Трабва да действа. Има я в закона, има я в заявлението за регистрация в АВ.
Доколкото си спомням от семинара на НАП, не се прилагат документи във връзка със заявяването на регистрация по ддс. Просто чекваш и чакаш включване от НАП.
Документите при регистрация са в ППЗДДС, има и други, които данъчните ще ти ги напишат в искането.
Благодаря за доуточнението, колега. Не задълбах в обяснения, защото човека не е колега и няма смисъл да го обърквам излишно. Колкото по-просто, толкова по-добре. Макар и неизчерпателно за тези, които разбират материята.
Да, ако сте започнал дейност от септември. Но по-добре вижте точните суми за доо, зо, упф ...от банковите извлечения или платежните, защото в Д1 са проценти. Хем ще Ви е по-лесно, хем ще избегнете разминаване от закръгляване. Всичко трябва да е точно до стотинка. Внесено  = декларирано.
Всичко за 2018-та! Плюс декември!
Сумите по фондове, които сте внесли през 2018-та. Системата на НАП е на принципа: декларацията създава задължение, което се обвързва с плащане. Дотук сте подавали Д1, но тя не генерира задължение. Д6 генерира. И всички осигуровки, които сте внесли през годината, до момента докато не подадете Д6 за 2018-та, ще стоят като надвнесени, защото за тях няма генерирано задължение.
Когато подадете декларацията, "гърненцето ще си намери похлупака" 🌻😉

Ами явно си е недостатък на системата и няма да мине без посещение на място. Реагирайте, докато има време.
А досега как сте подавали?
Изрових нета и системата за въпроси и отговори на НАП, че ми стана интересно питането, но намерих само обратния случай - когато БГ дружеството е получател. Тогава се издава протокол по чл.117 , който се отразява в продажби в к.24 и кл.19 от СД и в покупки кол.9, съответно кл.30 от СД.
Във Вашия случай мисля колона 24 „Данъчна основа на освободени доставки и освободените ВОП”
А този код от къде се взима?
Без да съм компетентна от такъв вид дейност, чисто логически, мисля че изискването за двамата е свързано с разрешителния режим за извършване на дейността.
Вече трябва да кажете дали фирмата извършва дейност или не.
Ако извършва дейност и тези инструктури фигурират някъде из документите, които се оформят за курса на всеки един бъдещ шофьор, тогава според мен ще е проблем....
....Да, кое Ви притеснява?
Аз съм съгласна
Кое е спорно? Знаеш ли колко много писма има в системата "Въпроси и отговори" на НАП точно по този въпрос? Той не е от вчера и днес.