И в колона 8а се попълва 07 за хляб и 08 за брашно независимо от това дали документът е фактура или новите отчети за продажби 84 и 85.

Мисля че се бъркаш. 07 и 08 е в покупките, не в продажбите. В дневник продажби единствената промяне е при вид документ "отчет продажби".
Значи излиза че в дневник продажби няма промени, остават си в колони 9 и 19 /само друг код документ за ОП/, а разликите са всъщност в колоните на дневника за покупки, така ли?
Излезе новата програма,но въпреки това аз все още не виждам в коя колона на дневник продажби изрично ще попадат издадените фактури за хляб и брашно с 0% ДДС.
E сега се почувствах тъпо... Осчетоводих сума ти и фактури за брашно и хляб в последните 10-на дни и всичките се влезли в колона 19 на дневник продажби :(
Дали ще мина метър с тях при подаването на регистрите за юли,тъй като реално фактурите са издадени и отразени в дневника преди промените от днес.
Здравейте,колеги.
От доста време, но особено след скорошното становище на НАП относно авансовите  дивиденти ме гложди една мисъл. Защо е нужно да "чистя" касата с оформянето на дивидент,след като реално това е било СРП /скрито разпределение на печалбата/. Реално двете са едно и също-разпределение на Пч,но едното е скрито, а другото явно. Декларират се на един същ ред в чл.55 и 73,ал.1 - реално дори НАП не разбира кое от двете декларирам. Облагат си се с еднакъв процент данък.
Неудобства на дивидента спрямо СРП обаче-документално оформяне /протоколи,решения/ и най-кофтито-плащане само по банка за дивидент над 10х /иначе писане на още протоколи и документи/.
Какъв е проблема с един РКО на месец през годината да чистя касата и да си го декларирам.
Няма какво да се лъжем,че точно такъв е реалния живот-собственика живее с изкараните в месеца пари, а не чака дивидента догодина.
Разбрах, нямам право за сега на ДК, а чак като стоката се обложи в Кипър. Което не виждам как ще стане при положение, че английската фирма купувач няма ДДС регистрация там.

За съжаление, тъй като не са изпълнени условията на тристранната операция, клоня към мнението, че за Вас придобиването на стоката от английската фирма ще се яви ВОП.

Здравейте отново!
Защо "за съжаление" за нас е ВОП, при положение че само ще начисля ДДС с протокол по чл.117 в двата дневника?
Благодаря Ви!
Благодаря Ви за напътствията. Всъщност, резултата за нас винаги е един същ - няма ДДС за внасяне от сдлеката. Въпросът се свежда по правилното отразяване в колоните на дневниците за покупки и продажби.
Искат всякакви глупости, все едно ги нямат в тяхната система. Това да искат декларации - лични, фирмени, по ДДС и т.н. е някакво върховно безумие. Особено на фона на всичките приказки, че НАП станал с по-добро отношение към клиентите си, първо превенция, после глоби и т.н.

Сигурен съм, че имаше вътрешно писмо което им забранява да искат каквото и да е, което е достъпно в тяхната система.
Благодаря ви за отговора.
Не, това е различното, че получателя /придобиващия/ се явява английска фирма, но със склад в Кипър, за където директно ще пътува стоката. Това би било класическа тристранна операция ако не се бе оказало, че прехвърлител и придобиващ /А и В/ са от една и съща държава членка.
Здравейте! Много полезна тема. Вече неколкократно минавам през тристранна операция и мога да кажа,че нещата са ми ясни. Последния случай обаче ме замисли, а той е:
Първоначалната уговорка е:
Прехвърлител-английска фирма, посредник-ние, получател - кипърска фирма с място на получаване директно от Англия в Кипър. До тук класическа тристранна операция. В последния момент обаче кипърците пожелаха всичко да остане така, единствено фактурата към придобиващия да бъде към "тяхна" фирма с регистрация също в Англия, където е регистриран и прехвърлителя. Стоката отново пътува към Кипър, не минава през България.
Въпросът е - това вече ВОП/ВОД ли се води и трябва ли ние да си самоначислим ДДС за ВОП и да опишем ВОД във VIES декларацията.
Благодаря на всеки,който се отзове.