Оборотът не трябва ли да прехвърли 100 000лв?
Следва от нашия ЕС доставчик да получа фактура без ДДС, тъй като самото ДДС ще бъде платено на митница. Т.е. не съставям протокл по чл.117, тъй като това си е класически внос. Сделката е с условие на доставка EXW /във фабриката/.
Здравейте,
дружеството ни закупува стока от нидерландска фирма, произведена от тяхната фабрика в Турция. Транспортът е Турция-България.
Правилно ли разсъждавам,че това е класически внос и няма нищо общо с ВОП?
Благодаря.
Интересно ми е как ще определите цената, на която да заведете всяка отделна част :)
А защо при опит да подам декларация за авансови вноски ми стои период 2023, при положение че вече от пет дни е срок за подаване за 2024г.
Намерих го... той е в закона за изменение и допълнение. Въпреки това оставям с впечатлението, че някой се е объркал, но признавам че буквално закона казва точно това - че чакаме Еврокомисията да се произнесе дали облагането с патент не е държавна помощ.
Нещо се бъркаме май... каква държавна помощ може да е облагане с патентен данък? Горните параграфи над този говорят за саниране. И къде въобще се намира този § 12 за промяната в чл.61з... вече един час не го намирам в закона.
В страната има 265 Отдела/Дирекции МДТ, едва ли мнението на един от тях е меродавно. Трябва НАП да се произнесе като методолог по прилагане на данъчното законодателство.
ДС са по друг закон.

" ...работи в Община по трудово правоотношение /не е държавен служител/ ..... "
Мой познат работи в Община по трудово правоотношение /не е държавен служител/ и от над 10 години им премахнаха клас прослужено време на всички като него. Как става - не знам.
Е толкова ли е трудно да сумирате две колони в ексел?
Но внимавайте - може не всяко ДДС на покупки, което ще сумирате, да е с право на приспадане по ЗДДС.
Моите разсъждения са, че 5-дневен е срока за издаване на фактура спрямо възникването на данъчното събитие,

Ако погрешка преведа пари във вашата сметка ще ми ги върнете или ще ми издадете фактура за аванс.
Важното е банките да папкат. Реално собственик не може да си вземе печалбата в парично изражение от собственото си дружество без да подържа банкови сметки на фирмата и на себе си като ФЛ, за което да плаща ежемесечни и ежегодни такси, както и такси за всеки превод между двете лица.
Да си представим ЕООД с хранителен магазин в малко населено място - целия оборот е в брой. Трябва собственика да го вземе, да го занесе в банката, да плати такса броене и внасяне в брой по сметка на фирмата, която иначе не ползва, да преведе към себе си и после евентуално да ги тегли. Честито!
П.С.И ако някой каже че фирмена сметка и без това трябва да се подържа за месечните осигуровки, ще му отговоря, че в Изипей е по-евтино като такси за превод дори без да имаш сметка там.
Логично е да са тези с настъпил падеж, все пак нещо за което не е настъпил срок за плащане не е изискуемо към момента.
И всъщност тази регистрация не е ли само при продажба на физически лица в Германия.Ние фактурираме на БГ фирма с нейния немски ДДС номер.

П.С. Извинявам се за няколкото поста.
Всъщност , разбрах ви, насочвате ме към регистрация по ДДС и в Германия....  която до колкото разбирам е трябвало дори да бъде извършена ПРЕДИ да започнем работа, независимо че услугата е еднократна и е под техния праг за регистрация /17500 евро/