Здравейте!
След като приходите заплатени чрез пощенски паричен превод се признават в момента на плащането им то как би следвало да се състави отчета за извършените продажби в конкретен месец. По-конкретно ако фирма А реализира продажби за 5000 лв. и е издала фактури за всяка една фактура, но поради стечение на обстоятелствата до последно число на месеца куриера е изплатил само 4000 лв., то крайния резултат за този месец ще е -1000 след приспадането на фактурите, 5000 само със стойността на фактурите или само 4000 само със стойността на получените ППП?
Предварително благодаря и ме извинете, ако въпроса е глупав!
Въпросът ми е свързан по-точно с това би ли имало проблем, ако лицето излезе в 135 дневен болничен без да има прокурист или друг управител и отделно в какъв ред по подават приложенията за изпълнение за чл.50а от КСО. Дали 1 приложение 11, в което се декларира всичко по надлежния ред и след това веднага да се подаде промяна в обстоятелствата, че лицето ще извършва дейност, или е достатъчно да пусне само 2-рото приложение ?
Както казах, осигурява се през едно от всички дружества, в които е съдружник и управител. Лицето е управител на база дружествени договори а не договори за управление. Има подадени окд 5 за всяко едно дружество с дейност, като само в едно конкретно е пусната окд5 с осигуряване.
СОЛ на високия процент. Осигурява се през едно дружество. В другите е съдружник вписан като управител.
Здравейте! Моля за мнение по следната ситуация.
Бъдеща майка СОЛ, управител в няколко дружества самоосигуряващя се през едно.
Иска да ползва болнични до 135 ден и след това да се върне в управлението на дружествата и да получава 50% обещетение по чл.50а.
Въпросът ми е би ли имала проблем с изплащането на болничните до 135 ден и как се подават документите за обещетенията след 135-тия ден и след 410-тия за получава 50% от майчинството, докато оперира през дружествата.
Благодаря ви предварително! :good:
Прочетох статията, доста преди да пиша тук. Въпросът е дали обещетенията посочени от мен по-горе влизат в следния текст:
"Съгласно ал. 2 от чл. 446а от ГПК запорното съобщение не поражда действие по отношение на помощите и обезщетенията по ал. 1, изцяло. Те не се изчисляват за удържане по чл. 446 от ГПК. Същите обаче след изтичане на един месец от получаването им стават секвестируеми и за тях важи ситуацията с характера им на спестявания"?
Здравейте! Следва ли да се направят удръжки от ведомост, по която има единствено обещетение по чл.224 и обещетение по чл.222, ал.2?
Следва ли след прекратяване на трудово правоотношение с работник с запор работодателя да уведоми ЧСИ-то за това?
Благодаря ви предварително!
Здравейте!
Как според ЗДДС се третира получена услуга от ФЛ българин, което предоставя услугата в рамките на страната, но сключва договор, в който е посочено като данъчно задължено лице в рамките на Германия, издава фактура и предоставя валиден немски ДДС номер? Малко се заплетох за това ще се радвам на някаква насока.
Благодаря предварително!
За дружеството, в което пуснах осигуряването ми излизат 2 реда - Активен и Активен с осигуряване. В другата фирма, в която пуснах декларация само за започване на дейност ми се визуализира 1 ред - Активен.
Надявам се това да е правилния подход и да няма въпросителни след време.
Здравейте! Знам, че темата е коментирана много, но не мога да разбера.
След като веднъж сме пуснали осигуряване за СОЛ през ЕИК фирма А и авансовите вноски се изплащат през нея, то как би следвало да изглежда декларацията за започване на дейност през фирма Б. С чекнато започвам дейност, данните на СОЛ-а,  ЕИК на фирма Б и без отметки на вид осигуряване ли?
Благодаря ви предварително! :good:
     Здравейте!
     Преди няколко дни попаднах в следната ситуация с конкретен въпрос от мой клиент и все още не знам как да му отговоря. Фирма А, в която неговата съпруга е на ТД и още няколко фирми, в които е управител и съдружник без да е СОЛ в нито една, като дори не знам как е допуснато това. Съобщава ми се, че въпросната дама е бременна. Реакцията ми беше, че трябва да не е управител във всички ООД-та, в които присъства вмомента, още повече, че не се самоосигурява и да си прекара майчинството в фирма А по ТД. Ответната реакция беше, че дамата ще остане управител във фирмите, но трябва да си взима майчинството по ТД.
     Можете ли да ми дадете тласък в мисленето за да мога да оправя цялата тази мацаница по най-безболезнен поне занапред начин.
     Предварително благодаря ако някой се осмели да се включи в темата по така създалата се глупост!
Здравейте! Току що наш контрагент ни изпрати фактура, която не е стигала до нас от март месец и протокол по чл.116 за анулацията й от декември. Има ли нужда да въвеждам фактурата  и след това корекцията през декември, при положение, че не съм упражнявал правото си на данъчен кредит по фактурата ?
Здравейте! Може би питането ми е глупаво, но... как доказвате приходите си от продажби, които се заплащат чрез пощенски паричен превод, ако не се издава касов бон за всяка продажба? Издавате фактура за всяка продажба или има друг начин за да се докажат? Дори да се направи протокол за извършени продажби на каква основа ще е направен той?
Благодаря ви предварително!
Благодаря за бързия отговор!
Точно от тук идва въпросът в мен как следва да се отрази въпросното плащане. Признавам си, че нямам практика в конкретната ситуация и се оплетох в разсъжденията си.
Здравейте! Имам следната главоблъсканица. Предстои ни ВОД, като плащането по сделката ще се осъществи, чрез наложен платеж в евро. Питанката ми е, следва ли въпросната сума да се маркира на касов апарат и ако да, то това по евровата стойност умножена по централен курс ли трябва да се случи? Отделно ако се маркира в данъчна група А, то как би изглеждал един касов бон, ако в конкретната сделка се продават 300 артикула и се изпълни разпоредбата на чл.27, ал.3 от Наредба Н-18?
Искам да попитам каква е методиката на изчисление ако дадено лице е било СОЛ през част от 24-те месеца  и на ТД през друга част. В конкретика ако лицето е било СОЛ през 23 месеца от периода и на ТД отново на същата сума за 1 месец то калкулатора изчислява минимално обещетение, тъй като среднодневното НТВ е на много ниско ниво. Би ли следвало за периодите, като СОЛ осигурителния доход да се впише като нетно и брутно възнаграждение, за да може калкулатора да сметне адекватни стойности?
Клоня към същото третиране, но има някаква несигурност в мен. За това моля ако има други колеги, които биха се ангажирали с някакво мнение да го направят  :wink1:
Здравейте! Има ли някой от вас, който да е запознат с въпросната застраховка и нейното данъчно третиране. Не мога да реша по никакъв начин кой е правилния начин за това. Застраховката се получава от всички лица във фирмата, вкл. и управителя по ДУК.
Предварително благодаря на включилите се!