За авторски възнаграждения не се дължат осигуровки, само данъци
Благодаря  :good: Ето какво открих още:
Цитат
Чл. 18. (1) Авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица, освен в случаите, за които този закон разпорежда друго.
(2) За използване по смисъла на ал. 1 се смятат действия като:
2. разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението;

П.П. В крайна сметка, ако беше друг вид извънтрудово правоотношение, с кой код трябва да се попълва декларация 1?
проверете да не сте чекнали, че лицето е пенсионер, който не желае да се осигурява за фонд Пенсии, понеже ми се струва, че това е единственият вариант, при който по ГД имаш само здравни осигуровки.
В програмата на НАП за Д1 и Д6 като разнасям Д1, въобще с този код 14/за работа без трудови правоотношения/, не иска да начислява нищо друго освен здравни. Няма някакви по-специфични отметки други и явно нещо бъркам.
Тези произведения лицето ги е нарисувало и ви ги продава или вие сте ги поръчали?
Защото на мен ми се струва, че това са авторски възнаграждения.
Или това е комисионна за продажба?
Откупуваме ги от него, авторски възнаграждения са, издадена книга е в случая:
Цитат
б) авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за възнаграждения за изпълнения на артисти-изпълнители;
Здравейте, имаме сключен договор с физическо лице за покупко-продажба на произведения на изкуството. Лицето е осигурено отделно на трудов договор при друг работодател и сумата излиза над минималния и под максималния праг/предостави ни служебна бележка за целта/. Искам да начисля данъците и осигуровките при така извършената сделка. С кой код трябва да въведа данните в Д1 и Д6 на лицето? Ако задам код 14, ми изкарва само здравни. Защо става така?
Те пък били в календарни дни, значи все пак съм си изтървал срока  :hmmm: Друг път все бързам да ги пращам, а сега се омотах с тези съдебни решения, с тези съобщения и тем подобни. Благодаря и за това все пак  :smile1:
Много благодаря!  :good: Този срок е в работни дни, също като за назначаване на работа, нали? Служителят дойде на работа на 13.07.2017 г., това ще рече, че днеска ми е последен ден за действие. Има тука и вътрешни нормативни документи, така или иначе трябва да му се пусне допълнително споразумение с актуализирано възнаграждение, заповеди и т.н., но мене ме интересуваха конкретно уведомленията, понеже касаят пряката ми работа. Успях да се свържа с ТД на НАП, от там ме ориентираха, че системата така или иначе няма да различи дали уведомлението е подадено днес или след 20 дни да речем, понеже системата в този случай няма да "разбере" кога служителят реално е постъпил на работа.
Колеги, актуализирам информацията! Влезли в сила съдебни решения има! Нямам обаче нито заповед за назначаване, нито договор с работодателя! Трябва ли да пращам уведомление по чл.62, или да изчакам докато се уредят отношенията с работодателя?
Колеги, помогнете ми, много е спешно! Имаме възстановен служител на работа след уволнение.  Съдебно решение обаче при мен няма дошло - единственото доказателство за възстановяването е копие от съобщението за възстановяване, адресирано от въпросния служител и входирано тук при нас/той си изпълнява предписанията и идва на работа/. Доколкото ми е ясно, трябва в тридневен срок да изпратя заличаващо уведомление към НАП за прекратеното правоотношение. Но нямам влязлото в сила последно съдебно решение! Много съм притеснен и не знам как да постъпя - да чакам или да пращам? Помогнете ми, моля  :smile1:
Здравейте, предстои ни ОР на сграда по нестопански начин - ще възложим на външна фирма да извърши СРР. Сградата не е наша собственост, предоставена ни е за ползване. Ще платим на два транша, авансово и после окончателно. Може ли да ми помогнете малко със сметките, които трябва да взема, моля?
6076/4020
4020/5013 - това аванса
6076/4010
4010/5013 - това е окончателното? Мерси ви.
Здравейте, възможно ли е да се изплащат в календарната 2017 г., отработени дни от 2016 г., които не влизат в индивидуалния трудов договор, а дефакто са извънредно положен труд? Тези дни в различни месеци от 2016 г. Трябва ли да се сключи допълнително споразумение между работодателя и служителя за тези дни и въобще възможно ли е да бъдат изплатени по някакъв начин, или могат само да бъдат ползвани като отпуск?
Ако ползвате ПИК на фирмата или електронен подпис пак на фирмата :

1.Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка

2.Справка за актуално състояние на трудовите договори

Ако ползвате електронен подпис на упълномощено лице трябва да имате съответното упълномощаване, за да се визуализира справката.
Много благодаря! :)
Да, може.
Благодаря  :good: А къде точно се намира тази справка, търсих я до одеве и никъде не я открих?
Здравейте, може ли да се изведе с електронния подпис на фирмата списък с регистрираните по чл.62 актуални трудови договори към нея на заетите лица?
Здравейте, от тази година се налага да подавам такава информация. Обясниха ми горе-долу къде какво да попълвам, но има някои неясноти, които не ми станаха ясни. В графа II.2 пише следното: разходваните средства за поръчки на стойност по чл.20, ал.4 от ЗОП/възлагани само с договор и/или само с платежни документи/. Обясниха ми, че там трябва да попълня цялата сума на доставките и услугите, които не са с обществена поръчка. Влизат ли в тази сума командировките? А местните данъци и такси? Мерси ви  :flowers:
Файлчетата, които изпращате всеки месец, Декларация 6 на папирус и два протокола( и един ще свърши работа - вече не им пишат мануално входящи номера отгоре, както едно време).
Благодаря!  :good:
Здравейте, досега подавах декларация 1 и 6 по електронен път, но понеже имаме проблеми с подписа, се налага да занеса документите на ръка в НАП. Какво трябва да приложа - текстовите документи на декларациите на флаш памет, и протокола-пълномощно на хартиен носител ли?
Не мога да ползвам програма за конкретното лице, от там идва проблемът. Иначе тя всичко си изчислява автоматично и нямам главоболия :)
И какво ще излезне, че не си начислявам правилно осигуровките. Кеф :D
В такъв случай с друг код ли трябва да го заведа?