От облагаемия доход -ясно! Но реално трябва да се приспаднат и от брутното възнаграждение, нали?! Това в декември ли трябва да го наравя?!
Сега забелязах ,че когато работника е бил цял месец в неплатен отпуск, програмата начислява 16,80 удържки, но не ги удържа в следващия месец. Трябва ли да ги удържа в същата календарна година от брутното възнагражднеие в месец декември при годишното изравняване?!
Ако лицето е ползвало 30работни дни непл.отпуск и сумата за целия този период на ЗО е 25,20лв,  облагаемия доход при изравняването се намалява с 25,20лв ли?!
Когато разликата е тия 1-2ст правители изравняване и пускате ли служ. бележки на всеки служител?!
Здравейте! Трябва да направя корекция на Д1 за м.09,2014г. Върнаха ми я. Основанието за отхвърляне е : "за подаване на данни с декл. 1 и 6 не се прилага чл.2 ал.4 от наредбата и не следва да се подаде декл.обр.6"
Данните в декл.6 са променени надолу, но с код корекция само сумите за ЕГНто, за което коригирам Д1 ли да попълня или общата сума за всички осигурени лица по ТД?
Има ли норматив, който го определя това?
Документа за прекратяване на регистрацията в Министерство на земеделието носи ли се някъде?
Земеделски производител прекратява регистрацията си като такъв в Министерство на земеделието на 8,01,2015г. Регистрацията си като самоосигуряващо се лице в НАП, прекратява на 17,12,2014г. Грешно ли е?!
При трудов договор за работа на 2 часа, как ще се сметне стажа за времето на майчинството /2г/? След това лицето ще има ли право на обещетение за безработица?
И двете контирания са по цена 0,30/себестойност/.
Фирма произвежда хранителни продукти, от който на всеки работник му се полага по 1 продукт на ден на продажна цена 1лв/себестойност 0,30лв/. Ето и въпросите ми, за да съм сигурна, че правя нещата правилно:
1. Разхода отчитам по себестойност на продукцията и осчетоводяването е
303/611 заприхождаване на произв. продукция
604/421 начисляване на разхода
421/303 предоставяне на продукта на работника

2 Не дължа данък върху социалните разходи по чл.208 от ЗКПО /
Колона 7 /окончателен размер на осигурителния доход за самоосигуряващо се лице/ попълва ли се преди заверка на осигурителната книжка. Става въпрос за СОЛ-земеделски производител!
Молба до НАП , като ми разрешат корекция подавам я....
Санкция няма, нали!?
Миналия месец съм дублирала декларация 6 с дъжимия за м.май /платен юни/ данък по ЗДДФЛ. Сега този данък ми излиза в справката за задълженията. Опитах се да пусна коригираща Д6, но срока е изтекъл. Какво мога да направя?!
Няма да е правилно ако с тази сума намаля данък аза м.юни, платен през юли?
Работник е назначен по чл.67. След 1 месец работа му се пуска предизвестие за напускане от страна на работатели и съкращане на щата. По време на предизвестието може ли на негово място да се назначи друг работник на същата позиция по чл.114, който договор ще бъде прекретан дори преди изтичане на предизвестието на постоянни трудов договор. И двата договора са за едно и също работно място/има възможност, т.е търговски обект с 12 часов работен ден/.Преди и след тези договори не е имало други за това раб. място и няма и да има. Работи си самоосигуряващия се.
Малките предприятия само Баланс и ОПР ли публикуват?
Моля да ми отговорите, ЕООД фактурира сделки на друго ЕООД, и двете собственост на едно и също лице! Трябва ли да се попълва приложение 4?!
Попалъва ли се справката, ако през годината има сдеки м/у 2 ЕООД-та , собсвеност на едно и също лице?!
Работник постъпва на 14,01,2014 и напуска на 15,03,2014г/последен работен ден 14,03,2014/. Колко дни отпуск му се полагат, след като стажа е 2 месеца и 1 ден! 
В старото ЕООД се осигурява от 7г като СОЛ. Новото започва дейност септември 2013 и няма нито управител на трудов договор или ДУК.
Може ли дружество, което е започнало дейност през септември 2013, може ли да започна да му изплащам личен труд през март 2014г? През това време дружеството е имало приходи и разходи!