Според мен варианта е ликвидация, за да се разпределят активите между съдружниците и след това продажба. Може да преминете през процедура на пререгистрация и ликвидация до 31.01.2017 :smile1:
Според мен подавате декларация за прекратяване на патентната дейност в едната община и плащате само за първото тримесечие. Непосредствено преди започване на дейността подавате патентна декларация в другата община, но ако е от 09.03.2015 ще трябва да платите патент за цялото първо тримесечие и в другата община. Не съм 100% сигурен но според мен е така  :smile1:
Не през 2013 или 2014 не помня точно  :smile1:
Що се отнася за заверка на осигурителните книжки - заверката не е необходима от 01.01.2007г. След тази дата по желание на лицето и сега (правя го редовно) се ползват данните в персоналния регистър (разбира се ако отсреща са внесени и вноските). Новото е, че от 01.07.2015 вече ще се ползва САМО персоналния регистър на НОИ. За това не са необходими законодателни промени - осигурителните книжки са въведени и могат да се махнат само със заповед на управителя на НОИ (умишлено го пиша с малка буква)
Крайно време беше да се премахнат тези книжки и да се наблегне на информацията от персоналния регистър. Трябва да се отменят и УП-тата в момента например лице по желание може да си увеличи пенсията без УП, а само с молба да се ползват данни от персоналния регистър затова масово не издавам УП-та на такива лица  :good:
Само да добавя , че КСО не поставя разграничение между български и чуждестранни граждани.
Щом няма възнаграждение значи не трябва да се осигурява по ДУК. Ако няма друг назначен управител в дружеството мисля че лицето трябва да се осигурява като СОЛ.  А дали е местно лице за целите на ЗДДФЛ може да определите  :smile1:
Правите справка за задълженията и подавате молба в Агенция за държанви вземания за погасяване по давност, като описвате задълженията по вид и размер. За 2007 съм отписвал бланка на молбата ми дадоха в Агенцията и попълвах на място за 5 мин работа  :smile1:
Има значение какво точно ще работи този съдружник. Ако ще бъде само шофьор на ТД, то няма смисъл да се самоосигурява. Ако освен шофирането върши и други неща във фирмата /продава стоки, води счетоводството и т.н./, които не влизат в задълженията му по този или по друг ТД, ще трябва и да се самоосигурява.
Съгласен съм и нямам какво да допълня  :good:
Да щом се извършва някаква дейност  :smile1:
Непроверени излизат защото може би не са валидирани успешно. Валидирайте отново и дайте рефреш.
По принцип може да го осигурявате на по-висока сума в случая но няма да имате нищо друго освен некоректно декларирани данни и надвнесени осигурителни вноски, за което в по-късен момент  ще се налага да правите корекции :smile1:
Нищо не му пречи и ДУК да си оформи, но това какво ще промени той така или иначе си е управител вписан в ТР. А ако в ДУК няма възнаграждение то изобщо управителя не е длъжен да се осигурява по него. Но щом е осигурен на макс осиг доход по ТД за другите основания не дължи осигурителни вноски.
Благодаря ви. МОД е минимален, да, но ниво над минималния не знам как би се получило, без промяна в заплатата.
Нали това ви казах не може да се получи! Може авансово да се осигурява на по-висок доход като СОЛ.
Това, че няма реално да внася осигуровки, не означава че не трябва да се регистрира като СОЛ или да има ДУК. Или и двете... Както и не го освобождава от задължението за подаване на декларация обр.1 по определения ред.
Да така е  Д1 с код 23 веднъж годишно подава и се регистрира като СОЛ
По ДУ не, ако се осигурява като СОЛ може да вдигнете осигурителния доход колкото си искате /до максимума разбира се/ но това ще ви свърши работа само за обезщетение за майчинство или за болнични, за пенсия не  , щом няма реален доход :smile1:
Ако не намалите възнаграждението ще трябва да довнасяте осигуровки  :smile1:
Здравейте, съдружник в ООД ще извършва дейност във фирмата като шофьор на трудов договор. Ще трябва ли да се осигурява и като СОЛ?
Съдружник в ООД е много общо понятие и на база само на това, че лицето е съдружник няма как да се даде конкретен отговор на въпросът ви! Дайте повече информация
Щом сте осигурени на максималния осигурителен доход по трудов договор, няма как да се осигурявате за още дори и да искате  :smile1: