При започване и възобновяване на трудовата дейност, ако декларацията за вида на осигуряването не е подадена в 7-дневния срок, лицето подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

Това значи ли, че ако Окд 5 се подаде от 01.08.2015, за дните през, които е извършвало дейност през м.07 дължи осигуровки за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.
така е, но за юли не желае да внася осигуровки, а за попълването нещо датите ме бъркат, това ще е единственото му осигуряване през това еоод.
Здравейте, днес този човек ни казва, че е отворил магазина преди една седмица има рзходни фактури, два отчета от касовия апарат, а бяхме говорили, че не желае за м.07 да внася осигуровки и ще започне дейност от 01.08.15, ще има ли глоба, че сме закъснели малко с подаването на окд 5.

И друго в полето "упражнявам дейност, като", записвам името на фирма или 'управител -самоосигуряващо се лице'.

'Упражнявам дейност от'- 01.08.2015, трябва ли да сложа тази дата и от долу
'за всички социални рискове..............' от дата -01.08.2015

и накрая дата на попълване 03.08.2015, дата на подаване на окд 5.

Извинявам се за глупавите въпроси, но искам да го попълня вярно.
Данъка при личния труд се внася, чрез дружеството и се декларира в Д6, авансово на тримесечие трябва да си внася и другия данък по гр.договор с декларация по чл.55, като в нея отбележи, че се подава от получател на дохода.
балгодаря ви така и ще направим, за да започне човека с пълен осигурителен месец.
Значи в окд 5 дата на започване на дейност 01.08, а ще се подаде на 03.08 в нап.
С новото въведение с пик по ел.път май може и да стане от 01.08.2015, но на място в офис на нап?
здравейте, може ли в окд 5 самоосигуряване да започне от 01.08.2015(неработен ден), а не от 03.08.2015, дата на започване на дейност да бъде 01.08.2015.
Благодаря ви на всички, корекцията се направи след 2 дни след, като подадох документите( коригираща Д6).
Последен въпрос по този казус, подготвих молба с обяснения в свободен текст, декларацията и 2 протокола, трябва да го входирам в делеоводството, т.е на Аксаков или Тд на нап по регистарция на фирмата.
Молба или уведомително писмо, защо искам да коригирам трябва ли да нося заедно с коригиращата декларация и 2-та протокола?
Много ви благодаря на всички, значи да не правя сега да подам по-малко данък, по-трудовите, за да цъфне този за гражданския, ще направя една Д6  с две коригиращи колони за м.04 и м.05 с два протокола и на място, пак каквото става, къде съм се забляла мин.тримесечие всичко е ок, сега нещо съм се отплеснала, благодаря ви на всички за съветите.
Измислям вариянти, за да не се стига да ги нося на място, да подавм заявление, че тогава шефа ще разбере.
Отхвърлиха я основанието, че е трябвало до края на юни да се коригира за м.05 и до 01.06 за м.04, да опитам пак само м.05 или да подам сега по-малко данък по трудови и за тримесечието да се уравни.
друго, което мисляа в тази фирма са двама трудов и един граждански, да подам коригиращи Д1 за трудовите, но те пак ще са си същите данни вътре, за да може да подам коригираща Д6 за осигуровките(те пак ще са същите), и с тях да мине и коригирашия данък.
ако го подам така, по-някакъв начин при проверка от нап може да има санкция нали и лицето по-гражданския при пенсиониране ще има ли проблем, че данъка за тримесичието му е ударжан м.06, д1 за м.03,04,05 е подавана всеки месец.
Знам,че не е коректно, но иначе незнам какво ще ме направят.
Ако сега м.07.2015 подавайки осигуровките за заплатите м.06 и данъка удържан през м.06, подам по-малко данък по-трудови правоотношения (общия данък е 176 лв., данъка за 3-те месеца по гр.договор е 18 лв.) 158.00 лв и докрая на месеца подам Д55 за тези 18 и за тримесечието всичко ще се уравни.
Отхвърлиха ми тази за м.04 и тази за м.05.2015, трябва ли да искам разрешение от нап или направо ги нося двете на хартия с двата протокола, нали не се иска пълномощно за подаване на Д6 на хартия.
Ди ги направя двете корекции в една декларация с две колони или в две различни декларации :blush:?