Фирма има 3 дейности, една от която е заведение за бързо хранене. Основната икономическа дейност на фирмата е товарене автомобилен транспорт. Ще може ли да се кандидатства по програмата само с оборотите от заведението, т.е само за тази дейност.
Активна ли е в момента програмата " Подкрепа на Микро и средни предприятия"?
ЕТ е починал на 3.06.2020. Фирмата не е действаща и никой не иска да я наследи. До сега съм подавала нулеви СД по ЗДДС с мой КЕП, но сега като упълномищителя не съществува немога. Кой трябва да подаде СД за месец май и юни и в какъв срок? Фирмата има стари задължения( неголяма сума). Какво става с тях?
Може ли изписването на стоката да става годишно, а не месечно!
Тоест , лицето трябва да си извади документ, че се осигурява в Германия и не плаща осигуровки в България . А декларация 1 подава ли се?
Ето как е описан конкретния пример в Наръчника:
Пример:
Български гражданин, пребиваващ по смисъла на регламент в България, е самоосигуряващо се лице на територията на нашата страна. Едновременно с това, без да прекратява дейността си в България, същото лице сключва трудов договор за работа на територията на Германия. В Германия лицето се квалифицира като заето лице. Тъй като осъществява дейност като заето лице в Германия и дейност като самостоятелно заето  лице в България, то спрямо него е приложимо германското законодателство. Задължителните осигурителни вноски за него от дейността му на територията на България и Германия са дължими в Германия, съгласно нейното законодателство.

За осигурителна база на СОЛ,  което е заето в друга държава от ЕС минималната ставка за страната ли се взима или възнаграждението му от ТД в другата държава?
Фирмата ще е нова! Може ли направо доброволна регистрация!
Да, има абонамент към платформата!
Фирма продава в платформи извън ЕС( предимно в САЩ). Годишния оборот е под 50 000лв годишно. Необходима ли е регистрация по ЗДДС?
Аз не намерих такова основание в ЗДДС!
Фирмата може ли да работи?
СОЛ се осигурява на ниския процент. Работи и на трудов договор. Излиза в болничен. Необходимо ли е издаването на втори болничен /за фирмата, в която се самоосигурява/, нищо че няма да му се изплати?
Задължителна ли е регистрацията на фирма по ЗДДС при търговия с трети страни /САЩ/?
Получавам фактура за пътни такси в Сърбия. В нея е начислен ДДС. Цялата сума ли трябва да отнеса в разход?!
Ако договора е безвъзмездно ползване!
Може ли да се ползва ДК на гориво на пикап, собственост на едноличия собственик на дружеството. За целта ще се изготви договор между между физическото лице и фирмата!
Ако едно лице е СОЛ и има трудов договор/ фирмите са 2 различни/. Може ли да упражнява дейност като СОЛ, а във фирмата в с трудовия договор да получава 50% от обещетението за отглеждане на дете до 2г.
В края на годината достатъчно ли е да се изготви само списъка с отложените отпуски, изготвен до 31.01 , подписан от всички ? Или трябва да напише заявление за отлагане на оставащата му отпуска?!
Какво включват документите по чл.43 А от Наредбата за работното време почивките и отпуските?!
Достатъчно ли е списък за отложените отпуски с подписи на работниците!
  Той не си е взели документите. Така че все още никой незнае как е прекратено правоотношението. Но е видно , че е преди изтичане на предизвестието. Ако успея да залича уведомлението за прекратяване на договора, то тогава дните от 2.12 до сега как да ги водя?! Да му пратя покана да се яви на работа-Но срока е изтекъл!