор, в който ясно е обозначена схемата на изплащане, да се признава данъчен кредит за всяко извършено плащане. Моля да ме коригирате, ако не съм права.



Прехвърлянето ще става след 3тата вноска.

Посъветвайте как да се оформи сделката, за да се ползва данъчния кредит.
Тъй като имотът ще се придобива на 3 вноски по описана в предварителен договор схема - има ли проблем да се ползва данъчния кредит за всяка вноска?
Имотът ще се ползва само за отдаване под наем за жилищни цели на физически лица.

Доколкото виждам най-добрият вариант е да се ползва данъчен кредит при покупката, а после наемът да е облагаема доставка.

А ако се продаде след 5 години примерно като облагаема сделка на занижена стойност, нали не се влиза в хипотезите за корекции на ползвания данъчен кредит?

И какво се има предвид по чл. 79 ал. 6 от ЗДДС - кога се дължи изчисления по т. 1 данък за недвижими имоти?
Здравейте,
Имам следния казус:

Консултантска фирма, регистрирана по ЗДДС, иска да инвестира в жилищен недвижими имот, който да отдава под наем на физически лица. Имотът ще бъде класифициран като инвестиционен. 

Имотът е в сграда, която отговаря на дефиницията за нова.

Въпросите са:
1. Ще има ли право на данъчен кредит за покупката на имота? 
2. Според чл. 45 ал. 4 от ЗДДС отдаването под наем на физическо лице е освободена доставка. Обаче ако фирмата е ползвала данъчен кредит при закупуването на имота, не е ли задължена да извършва облагаеми доставки?

14.03.2014

Колегите отдавна са решили казуса си  :smile1:

Сигурна съм :). Постнах за колегите, които в бъдеще ще се сблъскват с този казус  :good:
Защото ако го води като отработен, следва да "даде" още един ден отпуск на служителите.
Идеята ми е да намеря вариант, в който да не събирам молби за отпуск от служителите.
А как да се оформи отпуска на 12.09?
Здравейте,

Шефът не желае да се отработват слетите дни, а вместо това всички да са в отпуск в деня на отработване (примерно този месец всички почиваха на 12.09, ще почиват и на 21.09).

Може ли това да се оформи със заповед по чл. 173, ал. 4 от КТ?
Правилният начин е посочен в Наръчника по осигуряване на НАП, във FISH IV.I.6:

"При получаване на доход за полагане на личен труд в дружеството за месеца не се коригира – подадената еднократна декларация обр. № 1 за съдружника. За месеца, за който е изплатено възнаграждението, се подава допълнително декларация обр. № 1 с код за вид осигурен – 90, попълнен в полето на т. 12.
С еднократната декларация обр. № 1 са подадени данните за държавното обществено осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване и здравно осигуряване за месеца, за който е изплатено възнаграждението, и с подаването на декларация обр. № 1 с код за вид осигурен – 90 постъпват данни само за данъка по чл. 42 от ЗДДФЛ върху  доходите по § 1, т. 26, буква „и" от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ."
Здравейте,

Искам да попитам как стои въпросът относно изплащането на доходи на офшорни фирми - необходимо ли е да се удържа данък при източника?
Благодаря! Натрупаните разходи прехвърлих като продадох мострите, надявам се да е правилно. Първоначално ме притесни естеството на разходите - международен транспорт, митническо представителство, ДДС и мито за освобождаване и фактът, че ние ги купуваме на нулева стойност.

Както винаги ми бяхте полезни  :good: