А разликата по надвнесен ДОД, как я възстановявате,  получава от 0.05лв. при друго лице надвнесен даннък, попълвате ли в кл.19 и после в кл.21: възстановена сума и общия размер на удържания данък би следвало да се равни? :blink:

Не се ли закръгля към всеки пълен лев? На мен на едно лице ми се получи 0.03 лв надвнесен и не съм му възстановявала мес. 01/2020. Трябва ли?
Подайте си втория като редовен. Ако имат някакво изискване към Вас ще Ви уведомят служебно.

Свързах се със служител на НОИ. Обясни, че при тях първия издаден болничен е анулиран и следва да  подам за него код за заличаване, а новия болничен си го подавам като редовен.
Според мен трябва да получите уведомление за заличаване от НОИ.

НОИ служебно ли го заличават? Сега да подавам ли другия болничен лист, който ми представиха днес?
Здравейте.
Лице има издаден първичен болничен от 26.11.19 - 09.12.2019 г. Същият е представен в НОИ.
От ЛКК му издават миналата седмица друг болничен от 26.11.19 - 15.12.19 г. с друг номер и са казали, че предния е анулиран, понеже са надвишени 40 дни.
Как да процедирам с първия болничен? Да го подавам ли с код "Заличаване" и да подавам новия болничен като редовен? Моля, помогнете
Здравейте, вероятно доста е изписано по темата, но и на мен не ми дава мира и все се колебая дали е правилно или не?!
ЕООД - земеделски стопанин получава субсидии - СЕПП, СПП, СПК, ЗДП. Признава ги в същата година, използвайки приблизителна оценка - една част ги получава в текущата година, другата в следващата. В съзнанието ми отново са следните въпроси:
1. Правилно ли е? Биха ли ми направили проблем при проверка?
2. Ако призная само частта, която получа в текущата година, ще има ли проблем по отношение на съпоставимостта разходи / приходи?! И тази промяна, един вид, в счетоводната политика оповестява ли се?!
Моля, споделете мнението си!
Здравейте, имам следния казус: Физическо лице има намерение да отдава под наем чрез букинг недвижим имот (жилище). След като изчетох доста по темата ми се изясниха следните неща: 1. Трябва да се регистрира по чл. 97а от ЗДДС и да самоначислява 20% върху комисионата на букинг и няма право на данъчен кредит, 2. Трябва да се самоосигурява.
Не ми стана ясно обаче следното:
1. Сумите, които букинг ще му превежда по банкова сметка за нощувките следва ли да се облагат с 9% данъчна ставка тур.услуги и следва ли да се плаща туристическа такса всеки месец до 15то число? Трябва ли за тях да се издава фактура за брой нощувки? Необходим ли е касов апарат?
2. Доходите, които се реализират като приравнени на ЕТ ли се облагат?
3. Трябва ли доизравняване на осигуровки?
Благодарности на всички влючили се!
Производителят продава продукцията си, а не търгува със стоки. Той не е търговец нито на едро, нито на дребно.

В моя случай: Продавам си това, което си произведа. Не купувам от колеги с цел последваща продажба, нито пък продавам материалите, които ми служат за производство на зърнената продукция.
Но си признавам, че се заблуждавам от факта, че ЕООД-то е регистрирано по ТЗ.
Здравейте, моля дайте съвет. Юридическо лице - зърнопроизводител подава ли това прословуто заявление в ДАНС?
Здравейте, замислям се върху следното обстоятелство: За 2017г. ЕООД земед. производител реализира нетни приходи от продажба на непреработена продукция в размер на 235 хил.лв. Съгласно чл. 83(2) от ЗКПО, през 2018г. не са правени авансови вноски КД. Септември 2018 обаче нетните приходи от продажби вече са 350 хиляди лв. Печалбата за 2018г. ще е доста по-висока от 2017г. Моля за вашето мнение, трябва ли да подаде дружеството декларация за тримесечни ав.вноски за последното тримесечие ??? Благодаря на включилите се
Здравейте, дружество регистрирано като администратор на лд в КЗЛД през 2011г. се занимава със зърнопроизводство. С оглед на това наема земя от физически (ок. 300 бр.) и юридически лица (3 бр.). Някой може ли да ми даде насоки какво трябва да се предприеме по отношение на този прословут регламент?
Земеделски производител - пенсионер, реализира доходи от субсидии и продажба на зърно. От миналата година има ТЕЛК 85% неработоспособност. След приспадане на 60% р-ди, ако ползва облекчение 7920 лв му се полага връщане на надвнесен ДОД. Има ли вариант например да ползва 7000 лв облекчение и да не му връщат ДОД?
Здравейте. Попаднах на следния случай - зем.производител от 2015г. и не е подадена декларация за избор на облагане. Гледам по данъчните декларации човекът си си е облагал 60:40. Има ли проблем ако липсва декларация за избор на облагане? Той така или иначе не иска да се облага като едноличен търговец
Благодарности за включилите се!
Здравейте. Имам болничен за месец 10-ти на лице, което е по трудово правоотношение. Отделно обаче лицето е самоосигуряващо се без право на болничен. В случая той е взел само един болничен за фирмата, в която е по трудов договор. За фирмата в която се самоосигурява следва ли да му се подаде Д1 с осигуровки за пълен месец?
Аз от този линк не видях да се изисква попълване на вид плащане.

В този линк е обяснено.
Такса ТР


Ами ако се изискваше вид плащане, щяха да го напишат ;) В случая след като не е необходимо, няма смисъл. Иначе вашият линк е по-обстоен!
При попълване на платежното за таксата за публикувате в клетка "вид плащане" има следните опции:

986666 - централизация на средства от "сметки за наличности"
987777 - централизация на средства от "транзитни сметки"
988888 - преводи по т.т.16.11.5 и 16.11.6 от Указание 03-13009

Коя се избира?

До миналата година не се изискваше вид плащане.
Здравейте, ГФО на микропредприятие - освен баланс и опр /които не са съкратени, не съдържат нулеви редове/ трябва ли да оповестявам и счетовдната политика?
Но без нулеви (празни) редове, нали?

О да, разбира се.