Първото е вярно. Основанието е принципа "текущо начисляване"
Много ви благодаря. И извинявайте за глупавите въпроси. Ще вляза в час  :smile1: :good:
Ай, аз сега виждам, че при 4 часа, съм объркала трудовия и осигурителния. Вярно, че е един ден трудов, половин осигурителен.
Добре. А колко е трудовия стаж при основен на 4 часа и два допълнителни на по 2 часа?
Здравейте.
Искам да назнача служител, който да работи едновременно в три фирми и един отработен ден да му е един ден трудов стаж.
За един ден тр.стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко от половината от законоустановеното работно време.
Това се брои по всеки договор отделно или се гледа общо за деня?
Т.е. ако имаме един основен ТД на 4 часа и два допълнителни за по 2 часа, това прави ли един ден трудов стаж?
Дайте идеи как да го направя? Може би пък някъде да е на граждански в някоя от фирмите...
В електронните услуги има опция да изпращате документи по текущо производство. Прикачвам инструкции.
Да на всички въпроси. Или ако трябва да цитирам Папи Ханс "Всичко е точно"  :wink1: :lol:

И не внасяш допълнително ЗО, защото осигурителният доход за месеца ти е разделен пропорционално на отработените дни и на дните в болнични. Внасяш ЗО пропорционално.
(510 : 18 раб.дни) х 8 раб.дни = 226.67 лв. - осигурителен доход от който ще изчислите всички осигуровки (ДОО, ЗОВ и ДЗПО - ако внасяте)
(510 : 18 раб.дни) х 10 раб.дни = 283.33 лв. - само здравни за болничните - 4.8%

Взимаш си дохода 226.67, който колежката ти е изчислила. Това е за дните, в които си работиш. От тази сума смяташ процентите за ДОО, ЗО, ДЗПО.
Второ - взимаш доход 283,33 - за дните в болничен х 4,8% здравно
Тя се притеснява дали ще си получи договореното, т.е. неофициалното. За съжаление, ако решат, може и да не Ви го платят..А пред Инспекция по труда може да претендирате само за заплатата по договор....документалнат а
Ако ще кара само самосвал, пиши си кода който си решил/а
И още нещо - виж дали не е втора категория труд?
Относно отпуска-от момента, когато и основния отпуск. Имала съм проверка от ИТ на фирма с международен транспорт и искаха да се запише в трудовия договор отделна точка за този допълнителен отпуск, цитирайки въпросната наредба и дните. Под точката за основния платен годишен отпуск.
Нищо, че не работиш земеделци, логиката ти си е много правилна.
Аз пък съм работила много земеделци.
А по твоя случай в системата въпроси и отговори на НАП има един милион писма, при които няма дейност в НАП за някакъв период, или не си е подновил регистрацията в Областна дирекция и автоматично казват "той няма качество на земеделец". Хайде няма право на 60% НПР, порезват си го с 10%, отива на приложение 6 и се наиграва.
По-нататък, като приключиш, търси ако искаш писма и му ги покажи. Ако още не му се вярва. С тия два месеца ще изгори.Поне да бяха повече. Лозе се не гледа два месеца. Само вино се пие :)))
Здравей,
Ами аз съм съгласна и с двата ти поста, дума по дума. Относно ГДД за 2018-та, няма какво да бъркаш, защото друго няма какво да се направи.
Виж оттук нататък го убеждавай да се осигурява толкова месеци, колкото реално си е за дейността. За стари години да си сърба попарата.
Фактурата за какво е и има ли договор?
ЗДДФЛ чл.49

(5) Когато определеният годишен размер на данъка е по-висок от размера на удържания от работника/служителя през годината данък, разликата се удържа от лицето до 31 януари на следващата година.
(6) Когато определеният годишен размер на данъка е по-нисък от размера на авансово удържания данък, работодателят до 31 януари на следващата година възстановява разликата на лицето.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Възстановената сума по ал. 6 се прихваща от работодателя последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения на лицето или на други лица.

Това закона. За Д6 .....не разбрах разликата ще му я възстановяваме или ще му я плащаме.
"С цел подобряване на обслужването и сигурността на данните на кандидатите по директни плащания ДФ "Земеделие" разработи Система за електронни услуги ( www.seu.dfz.bg ) и прекрати актуализацията на данните в "Системата за индивидуална справка по директни плащания", считано от 01.12.2018 г. (на http://www.dfz.bg). Всеки земеделски стопанин, кандидат по схемите и мерките чрез общото заявление за подпомагане, може да се геристрира онлайн в СЕУ на ДФЗ, и след потвърждаване на регистрацията в ОД на ДФЗ, да получи пълен достъп до данните по неговите заявления"

Т.е. вече справки за изплатени субсидии се правят на нов сайт. За да се завърши регистрацията, трябва лично в ОД да се представи документ за самоличност и/или пълномощно за удостоверяване на връзка с бенефициент.

Цитираният по-горе писмен отговор е по повод запитване на колегата г-жа Донка Дянкова. Източник на цялата информация: фейсбук групата "Професионална група за счетоводители"
Имаш отговор:
ХХХХХ: "За мен си има 6-те месеца, независимо кога във времето и на какво овнование ги е придобил"
Под регистрация като ЗП, ХХХХХ има предвид регистрацията в съответната Областна дирекция Земеделие. Вече ЗП СОЛ е когато отиде в НАП да си подаде декларация за самоосигуряване ОКД5.
Е как хем си взел записване 402, 4531/401 в 2016-та, хем нямаш фактура. Постъпили пари има ли? А върнати?
Аз се извинявам, че се намесвам в темата, защото не е моя, но я следя, защото ми е интересна и искам да знам отговора.
ХХХХХ, не разбрах последния Ви въпрос "не е само ЗП". Ами нали ЗП също си е СОЛ и от тази година се осигурява и за ОЗМ. Какво имате предвид?